11 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget
Til § 9 første ledd annet punktum
Bestemmelsen fastslår at det som hovedregel stilles krav om underhold i saker om familieinnvandring. Underholdskravet fremgår også i dag av bestemmelsen, men formuleringen av kravet er endret for at det ikke skal oppstå tvil om at det er hjemmel til å stille krav til tidligere inntekt i forskriften. Det vises til kapittel 8 i de alminnelige motivene og til Ot.prp. nr. 75 (2006-2007) s. 64-65.
Til § 25 b ( § 102 )
Bestemmelsen forklarer systemets oppbygning, bestående av en sentral informasjonsenhet (Central-VIS) og et nasjonalt system i det enkelte Schengenland som er knyttet opp til den sentrale enheten (NORVIS for Norges del). Videre vektlegges betydningen av personvern, ved at det sies uttrykkelig at personopplysningsloven gjelder.
Til § 25 c (§ 102 a)
Bestemmelsen angir rammene for formålet med VIS. Denne bestemmelsen gjenspeiler artikkel 2 i VIS-forordningen.
Til § 25 d (§ 102 b)
Bestemmelsen angir hvilke kategorier av opplysninger som skal registreres i VIS. Bestemmelsen gjenspeiler artikkel 5 i VIS-forordningen, og er en ren beskrivelse av hvilke opplysninger som skal overføres fra de nasjonale systemene i hvert enkelt medlemsland til den sentrale VIS-enheten i forbindelse med en søknad om visum. Denne bestemmelsen er en forlengelse av formålsbestemmelsen i § 25 c ved at den gir anvisning på hvilke opplysninger som skal registreres i VIS for at formålet skal kunne oppnås. Det bemerkes at VIS også skal kunne benyttes som en kommunikasjonskanal mellom medlemslandene for meldinger som ikke skal registreres, jf. bestemmelsens annet ledd. Det kan i denne forbindelse bemerkes at all bruk av VIS skal loggføres for å sikre kontroll med personvernhensyn.
Til § 25 e (§ 102 c)
Bestemmelsen angir nærmere hvilke opplysninger norske myndigheter skal registrere i det nasjonale systemet NORVIS, i forbindelse med behandling og avgjørelse av visumsøknader. Disse opplysningene skal kommuniseres til den sentrale VIS-enheten, jf. merknader til § 25 b. Bestemmelsen gir også regler for hvilke myndigheter som har kompetanse til å registrere, endre og slette opplysninger i VIS via sine nasjonale systemer og hvilke myndigheter som kun har kompetanse til å lese opplysninger i VIS. Tredje ledd gir regler for hvor lenge opplysninger kan oppbevares i VIS og når opplysninger for øvrig skal slettes.
Til § 25 f (§ 102 d)
Bestemmelsen angir hvilken myndighet som er behandlingsansvarlig for NORVIS. Videre, for å sikre at personopplysningsloven blir fulgt, opplyses det at Datatilsynet er nasjonal tilsynsmyndighet.
Til § 25 g (§ 102 e)
Bestemmelsen angir at særskilte politiorganer har en formålsbestemt tilgang til VIS. Hensikten med å gi denne tilgangen er å forsterke politiets mulighet til å forebygge, etterforske og oppklare terrorhandlinger og annen alvorlig kriminalitet. Bestemmelsen lister også opp hvilke persondata det kan gis tilgang til for disse myndighetene, og er en gjenspeiling av rådsbeslutning nr 633/2008 artikkel 5. De aktuelle politimyndighetene som skal motta og benytte informasjonen fra VIS i sitt arbeid med å forebygge, oppklare eller etterforske terrorhandlinger eller andre alvorlige straffbare handlinger må anmode særskilt utvalgte, såkalte tilgangspunkter om å foreta selve søket i VIS. Tilgangspunktene, som utpekes av Justisdepartementet, må vurdere i hvert enkelt tilfelle om betingelsene for søk er oppfylt før søk finner sted, og deretter kan opplysninger fra VIS overleveres til den aktuelle politimyndigheten som har anmodet om det.
Til § 25 h (§ 102 f)
Bestemmelsen angir at det kan gis utfyllende bestemmelser i forskrift. Lovhjemmelen for VIS angir de grunnleggende formål og rammene for VIS, men den vil måtte utfylles nærmere ved forskrift. VIS skal være et samarbeid mellom Schengenstatene, basert på den praktiske håndhevingen av et felles regelverk og et felles teknisk system. Bl.a. vil det i forskrift bli regulert fra hvilken alder det skal opptas biometriske data.
Til ny § 45 første ledd bokstav i:
Bestemmelsen er ny, og må ses i sammenheng med at det i forbindelse med underholdskravet i saker om familieinnvandring er foreslått et vilkår i utlendingsforskriften om at referansepersonen ikke skal ha mottatt økonomisk stønad etter sosialtjenesteloven det siste året før oppholdstillatelse innvilges. Bestemmelsen er utformet med grunnlag i bestemmelsen i § 84 annet ledd i utlendingsloven 2008.
Til endringen i § 45 annet ledd
Bestemmelsen åpner for at Kongen kan gi nærmere forskriftsregler om innholdet av opplysningsplikten.
Til utlendingsloven 2008 § 92 tredje ledd annet punktum
Bestemmelsen medfører ingen realitetsendring i utlendingsloven 2008. Endringen består kun i oppretting av en feilhenvisning.
Til utlendingsloven 2008 § 94 annet, tredje og fjerde ledd
Bestemmelsene medfører ingen realitetsendring i utlendingsloven 2008. Endringen består kun i oppretting av feil leddhenvisninger.
Merknad til del II og III i forslaget
Dette lovforslags bestemmelser vil bli videreført i utlendingsloven 15. mai 2008 nr 35. I utlendingsloven 2008 er det tatt høyde for innføringen av VIS i § 102; Innhenting og behandling av opplysninger om visumsøkere m.m. Visa Information System (VIS). Herværende forslag med 7 bestemmelser under samme paragraf, men delt opp i bokstaver, vil bli videreført i utlendingsloven 2008. Tittelen i § 102, blir endret hva angår ordlyden, siden reguleringen av gjennomføringen av VIS rettsaktene er redigert annerledes enn det forslaget som ble sendt på høring 6. mars 2006, og som dannet grunnlaget for 2008-loven.
Hva angår ikrafttredelse, så skal bestemmelsene tre i kraft i utlendingsloven 1988 fra det tidspunktet Kongen bestemmer. Bestemmelsene i utlendingsloven 2008 trer i kraft iht. § 125 i loven.