2 Nærmare om bakgrunnen for forslaget
Organisasjonsforma og eigarskapen i Kommunalbanken har vore under vurdering fleire gonger i dei seinare åra. I 1994 nemnde regjeringa Brundtland opp eit utval som på prinsipielt grunnlag skulle vurdere rolla og funksjonen til statsbankane (inklusiv Kommunalbanken). Utvalet la fram innstillinga si i mars 1995 (Statsbankutvalet, jf NOU 1995: 11 Statsbankene under endrede rammevilkår). Utvalet foreslo at Kommunalbanken skulle gjerast om til eit gjensidig selskap eigd av kommunane. Men i Revidert nasjonalbudsjett 1995 foreslo regjeringa Brundtland at det ikkje skulle gjerast endring i organisasjonsforma og eigarskapen til banken. Stortinget slutta seg til dette.
I samband med vurderinga av forretningsstrategien til Postbanken i Revidert nasjonalbudsjett 1998 blei det vurdert å gjere Kommunalbanken om til heileigd dotterselskap av Postbanken. Regjeringa gav uttrykk for at Kommunalbanken som dotterselskap av Postbanken i berre avgrensa grad ville avhjelpe problema for Postbanken, og det blei derfor ikkje fremma eit slikt forslag. Eit fleirtal i Stortinget slutta seg til dette.
I St prp nr 1 (1998-99) melder regjeringa under kap 5.5 om organiseringa og eigarskapen i Kommunalbanken:
«Kommunalbanken er i dag et organ underlagt Kommunal- og regionaldepartementet som er regulert gjennom egen lov. Regjeringen utreder ulike alternativer for Kommunalbankens fremtidige organisering, bl.a. om dagens organisering og eierskap er den mest hensiktsmessige dersom bankens funksjon som finansieringskilde for kommunene skal videreføres. Med bakgrunn i denne utredningen vil regjeringen vurdere å fremme forslag om omorganisering av Kommunalbanken.»
I samband med behandlinga i Stortinget av Budsjett-innst S nr 6 (1998-99) gjorde Stortinget følgjande romartalsvedtak om den framtidige organiseringa av Kommunalbanken (under rammeområde 22):
«Stortinget ber Regjeringa leggje fram naudsynte lovendringar som fylgje av at Kommunalbanken vert gjort om til aksjeselskap.»
Det blei også gjort følgjande budsjettvedtak:
Tabell 2.1 Budsjettvedtak vedkomande omdanning av Kommunalbanken. Kroner
Kap | 5330 | Noregs Kommunalbank | |
70 | Tilbakeføring av fondskapital | 250 000 000 | |
Kap | 2427 | Kommunalbanken | |
90 | Aksjekapital | 660 000 000 | |
91 | Tilbakekjøp av grunnfond | 2 330 000 000 | |
Kap | 5330 | Noregs Kommunalbank | |
90 | Tilbakeføring av grunnfond | 2 350 000 000 |
I Budsjett-innst. S. I (1998-99) sier kommunalkomiteen følgjande om omdanninga av Kommunalbanken til aksjeselskap:
1. Under rammeområde 22 (3.2.22.2):
«Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Arbeidarpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil i Budsjett-innst. S nr.6 (1998-99) tilrå å omgjere Kommunalbanken til aksjeselskap.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til brev av 15. november 1998 og 16. november 1998 fra finansministeren til Arbeiderpartiets stortingsgruppe der det går frem at sentrumspartiene tilbakefører 250 mill. kroner fra Kommunalbankens fondskapital og at fondskapitalen i banken med dette er tømt. Det går videre fram av finansministerens brev at Stortinget senere må bevilge ny aksjekapital på 660 mill. kroner til den omgjorde Kommunalbanken AS. Disse medlemmer synes det er kritikkverdig at sentrumspartiene bruker av Kommunalbankens fondskapital for å finansiere inndekningen på sitt justerte budsjettopplegg. Disse medlemmer finner det også sterkt kritikkverdig at sentrumspartiene eller finansministeren ikke har oversikt over den gjenværende fondskapitalen i banken, men nærmest anslår et beløp som kan brukes i inndekningen. Eller som det heter i brevet fra finansministeren av 16. november 1998, senere «må det foretas en eventuell justering av bevilgningsanslaget på 250 mill. kroner for å sikre at all fondskapitalen blir tilbakeført statskassen».
«3.2.22.2.2 Merknader frå medlemene i komiteen frå Kristeleg Folkeparti, Senterpartiet og Venstre
«......Disse medlemmer legger til grunn at inntektene under kap. 5330 Kommunalbanken ny post 70 Tilbakeføring av fondskapital settes til 250 mill. kroner. Som følge av omdanningen av Kommunalbanken til aksjeselskap vil disse medlemmer i Budsjett-innst. S nr. 6 (1998-99) også føre opp bevilgning med 660 mill. kroner under nytt kap. 2427 Kommunalbanken post 90 Aksjekapital og 2330 mill. kroner under post 91 Tilbakekjøp av grunnfond, samt 2350 mill. kroner under kap 5330 Norges Kommunalbank ny post 90 Tilbakeføring av grunnfond. Disse medlemmer viser for øvrig til merknader i avsnitt 4.5.»
