5 Rettstilstanden i andre land
Mange av FATFs medlemsland har etablert kontrollsystemer for å kunne følge bevegelsen av kontanter og betalingsmidler over grensen. De fleste landene har etablert en plikt til å rapportere inn- og utførsel av kontanter og betalingsmidler som overstiger en viss sum (Review of FATF Anti-Money Laundering Systems and Mutual Evaluation Procedures 1992-1999, rapport 16. februar 2001). Australia krever i tillegg (i likhet med Norge) rapportering av «international wire transfers». Disse rapportene mottas i elektronisk form og registreres i en elektronisk database. Australia har etablert et automatisk overvåkingssystem som analyserer informasjonen.
I OECD arbeides det også med tiltak for å hindre økonomisk kriminalitet som for eksempel hvitvasking og skatte- og avgiftsunndragelser. En rekke OECD-land har innført rapporteringskrav ut over de som gjelder for mistenkelige transaksjoner i henhold til de respektive hvitvaskingsregelverk. I OECDs rapport «Access for Tax Authorities to Information Gathered by Anti-Money Laundering Authorities» fremgår det at 19 land krever rapportering av store kontanttransaksjoner og/eller grensekryssende kontanttransaksjoner mer generelt. Blant disse landene er Canada, Frankrike, Tyskland, Hellas, Italia, Nederland, Portugal, Sverige og USA.
I EU foreligger et forslag til forordning om tollsamarbeide for å forebygge hvitvasking av penger (2002/C 227 E/34). Forslaget er blant annet begrunnet med at hvitvasking av penger ved hjelp av grensekryssende pengebevegelser utgjør en trussel mot medlemsstatene og fellesskapets sikkerhet og finansielle interesser. Denne faren kan bekjempes effektivt av tollmyndighetene, som er tilstede ved grensene hvor kontrollen er mest effektiv. I henhold til forslaget skal enhver fysisk person som ved innreise i eller utreise fra EUs tollområde medbringer et beløp i likvide midler på 15 000 euro eller mer, deklarere dette til tollmyndighetene. Ved mistanke om at midlene er medbrakt for hvitvaskingsformål, skal opplysningene blant annet videresendes de kompetente myndigheter i den medlemsstat vedkommende er bosatt i, og til hvitvaskingsmyndighetene i nasjonalstaten.
I Sverige følger det av Lag 2001:1227 av 13. desember 2001 om självdeklarationer och kontrolluppgifter, at det skal gis kontrollopplysninger til skattemyndighetene om blant annet betalinger til og fra utlandet. Etter lovens kapittel 12 skal det gis kontrollopplysninger om direkte og indirekte betalinger til og fra utlandet som overstiger 100 000 kroner eller utgjør delbetaling av en sum som overstiger 100 000 kroner. Kontrollopplysninger skal gis for fysiske og juridiske personer av den som har formidlet betalingen (bankene). Opplysningene skal foruten navn og personnummer omfatte beløpets størrelse, hva betalingen gjelder, til hvilket land betalingen er sendt eller kommer fra og ved betaling til utlandet - betalingsmottakerens navn. Beløpsgrensen er nylig hevet til kr 150 000 med virkning fra 1. januar 2004 (SFS 2003:750).