8 Foreldelse av straffbart forhold etter regnskapsloven
8.1 Gjeldende rett
Fristen for foreldelse av straffbart forhold etter straffebestemmelsen i regnskapsloven § 8-5 er fem år, jf § 8-5 fjerde ledd.
8.2 Forslag i høringsnotatet
Departementet foreslår i høringsnotatet å presisere fristen for foreldelse av straffbart forhold etter regnskapsloven til en minstefrist, og uttaler om dette:
«I Ot.prp. nr. 42 (1997-98) slutter departementet seg til underutvalgets vurdering av at «foreldelsesfristen for overtredelser av regnskapsloven ikke i noe tilfelle bør være kortere enn 5 år». Utformingen av § 8-5 fjerde ledd reflekterer imidlertid ikke en slik minstefrist, idet bestemmelsen fremstår som en maksimal foreldelsesfrist. Departementet legger til grunn at overtredelser av regnskapslovgivningen som kan straffes med fengsel i inntil seks år, skal foreldes etter 10 år i samsvar med straffeloven § 67. Foreldelsesfristen på fem år bør bare komme til anvendelse i de tilfelle der straffelovens alminnelige foreldelsesfrister ville vært lavere enn fem år. Departementet foreslår etter dette at det i regnskapsloven § 8-5 fjerde ledd fastsettes at «korteste foreldelsesfrist for adgangen til å reise straffesak etter denne lov er fem år».»
I høringsnotatet foreslås det etter dette at korteste foreldelsesfrist for adgangen til å reise straffesak etter regnskapsloven skal være fem år.
8.3 Høringsinstansenes merknader
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Norges Statsautoriserte Revisorers Forening (NSRF), Norske Siviløkonomers Forening, Skattedirektoratet, ØKOKRIM, og Riksadvokatenslutter seg til departementets forslag i høringsnotatet om at fristen for foreldelse etter regnskapsloven § 8-5 fjerde ledd skal være en minstefrist.
Skattedirektoratet og Riksadvokaten mener imidlertid at bestemmelsen ikke bør utformes som en frist for «adgangen til å reise straffesak». Skattedirektoratet uttaler:
«I forslaget er imidlertid bestemmelsen utferdiget som en (korteste) foreldelsesfrist for adgangen til å reise straffesak. Dette er for øvrig i likhet med tilsvarende bestemmelser i aksjelovgivningen. Etter Skattedirektoratets oppfatning vil det imidlertid være mer klargjørende at det vises konkret til de straffbare forhold som foreldes etter henholdsvis 5 og 10 år.»
Riksadvokaten uttaler:
«Riksadvokaten vil dog bemerke at det ikke synes heldig at forslaget til endring av bestemmelsen innfører en frist for «adgangen til å reise straffesak». Man antar at det ikke er meningen at foreldelse av fengsels- og bøtestraff etter regnskapsloven skal ha noen innvirkning på adgangen til å idømme tap av offentlig stilling, jf. straffeloven § 66 annet ledd (noe som i enkelte tilfeller kan være praktisk). Men da er det uheldig at det innføres en frist for å «reise straffesak». Tap av offentlig stilling etter straffeloven § 29 er å anse som straff, jf. straffeloven § 15 annet ledd, og saken må behandles i straffeprosessens former.»
Skattedirektoratet og Riksadvokaten foreslår at regnskapsloven § 8-5 fjerde ledd kan lyde:
«Korteste foreldelsesfrist for straffbart forhold etter denne lov er fem år.»
Ingen andre høringsinstanser har hatt merknader til departementets forslag i høringsnotatet.
8.4 Departementets vurdering
Departementet mener at foreldelsesfristen for straffbart forhold etter regnskapsloven § 8-5 bør være 10 år når dette følger av den alminnelige bestemmelsen om foreldelse i straffeloven § 67. Departementet anser at dette vil være bedre i tråd med forutsetningene i Ot prp nr 42 (1997-98), og viser til at de høringsinstanser som har uttalt seg har sluttet seg til at fristen for foreldelse etter regnskapsloven § 8-5 fjerde ledd bør være en minstefrist.
Departementet har merket seg innvendingen fra Skattedirektoratet og Riksadvokaten om at bestemmelsen ikke bør utformes som en frist for adgangen til å reise straffesak. Departementet foreslår på denne bakgrunn at korteste foreldelsesfrist for straffbart forhold etter regnskapsloven skal være fem år, jf forslag til endring av regnskapsloven § 8-5 fjerde ledd.