11 Merknader til den enkelte lovbestemmelse
11.1 Endringer i kapittel 1
Til § 2 Definisjoner, første ledd
Definisjonen av dyrehelsepersonell blir utvidet og vil lyde:
«Med dyrehelsepersonell forstås i denne loven personer som har autorisasjon eller lisens etter §§ 4 og 5 og personer som har rett til å arbeide midlertidig som dyrehelsepersonell uten norsk autorisasjon.»
Etter endringen vil definisjonen også dekke personer som ikke har norsk autorisasjon etter §§ 4 og 5, men som har rett til å arbeide midlertidig i Norge. Etter gjeldende bestemmelser er dette bare aktuelt for veterinærer.
Etter endringen vil de som er her midlertidig og har rett til å yte midlertidige tjenester på lik linje med dyrehelsepersonell, bli definert som dyrehelsepersonell. Ved implementering av yrkeskvalifikasjonsdirektivet vil det være personer med utenlandske yrkeskvalifikasjoner som får rett til å arbeide her midlertidig på lik linje med norsk dyrehelsepersonell. De kommer etter endringen inn under lovens bestemmelser og får dermed både rettigheter og plikter etter loven.
I bestemmelsen brukes «å arbeide midlertidig». Dette vil også dekke midlertidig tjenesteyting.
Hva som skal ansees for å være midlertidig arbeid eller midlertidig tjenesteyting til forskjell fra etablering, må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle. Forhold som må vurderes er bl.a. varighet, regelmessighet, hyppighet og kontinuitet. Andre mer praktiske forhold rundt tjenesteytingen kan også være avgjørende for om det kan ansees for en midlertidig tjenesteyting.
11.2 Endringer i kapittel 2
Til § 6 Internasjonale avtaler
Etter endringen vil § 6 lyde:
«Autorisasjon, lisens og andre godkjenninger kan gis etter gjensidig avtale med fremmed stat. Departementet kan ved forskrift gi nærmere regler om autorisasjon, lisens og godkjenninger av dyrehelsepersonell på grunnlag av utenlandske yrkeskvalifikasjoner samt kontroll, plikter og rettigheter for slikt dyrehelsepersonell.»
Endringen vil gi en bedre og mer dekkende hjemmel for å gi forskrifter for implementering av internasjonale avtaler som berører dyrehelsepersonell. I første rekke vil det være implementering av EØS- avtalens bestemmelser.
Kontroll, plikter og rettigheter kan kreves eller gis i internasjonale avtaler og vil føre til behov for implementering i forskrifter. Dette bør derfor også være med i hjemmelen til å gi forskrifter for dyrehelsepersonell med utenlandske yrkeskvalifikasjoner.
Dyrehelsepersonell som f.eks benytter sine rettigheter til å arbeide her midlertidig, behøver ingen godkjenning fra myndighetene for å gjøre det. I forbindelse med utøvelsen av yrket på bakgrunn av gitte rettigheter, kan imidlertid myndighetene ha behov for opplysninger fra vedkommende. Bestemmelser for å ta rettigheter i bruk kan hjemles i denne paragrafen. Det kan også være behov for å hjemle kontroll og kunne pålegge plikter for dyrehelsepersonell med utenlandske yrkeskvalifikasjoner. En eventuell regulering av språkkrav vil bli dekket av hjemmelen til å kunne pålegge utenlandsk dyrehelsepersonell plikter. Dette kan komme i tillegg til de generelle pliktene loven ellers pålegger dyrehelsepersonell.
Bestemmelsen er endret ved at det nå står utenlandske yrkeskvalifikasjoner i stedet for utenlandsk utdanning. I begrepet yrkeskvalifikasjoner inngår utdanning og/eller yrkeserfaring. Også yrkeserfaringer skal kunne telle med i vurderingen i enkelte situasjoner om det kan gis en autorisasjon, godkjenning etc. Det skal bl.a. legges vekt på yrkeserfaring for en tjenesteyter som skal arbeide her midlertidig og yrket eller utdanningen ikke er regulert i etableringsstaten. Yrkeskvalifikasjoner benyttes for å hindre sammenblanding med generell godkjenning av høyere utdanning som skjer etter annet regleverk.
