2 Gjeldende rett
Retten til familieinnvandring er regulert i gjeldende utlendingslov § 9 og utlendingsforskriften §§ 22–25, og i den nye utlendingsloven §§ 39-53.
Per i dag stilles det ikke noe vilkår om at referansepersonen må ha hatt forutgående arbeid eller utdanning i Norge for å få familieetablering. I prinsippet kan familiemedlemmer få oppholdstillatelse i Norge så snart referansepersonen har fått innvilget en tillatelse som kan danne grunnlag for bosettingstillatelse (permanent oppholdstillatelse). I praksis vil imidlertid underholdskravet medføre at det vil kunne ta noe tid å få familiemedlemmer hit.
Gjeldende underholdskrav innebærer at søkeren eller referansepersonen eller begge i fellesskap, må sannsynliggjøre at de vil ha en inntekt som tilsvarer minst lønnstrinn 8 (pr. 1. mai 2008 kr 215 200 pr. år). Det gjøres en rekke unntak fra underholdskravet, blant annet ved familie gjenforening når referansepersonen er flyktning.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet sendte 17. oktober 2008 på høring forslag til skjerping av underholdskravet. Forslaget er i tråd med innstramningene som ble varslet i forbindelse med ny utlendingslov, jf. Ot.prp. nr. 75 (2006-2007) s. 64-65. Det tas sikte på at bestemmelsene skal tre i kraft våren 2009.
Endringsforslagene innebærer at det kun er inntektene til referansepersonen som skal medregnes når man vurderer om underholdskravet er oppfylt. Videre foreslås det et nytt vilkår om at referansepersonen i tillegg til inntekt fremover i tid, også skal ha hatt tilstrekkelig inntekt bakover i tid (ett år), og at dette skal dokumenteres gjennom utskrift av ligningen.
Det foreslås færre unntak fra underholdskravet enn i dag, men innføres samtidig et nytt unntak for de som er mottakere av varige trygdeytelser.
Det innføres videre et nytt vilkår om at referansepersonen ikke har mottatt sosialhjelp de siste 12 månedene før tillatelsen gis.