5 Generelle kommentarer til høringsforslaget
5.1 Implementering
5.1.1 Forslag i høringen
I høringsforslaget ble det omtalt hva det var nødvendig å endre i loven for at direktivet skulle kunne bli implementert. Det videre forskriftsarbeidet med implementering av direktivet ble lite omtalt.
5.1.2 Høringsinstansenes syn
Justis- og politidepartementet peker på flere forhold som angår detaljer i direktivet og som de mener bør behandles nærmere. De skriver:
«De foreslåtte endringene i dyrehelsepersonelloven knytter seg til at direktivet fastsetter at tjenesteytere som er etablert i et annet EØS-land, midlertidig skal kunne utføre tjenesteyting i Norge uten at det stilles krav om norsk autorisasjon. I det videre arbeid bør man komme inn på hvordan dette nærmere bør reguleres.
Herunder bør det blant annet tas stilling til
om det skal gis en definisjon eller veiledning for hva som regnes som midlertidig tjenesteyting, jf for eksempel direktivet art. 5 nr. 2 andre avsnitt
kontrollmuligheter, jf for eksempel direktivet art. 7 nr. 1 og art. 7 nr, 4 ff.
innhenting og utveksling av informasjon, jf for eksempel direktivet art. 8
mulighet for å kreve registrering i yrkesorganisasjon
generelle plikter for den tjenesteytende, jf. for eksempel direktivet art. 9
språkkunnskaper, jf. direktivet art. 53
sanksjonsmuligheter
Det bør også tas stilling til om slike regler mest hensiktsmessig inntas i loven selv eller i forskrift, og eventuelt om nåværende dyrehelsepersonellov gir tilstrekkelig hjemmel for å foreta slike reguleringer i forskrift. Til sammenligning vises det til Ot. prp. nr. 26 (2007-2008) Om lov om endringer i helsepersonelloven og alternativ behandlingsloven (gjennomføring av direktiv 2005/36/EF om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner for helsepersonell).»
5.1.3 Departementets vurdering og forslag
Blant annet på bakgrunn av merknadene har det blitt tatt inn et eget punkt 4 om behov for forskriftsendringer. Her omtales kort noen områder nærmere, og det vises til dette.
Forskriftshjemmelen i § 6 er ytterligere utvidet og vil være dekkende for det videre arbeidet med forskrifter. Både kontroll og plikter er føyd til i forskriftshjemmelen. Det vises til omtalen av paragraf 6.
Til spørsmålet om mulighet for å kreve registrering i yrkesorganisasjon, er det departementets syn at det vil være uaktuelt å kreve noen registrering i yrkesorganisasjoner. I dag stilles det ikke slike krav til dyrehelsepersonell. Departementet anser at det fortsatt bør være opp til den enkelte yrkesutøver om de vil organisere seg eller ikke. En egen hjemmel for organisasjonskrav ansees unødvendig. I fremtiden kan det om nødvendig reguleres under plikter i forskriftshjemmelen.
Mye av bestemmelsene i direktivet er en videreføring av gjeldende bestemmelser. For dyrehelsepersonell er det små endringer, men noe mer detaljer i forhold til bestemmelser som allerede gjelder.
Departementet velger på denne bakgrunn å overlate en gjennomgang av direktivets detaljerte bestemmelser til forskriftsarbeidet.