11.3 Endringer i kapittel 3
Til § 13 Virkninger av autorisasjonsforhold m.m.
Overskriften på § 13 endres til Utøvelse av virksomhet m.m.
Paragrafen vil etter endringen ikke omtale de som har autorisasjon, men bruke dyrehelsepersonell siden definisjonen i § 2 er utvidet. Overskriften justeres derfor i tråd med dette og vil gjelde utøvelse av virksomhet.
Etter endringen vil § 13 lyde:
« Dyrehelsepersonell kan utøve slik virksomhet som utdanningen kvalifiserer til innen de rammene denne og andre relevante lover setter.
Dyrehelsepersonell har plikt til å utøve sin virksomhet på en faglig forsvarlig måte.
Departementet kan i medhold av § 5 knytte vilkår til lisens og herunder bestemme at innehaver skal være underlagt tilsyn av annet dyrehelsepersonell.»
Det materielle innholdet i første og annet ledd endres ikke noe ved denne justeringen. Endringen er en konsekvens av endringen i definisjonen av dyrehelsepersonell i § 2.
Til § 16 Bruk av beskyttet tittel, første ledd
Etter endringen vil § 16 første ledd lyde:
«Bare den som har autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning i medhold av denne loven, har rett til å benytte slik tittel som er fastsatt for vedkommende gruppe av dyrehelsepersonell. Unntak gjøres for veterinærer som har rett til å arbeide midlertidig som dyrehelsepersonell uten norsk autorisasjon.»
Siste setning er et unntak fra hovedregelen for veterinærer. Veterinærer skal kunne bruke tittelen veterinær uten å være autorisert eller ha lisens eller spesialistgodkjenning, hvis de har rett til det når de arbeider i Norge midlertidig. Begrunnelsen for dette unntaket er at veterinærer innen EØS har en utdanning som har felles minimumskrav. Direktiv 2005/36/EF regulerer bruk av tittel i artikkel 52. Dette vil bli implementert gjennom forskrift. Loven forutsetter at unntaket bare gjelder for veterinærer som har rett til å arbeide midlertidig som dyrehelsepersonell uten norsk autorisasjon.
Til § 16 Bruk av beskyttet tittel, annet ledd
Ny § 16 annet ledd vil lyde:
«Dyrehelsepersonell som ikke er veterinærer, men som har rett til å arbeide midlertidig som dyrehelsepersonell uten norsk autorisasjon, skal benytte sine utenlandske titler.»
Det er bare veterinærer som har en felles minimumsutdannelse som kan gis rett til å bruke norsk yrkestittel ved midlertidig arbeid. De andre dyrehelsepersonellgruppene må bruke sine utenlandske titler når de har rett til å arbeide her midlertidig uten norsk autorisasjon.
Innholdet i annet ledd vil også være en konsekvens av første ledd, men det er presisert og fremhevet i et eget ledd for å bedre forståelsen av bestemmelsen.
Til § 19 Tillatelse til eller forbud mot bruk av bestemte metoder etc.
Etter endringen vil § 19 lyde:
«Departementet kan ved forskrift fastsette at nærmere bestemte hjelpemidler og undersøkelses- og behandlingsmetoder bare kan nyttes av dyrehelsepersonell.
Departementet kan ved forskrift fastsette at spesielle hjelpemidler og undersøkelses- og behandlingsmetoder bare kan nyttes av dyrehelsepersonell etter særskilt tillatelse fra departementet. Departementet kan forby bruk av bestemte undersøkelses- og behandlingsmetoder.»
Det materielle innholdet i første og annet ledd endres ikke noe ved denne justeringen. Endringen er en konsekvens av endringen i definisjonen av dyrehelsepersonell i § 2. Det er for øvrig bare gjort en mindre endring i teksten for å bedre språket. I stedet for komma etter hjelpemidler, er det brukt «og». Dessuten er ordet «bare» flyttet lenger frem i setningen.