8 Forholdet til tjenestemannsloven – stillingsvernsbestemmelsene
8.1 Gjeldende rett
Etter gjeldende rett er stillingsvernet for arbeidstakere i staten i all hovedsak regulert i lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. Med hjemmel i § 56 første ledd er det således fastsatt unntak fra §§ 56 A til 65 og §§ 66 og 67 for statens tjenestemenn og embetsmenn.
8.2 Arbeidsmiljøloven av 17. juni 2005
Loven innebærer en harmonisering av stillingsvernet i staten og kommunal- og privat sektor ved at den generelle unntakshjemmelen i gjeldende lov § 56 ikke er videreført. Loven opprettholder to særregler om stillingsvernet for arbeidstakere i staten. Bestemmelsen i § 14-2 niende ledd opprettholder den såkalte eksterne fortrinnsretten i staten, mens det med hjemmel i § 14-10 tredje ledd kan gis forskrift om særskilt adgang for åremålsansettelse i staten.
For så vidt gjelder embetsmenn, kan det med hjemmel i § 1-2 tredje ledd faststettes unntak fra lovens kapittel 14, 15 og 16.
8.3 Departementets vurdering
Moderniseringsdepartementet vil fremme en egen proposisjon som reverserer opphevelsen av gjeldende tjenestemannslov. Dette vil innebære at stillingsvernet i staten fortsatt i all hovedsak vil være regulert av tjenestemannsloven. Departementet foreslår på denne bakgrunn å erstatte bestemmelsen i § 1-2 tredje ledd med en bestemmelse tilsvarende gjeldende lov § 56 første ledd, hvoretter gjeldende regler om unntak fra lovens stillingsvernsbestemmelser videreføres. De særlige reglene for staten i §§ 14-2 niende ledd og 14-10 tredje ledd blir overflødige og foreslås opphevet.