9 Merknader til de enkelte lovbestemmelser
9.1 Lov 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven)
Til § 9
Det er inntatt et nytt annet punktum i rettighetsbestemmelsen i § 9 første ledd, som fastslår at det er et vilkår at referanseperson som omfattes av fireårskravet, oppfyller dette kravet.
Til § 9 a
Første ledd fastslår at det er et vilkår for oppholds- eller arbeidstillatelse for familiemedlem at referansepersonen har arbeidet eller tatt utdanning i Norge i fire år, når referansepersonen har oppholds- eller arbeidstillatelse på nærmere angitte grunnlag. Grunnlagene for tillatelsene er oppregnet i bokstav a til f, og omfatter referansepersoner som har fått 1) asyl, 2) opphold på humanitært grunnlag eller 3) opphold på grunnlag av regelverket om familieinnvandring. Fireårskravet gjelder også for referansepersoner som har bosettingstillatelse på de nevnte grunnlagene. Når referansepersonen får norsk statsborgerskap, vil fireårskravet opphøre å gjelde. Dette følger av at kravet ikke gjelder for norske statsborgere. Det vises til kapittel 7.1. Det stilles i utgangspunkt krav om at arbeidet eller utdanningen må være på fulltid. Deltakelse i introduksjonsprogram etter introduksjonsloven vil regnes som fulltidsarbeid etter bestemmelsen. Fireårskravet kan også oppfylles gjennom en kombinasjon av arbeid og utdanning. Kravet til arbeid og utdanning vil bli utdypet nærmere i forskrift. Det vises til kapittel 7.3.
Annet ledd avgrenser fireårskravet til bare å gjelde familie etablering stilfeller og ikke ved familie gjenforening. Fireårskravet skal ikke gjelde for personer som har levd i et etablert samliv før tidspunktet for referansepersonens innreise i riket eller mens begge har hatt oppholds- eller arbeidstillatelse i riket, jf. bokstav a og b.Bokstav c og d fastsetter avgrensningen i forhold til barn. Her fremgår det at barn av to foreldre som har levd i et etablert samliv etter bokstav a og b, også er unntatt fra fireårskravet, jf. bokstav c. Videre unntas barn født i riket (selv om foreldrene ikke oppfyller vilkårene i bokstav a og b), dersom søknad fremmes innen ett år etter fødselen, jf. bokstav d. Den nærmere avgrensningen av hva som skal anses som «etablert samliv» etter bestemmelsen, vil bli fastsatt i forskrift. Det vises til kapittel 7.2.
Tredje ledd inneholder en generell unntaksbestemmelse fra fireårskravet. Bestemmelsen innebærer at det kan gjøres unntak fra fireårskravet dersom særlige grunner, herunder hensynet til familiens enhet, taler for det. «Særlige grunner» vil omfatte tilfeller hvor Norge er forpliktet til å gjøre unntak fra vilkåret for å unngå at et vedtak kommer i strid med våre internasjonale forpliktelser, men det vil også omfatte visse tilfeller utover dette. I saker hvor det foreligger spesielle omstendigheter, må det alltid foretas en skjønnsmessig vurdering og en vurdering i forhold til EMK artikkel 8.
Fjerde ledd gir adgang for Kongen til å fastsette nærmere regler i forskrift.
9.2 Lov 15. mai 2008 nr. 35 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven)
Til § 40
Det er inntatt et nytt annet punktum i rettighetsbestemmelsen i § 40 annet ledd, som fastslår at det er et vilkår at referanseperson som omfattes av fireårskravet, oppfyller dette kravet.
Til § 40 a
Første ledd fastslår at det er et vilkår for oppholdstillatelse for en ektefelle at referansepersonen har arbeidet eller tatt utdanning i Norge i fire år, når referansepersonen har oppholdstillatelse på nærmere angitte grunnlag. Grunnlagene for tillatelsene er oppregnet i bokstav a til f, og omfatter referansepersoner som har fått 1) asyl, 2) opphold på humanitært grunnlag eller 3) opphold på grunnlag av regelverket om familieinnvandring. Fireårskravet gjelder også for referansepersoner som har permanent oppholdstillatelse på de nevnte grunnlagene. Når referansepersonen får norsk statsborgerskap, vil fireårskravet opphøre å gjelde. Dette følger av at kravet ikke gjelder for norske statsborgere. Det vises til kapittel 7.1. Det stilles i utgangspunkt krav om at arbeidet eller utdanningen må være på fulltid. Deltakelse i introduksjonsprogram etter introduksjonsloven vil regnes som fulltidsarbeid etter bestemmelsen. Fireårskravet kan også oppfylles gjennom en kombinasjon av arbeid og utdanning. Kravet til arbeid og utdanning vil bli utdypet nærmere i forskrift. Det vises til kapittel 7.3.
