2 Bakgrunn for lovforslaget
Fri bevegelse av personer er en av de fire frihetene innenfor EØS – avtalen. Veterinæryrket er omfattet av EØS – avtalen og regulert gjennom to direktiver. Det første er direktiv 78/1026/EØF om gjensidig godkjennelse av eksamensbevis, sertifikater og andre kvalifikasjonsbevis for dyrleger, omfattende foranstaltninger som skal lette den faktiske utøvelsen av retten til etablering og fri utveksling av tjenesteytelser. Det andre er direktiv 78/1027/EØF om samordning av de administrativt eller ved lov fastsatte bestemmelser om virksomhet som dyrlege. Disse to direktivene omtales gjerne som sektordirektiver siden de bare gjelder for veterinærer.
Fiskehelsebiologer er omfattet av direktiv 89/48/EØF om en generell ordning for godkjenning av diplomer for høyere yrkeskompetansegivende utdanning av minst tre års varighet. Dyrepleiere og seminteknikere er omfattet av direktiv 92/51/EØF om annen generell ordning for godkjenning av yrkeskompetansegivende utdanning som supplement til direktiv 89/48/EØF. Disse to direktivene omtales som de generelle direktivene siden de omfatter mange ulike yrker.
Direktivene skal avløses av ett nytt fellesdirektiv; Direktive 2005/36/EC of the European Parliament and of the Council of 7 September 2005 on the recognition of professional qualifications. Norsk versjon: Europaparlaments- og rådsdirektiv 2005/36/EF 7. september 2005 om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner. Direktivet erstatter til sammen 15 direktiver, herunder de to sektordirektivene for veterinærer og de to generelle direktivene som gjelder bl.a. for dyrepleiere og fiskehelsebiologer. Direktivet trådte i kraft i medlemslandene 20. oktober 2007.
Utenriksdepartementet fremmet St.prp. nr. 29 (2007-2008) 21. desember 2007 for å få Stortingets godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 142/2007 av 26. oktober 2007 og endring av vedlegg VII i EØS-avtalen. Stortinget ga sitt samtykke i møte 12. februar 2008.
Direktivet fjerner hindringer for den frie bevegelighet for personer og tjenesteytere og gir en mer ensartet, gjennomsiktig og fleksibel ordning for godkjennelse av yrkeskvalifikasjoner. Direktivet viderefører i stor grad dagens regler også når det gjelder muligheten til å yte midlertidig tjeneste. Det er imidlertid direktivets nye bestemmelser om bruk av tittel ved midlertidig tjeneste som gjør at dagens dyrehelsepersonellov ikke er dekkende.
Samtidig med lovendringen for å endre reglene for bruk av tittel ved midlertidig arbeid, er det behov for en tilføyelse i definisjonen av dyrehelsepersonell. Personer som har rett til å arbeide midlertidig som dyrehelsepersonell uten norsk autorisasjon, blir definert som dyrehelsepersonell og dermed omfattet av loven.
Forskriftshjemmelen for tilpasning av internasjonale avtaler foreslås utvidet for å være mer dekkende for kontroll, plikter og rettigheter for dyrehelsepersonell på grunnlag av utenlandske yrkeskvalifikasjoner.
Den direkte implementeringen av direktiv 2005/36/EF vil skje gjennom forskrifter som hjemles i dyrehelsepersonelloven. I stor grad er direktivet en videreføring av dagens regler, men det er behov for en bedre tilpasning av direktivets bestemmelse og en samordning av gjeldene forskrifter. Direktivets enkelte bestemmelser vil bli behørig behandlet i forskriftsarbeidet.
Lovforslaget har også noen mindre tekniske endringer som følge av utvidelsen og endringen av definisjonen for dyrehelsepersonell.