8 Forholdet til EØS-avtalen
Enkelte av høringsinstansene stiller spørsmål ved om forslaget vil være i samsvar med reglene for offentlig støtte.
EØS-avtalens artikkel 61 inneholder et generelt forbud mot statsstøtte. Etter artikkel 61 er statsstøtte eller støtte som gis av statsmidler i enhver tenkelig form, og som vrir eller truer med å vri konkurransen ved å begunstige enkelte foretak eller produksjon av enkelte varer, uforenelig med EØS-avtalen i den utstrekning den påvirker samhandelen mellom partene i avtalen. For at EØS-avtalens forbud skal komme til anvendelse må alle vilkårene i artikkel 61 (1) være oppfylt.
Departementet er generelt av den oppfatning at ivaretakelse av helseforetakenes virksomhet ikke omfattes av regelverket for offentlig støtte. Siden det ikke er lagt til rette for direkte konkurranse mellom offentlige og private aktører på helseområdet, vil ikke kravet om konkurransevridning være oppfylt. I tillegg er ivaretakelsen av offentlig helse en del av den offentlige myndighet, ved at foretakene skal betjene allmennhetens behov for spesialisthelsetjenester som er finansiert av det offentlige. Det kan dermed drøftes om de driver økonomisk virksomhet i EØS-avtalens forstand.
Dersom en skulle komme til at helseforetakene i utgangspunktet er underlagt reglene om offentlig støtte, mener departementet at dette konkrete tiltaket ikke innebærer en økonomisk fordel for de offentlige helseforetakene. De endringene som foreslås skal ikke innebære noen endringer i inntektsgrunnlaget til de regionale helseforetakene. Den realøkonomiske situasjonen for foretakene vil ikke endres ved forslaget så lenge inntektsstrømmen til avskrivninger er uendret. Virkningene av forslaget innebærer ingen begunstigelse av foretakene, men forslaget medfører at årsregnskapet skal kunne brukes til resultatmålinger som samsvarer med budsjettvedtak. Forslaget har derfor en teknisk karakter.
På denne bakgrunn er departementet av den oppfatning at forslaget ikke vil være i strid med reglene for offentlig støtte.