Annet ledd avgrenser fireårskravet til bare å gjelde familie etablering stilfeller og ikke ved familie gjenforening. I bokstav a fastslås det at fireårskravet etter første ledd ikke skal gjelde når partene har inngått ekteskap før tidspunktet for referansepersonens innreise i riket, eller har unnfanget barn før dette tidspunktet. Bokstav b fastslår at kravet heller ikke skal gjelde dersom partene har inngått ekteskap mens begge har hatt oppholdstillatelse i Norge, eller har unnfanget barn mens begge har hatt slik tillatelse. Det vises til kapittel 7.2.
Tredje ledd inneholder en generell unntaksbestemmelse fra fireårskravet. Bestemmelsen innebærer at det kan gjøres unntak fra fireårskravet dersom særlige grunner, herunder hensynet til familiens enhet, taler for det. «Særlige grunner» vil omfatte tilfeller hvor Norge er forpliktet til å gjøre unntak fra vilkåret for å unngå at et vedtak kommer i strid med våre internasjonale forpliktelser, men det vil også omfatte visse tilfeller utover dette. I saker hvor det foreligger spesielle omstendigheter, må det alltid foretas en skjønnsmessig vurdering og en vurdering i forhold til EMK artikkel 8.
Fjerde ledd gir adgang for Kongen til å fastsette nærmere regler i forskrift.
Til § 41
Første ledd er endret ved at deler av bestemmelsen er flyttet til andre ledd. Første punktum står uendret, mens annet og tredje punktum i 2008-loven er flyttet til henholdsvis annet og fjerde ledd.
Annet ledd første punktum fastslår at en søker som ikke fyller vilkåret i første ledd (om å ha bodd sammen med referansepersonen i minst to år), har rett til oppholdstillatelse dersom partene har barn sammen og akter å fortsette samlivet. Bestemmelsen er en videreføring av det som er regulert i første ledd annet punktum i 2008-loven, og det er bare foretatt redaksjonelle endringer i ordlyden. Annet punktum er nytt. Bestemmelsen fastslår at fireårskravet i § 40 a skal gjelde med mindre barnet ble unnfanget før tidspunktet for referansepersonens innreise i riket ( bokstav a ), eller barnet ble unnfanget mens begge parter har hatt oppholdstillatelse i Norge ( bokstav b ). Det vises til merknaden til § 40 a ovenfor.
Tredje ledd første punktum tilsvarer annet ledd første punktum i 2008-loven. Bestemmelsen fastslår at det kan gis oppholdstillatelse til en søker som ikke har levd i et fast og etablert samboerforhold med referansepersonen i minst to år, dersom partene venter barn sammen og akter å fortsette samlivet. Det er tilføyd et nytt annet punktum i bestemmelsen, som innebærer at fireårskravet i § 40 a også skal gjelde for samboere som venter barn. Det gjøres unntak dersom barnet er unnfanget innen de samme fristene som er angitt i annet ledd bokstav a og b. 2008-lovens annet punktum er flyttet til fjerde ledd.
Fjerde ledd første punktum fastslår at det er et vilkår for å få oppholdstillatelse som samboer at begge parter er over 18 år og at ingen av dem er gift. Dette er regulert i første og annet ledd i 2008-loven, og innebærer ingen endring i gjeldende rett. Annet punktum tilsvarer tredje ledd i 2008-loven. Bestemmelsen innebærer at det kan gis oppholdstillatelse selv om en av partene er gift, dersom det har vært varige hindringer for å oppfylle dette vilkåret.
Femte ledd viderefører forskriftshjemmelen som fremgår av 2008-lovens fjerde ledd.
Til § 42
I annet ledd er det tilføyd et nytt siste punktum som fastslår at fireårskravet i § 40 a også skal gjelde når søkeren er referansepersonens barn og bare én av foreldrene bor i Norge. Det gjøres unntak dersom barnet er unnfanget før tidspunktet for referansepersonens innreise i riket eller mens begge foreldre har hatt oppholdstillatelse i Norge, jf. bokstav a og b. Videre gjøres det unntak for barn som er født i riket og søknad om oppholdstillatelse er fremmet innen ett år etter fødselen, jf. bokstav c. Det vises til merknaden til § 40 a og til kapittel 7.2.2.2 ovenfor.
Til § 48
I første ledd er det tilføyd en henvisning til § 40 a, som innebærer at fireårskravet for ektefeller gjelder tilsvarende ved såkalt forlovelsesopphold (dvs. oppholdstillatelse med inntil seks måneders varighet til søker som skal inngå ekteskap med referansepersonen etter innreise i Norge). Det vises til merknaden til § 40 a ovenfor.