«3.3.22.2.4 Merknader frå medlemene i komiteen frå Høgre
«...... Disse medlemmer viser til forslag til romertallsvedtak i kap. 4.5 der det varsles omdanning av Kommunalbanken til et aksjeselskap i Budsjett-innst. S nr. 6 (1998-99). Dette er i tråd med forslag fremmet av Syse-regjeringen i 1990. Disse medlemmer tar til følge at sentrumspartiene etter samråd med finansministeren mener en slik omlegging innebærer en tilbakeføring av fondskapital under kap. 5330 post 70 med 250 mill. kroner og vil støtte dette forslaget. Disse medlemmer er imidlertid svært skeptisk til hvilken reell inndekkingseffekt denne tilbakeføringen innebærer, ikke minst sett i lys av de øvrige transaksjoner sentrumspartiene varsler de vil foreslå i Budsjett-innst. S. nr. 6 (1998-99) i forbindelse med omdanning av Kommunalbanken til et AS. Disse medlemmer lar derfor denne merinntekten bidra til en bedring av budsjettets balanse.»
2. Under kap 4.5 Kommunalbankens organisering og eigarskap:
«Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at Regjeringen arbeider med å utrede flere alternativer for Kommunalbankens framtidige organisering. Disse medlemmer støtter Regjeringens ønske om å vurdere alternative løsninger før forslag til omdanning behandles. Disse medlemmer viser videre til regjeringspartienes justerte forslag som innebærer å omgjøre Kommunalbanken til aksjeselskap. Disse medlemmer mener det er svært uheldig å gjennomføre en slik omdanning i budsjettsammenheng uten at Regjeringen har fått lagt fram sin utredning og innstilling som grunnlag for beslutninger. Disse medlemmer ber derfor Regjeringen komme tilbake i Revidert nasjonalbudsjett med denne saken, og ber om at det i denne sammenheng blir vurdert organisatoriske løsninger mellom Kommunalbanken og Postbanken.
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre viser til at den fremtidige organiseringen av Norges Kommunalbank har vært under vurdering i lengre tid. Disse medlemmer ønsker at Kommunalbanken fortsatt skal spille en sentral rolle for finansiering av kommunesektoren. Kommunalbankens hovedutfordringer fremover vil være knyttet til om den klarer å tilpasse seg endrede markedsvilkår og økt konkurranse i kommunemarkedet. For at Kommunalbanken skal få økt handlefrihet til å tilpasse sitt tjenestetilbud etter hvert som kommunenes behov endres, vil det være hensiktsmessig å omdanne banken. En omdanning av Kommunalbanken til et ordinært finansieringsforetak vil gi banken økt handlefrihet. De særskilte rammevilkårene som banken er underlagt som forvaltningsorgan vil falle bort. Kommunalbanken vil bli underlagt det generelle lovverket for finansieringsinstitusjoner og således delta i kredittmarkedet på like vilkår med andre finansieringsforetak.
Disse medlemmene er kommet til at det nå er mest hensiktsmessig å omdanne Kommunalbanken til aksjeselskap. En fordel ved aksjeselskapsmodellen er at den er klart definert i lovverket, og at slik omdanning derfor ikke trenger omfattende utredninger. Det er en innarbeidet selskapsform som både det norske og det internasjonale finansmarkedet er fortrolig med. Med denne selskapsformen følger det også naturlig hvilke egenkapitalinstrumenter banken kan benytte.
Disse medlemmer anser, som nevnt ovenfor, at Kommunalbanken først bør omdannes til et aksjeselskap. Kommunal sektor/KLP har tidligere gitt uttrykk for ønske om å komme inn på eiersiden. Disse medlemmer ser det som aktuelt at aksjene i banken gradvis kan overføres til kommunal sektor. Det forutsettes for øvrig at dersom kommunene skal overta deleierskapet i Kommunalbanken, må dette skje til markedspris. Det vises til forslag til bevilgningsvedtak og romertallsvedtak med forslag til omdanning av Kommunalbanken til aksjeselskap. Det forutsettes videre at omdanning vil skje så snart dette er praktisk mulig, og en legger til grunn at en slik omdanning vil kunne skje pr. 1. juli 1999.
Disse medlemmer viser for øvrig til sine merknader om å omdanne Kommunalbanken til aksjeselskap under avsnitt 3.2.22.2.2.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre er tilfreds med at regjeringspartiene nå fremmer forslag om å omdanne Kommunalbanken til aksjeselskap. Med en slik selskapsstruktur kan Kommunalbanken lettere på fritt grunnlag vurdere sin fremtidige struktur og rolle i kredittmarkedet, og statens eierskap kan avvikles.
Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti fremmer følgende forslag: «Stortinget ber Regjeringen vurdere organisatoriske løsninger mellom Kommunalbanken og Postbanken.»»
Vi viser elles til merknader frå Kommunalkomiteen i Budsjett-innst S nr 6 (1998-99) i tilknyting til dei enkelte budsjettpostane.