5 Høringsbrev av 12.10.06 om vilkår om botid/tilknytning til Norge for familieetablering for ektefeller og samboere
Regjeringen sendte 12.10.06 på høring forslag om å innføre vilkår om at referansepersonen må ha en viss tilknytning (botid, arbeid, utdanning mv.) til Norge for at det skal kunne gis familieetablering med ektefelle eller samboer. Formålet med forslaget var å bekjempe tvangsekteskap. Deler av forslaget var imidlertid også begrunnet med integreringsmessige formål, da det i to av forslagene var bygget inn integreringsmessige incentiver om arbeid og utdanning, se nedenfor.
Bakgrunnen for forslaget var at Utlendingslovutvalget i NOU 2004: 20 foreslo å innføre et 21-årskrav for familieetablering og -gjenforening med ektefelle/samboer. Hensikten var å motvirke tvangsekteskap. Utlendingslovutvalget uttrykte imidlertid at innføring av et 21-årskrav kan få visse uønskede konsekvenser. Utvalget viste til at forslaget kan medføre en risiko for at unge personer likevel vil bli tatt med til opprinnelseslandet og giftet bort mot sin vilje, og at alderskravet i så fall vil kunne innebære at de blir utsatt for et ytterligere overgrep ved at de i tillegg blir holdt tilbake i opprinnelseslandet inntil 21-årskravet er oppfylt. I høringen uttrykte også flere av høringsinstansene bekymring for at 21-årskravet kunne få en slik utilsiktet konsekvens.
For å utrede nærmere om slike uønskede effekter av et 21-årskrav kunne motvirkes, sendte departementet i brev av 12.10.06 på høring forslag til ulike tiltak for å forhindre at unge personer sendes tilbake til opprinnelseslandet og holdes igjen der mot sin vilje, i den hensikt å tvangsgiftes. Det ble presisert at eventuelle tiltak også bør være egnet til å fremme integreringen i Norge. Høringsbrevet presenterte tre ulike, alternative forslag til vilkår for familieetablering for ektefeller og samboere:
Vilkår om at referansepersonen må ha bodd i Norge de siste tre årene for at oppholdstillatelse for ektefellen/samboeren kan innvilges,
Vilkår om at referansepersonen må ha arbeidet/studert i Norge de siste tre årene for at oppholdstillatelse for ektefellen/samboeren kan innvilges,
Vilkår om at ektefellene/samboerne ikke må ha sterkere samlet tilknytning til et annet land enn til Norge. Ved denne vurderingen skulle det blant annet legges vekt på partenes botid i Norge i forhold til i søkerens hjemland, partenes tilknytning til Norge (sosialt og familiært) i forhold til søkerens hjemland, om partene har gjennomført utdanning eller har fast arbeid i Norge (4–5 år) og partenes ferdigheter i norsk.
Forslag 1–3 ovenfor er først og fremst ulike når det gjelder integreringsmessige incentiver. I forslag 1 ligger det ingen integreringsmessige incentiver. I forslag 2 og 3 er det derimot bygget inn slike incentiver, blant annet ut fra den tankegang at integrering i seg selv vil forebygge tvangsekteskap.
Høringsbrevet skisserte en del unntak fra vilkårene. For det første, ble det foreslått en avgrensning av personkretsen. Lovbestemmelsene skal ikke gjelde i de situasjoner hvor ekteskapet er inngått før tidspunktet for referansepersonens innreise til Norge. Bestemmelsen vil heller ikke berøre retten til oppholdstillatelse i medhold av EØS-avtalen og EFTA-konvensjonens bestemmelser om fri bevegelse. Det gjøres videre unntak når partene har levd i et etablert samliv i Norge mens begge har hatt oppholdstillatelse, jf. det tilsvarende unntaket som var foreslått av Utlendingslovutvalget for 21-årskravet.
For det andre, ble det foreslått at vilkåret skulle oppheves når referansepersonen hadde fylt 26–28 år. Høringsinstansene ble bedt om å uttale seg om hvor en slik øvre aldersgrense bør trekkes.
For det tredje, ble det foreslått en unntaksadgang dersom «særlige grunner» taler for det. Hva som utgjør særlige grunner må vurderes konkret, men ett moment ble foreslått uthevet i lovteksten: Hensynet til familiens enhet. I tillegg ble det i høringsbrevet vist til Norges internasjonale forpliktelser og andre saker hvor det foreligger spesielle omstendigheter. Utenlandsopphold som skyldes studier eller visse typer arbeidsforhold ble også trukket fram som unntakstilfeller, på nærmere angitte vilkår. Likeledes vil det kunne gjøres unntak for å beholde/tiltrekke arbeidskraft til Norge. Departementet foreslo ikke å innføre et generelt unntak for parter som har barn sammen. Dersom man innfører et generelt unntak for parter som har felles barn, vil dette kunne føre til at kvinner presses inn i ufrivillige svangerskap for å omgå regelverket. Det ble for øvrig vist til at begrepet «særlige grunner» vil kunne utdypes nærmere i forskrift og retningslinjer.
Høringsbrevet stilte følgende spørsmål til høringsinstansene:
Hvis det innføres et alderskrav på 21 år for oppholdstillatelse for ektefeller/samboere, bør dette da kombineres med tiltak for å forhindre at unge personer holdes tilbake i opprinnelseslandet til 21-årskravet er oppfylt, jf. forslag 1–3 ovenfor?
Hvilket av de tre alternative forslagene foretrekkes?
Departementet foreslår at forslagene som skisseres oppheves når referansepersonen fyller 26–28 år. Bør aldersgrensen settes til 26, 27 eller 28 år?