5 Overgangsperiode
5.1 Høringsnotatets forslag og høringsinstansenes syn
I høringsnotatet gav departementet uttrykk for at en overgangsperiode på 3 til 6 måneder ville gi utsalgsstedene tilstrekkelig tid til å innrette seg etter det foreslåtte forbudet. Flere høringsinstanser fra handelsnæringen har imidlertid tatt til orde for at det vil være behov for en lengre overgangsperiode. Dette begrunnes med at kostnadene for utsalgsstedene vil være store, og at det vil være behov for tid til å finne og implementere helhetlige løsninger.
Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) uttaler i den sammenheng:
«For små og enkeltstående aktører vil det rent kostnadsmessig kunne bli behov for noe mer tid til å omstille seg. For de store kjedene vil det være nødvendig å bruke tid til å utarbeide og implementere helhetlige løsninger. HSH foreslår derfor at overgangsperioden gjøres betydelig lengre, for eksempel slik at utsalgsstedene gis inntil 12 måneder med å rette seg etter forbudet.»
Coop Norge uttaler følgende:
«Coop mener at overgangsperioden minimum bør være 6 måneder, for å kunne sikre at alle butikker vil møte et eventuelt forbud på en tilfredsstillende måte.»
5.2 Departementets vurderinger
Ved de fleste utsalgssteder vil et forbud mot synlig oppstilling av tobakksvarer m.m. kunne etterleves med relativt begrensede endringer. Departementet ser imidlertid at mindre og frittstående utsalgssteder kan ha dårligere forutsetninger for å takle den økonomiske belastning forbudet medfører enn større utsalgssteder og utsalgssteder med kjedetilknytning. Det finnes imidlertid enkle og billige løsninger som vil tilfredsstille kravene som det foreslåtte forbudet stiller. Videre er det mulig å fordele den økonomiske belastningen som det foreslåtte forbudet medfører over en lengre periode. Departementet mener derfor at kostnadene for utsalgsstedene ikke vil være i en størrelsesorden som krever en overgangsperiode utover 3 til 6 måneder.
Utsalgsstedene vil ha behov for noe tid til å velge løsning og til å gjennomføre nødvendige endringer. En kort overgangsperiode kan føre til at utsalgsstedene, i påvente av mer omfattende endringer, finner det nødvendig å iverksette midlertidige løsninger. Dette kan medføre ekstrakostnader. Det er ikke ønskelig å påføre utsalgsstedene en større økonomisk belastning enn nødvendig. Etter departementets vurdering bør det gis en overgangsperiode som gir utsalgssteder som ønsker å gjøre forholdsvis omfattende endringer mulighet til dette. Departementet ser at en overgangsperiode på 3 måneder kan være for kort i så henseende. Samtidig finner departementet det ønskelig at utsalgsstedene så snart som mulig innretter seg etter det foreslåtte forbudet. En overgangsperiode på 6 måneder vil etter departementets vurdering gi utsalgsstedene tilstrekkelig tid til både å finne hensiktsmessige løsninger og til å implementere disse.