Ot.prp. nr. 69 (2004-2005)

Om lov om endringer i verdipapirhandelloven mv. (gjennomføring av prospektdirektivet)

Til innholdsfortegnelse

5 Opplysninger i prospekt, utforming mv.

5.1 Gjeldende rett

Krav til opplysninger i prospekt ved offentlige tilbud

Det er fastsatt krav til opplysninger i prospekt ved offentlige tilbud i vphl. § 5-5. Prospekt ved offentlige tilbud skal inneholde de opplysninger som, avhengig av særlige forhold hos tilbyder og arten av de verdipapirer som tilbys, er nødvendig for at investorene skal kunne foreta en velfundert vurdering av utsteders økonomiske stilling og utsikter og av rettigheter knyttet til de nevnte verdipapirer. Prospektet skal videre inneholde opplysninger om hvilke kriterier som skal legges til grunn for tildeling av verdipapirer til de som aksepterer tilbudet.

Etter vphl. § 5-5 annet ledd kreves at enhver ny omstendighet eller vesentlig unøyaktighet som kan få betydning for vurderingen av verdipapirene, og som fremkommer mellom tidspunktet for offentliggjøring av prospektet og tidspunktet for tegningsperiodens endelige utløp, skal fremgå av et tillegg til prospektet. Tillegget skal i samsvar med vphl. §§ 5-7 og 5-8 sendes henholdsvis vedkommende børs eller Foretaksregisteret og offentliggjøres uten ugrunnet opphold i samsvar med vphl. § 5-11.

Opplysningsplikten står tilbake for taushetsplikt fastsatt i eller i medhold av lov, jf. vphl. § 5-5 fjerde ledd første punktum.

Med hjemmel i vphl. § 5-5 fjerde ledd annet punktum har departementet fastsatt forskrift 7. november 1997 om krav til opplysninger i prospekt ved offentlig tilbud om tegning eller kjøp av omsettelige verdipapirer.

Krav til opplysninger i prospekt ved opptak til notering

Det er fastsatt krav til innhold i prospekter for aksjer og prospekter for lån mv. i børsforskriften kapittel 15 flg.

Dispensasjonsadgang

Etter vphl. § 5-6 kan vedkommende børs eller Foretaksregister tillate at enkelte opplysninger utelates i prospekt:

  1. dersom opplysningene har liten betydning og ikke kan innvirke på vurderingen av utsteders aktiva og passiva, økonomiske stilling, resultater og utsikter,

  2. dersom fremleggelse av disse opplysningene fører til at utstederen blir alvorlig skadelidende, forutsatt at unnlatelse av offentliggjøring ikke kan virke villedende på offentligheten med hensyn til realiteter og omstendigheter som er av vesentlig betydning for vurderingen av verdipapirene,

  3. dersom tilbyder er en annen enn utsteder av verdipapirer som nevnt i § 1-2 tredje ledd nr 1 og 2 og det gjelder opplysninger vedkommende normalt ikke vil være i besittelse av, eller

  4. dersom tilbudet gjelder obligasjoner utstedt av fylkeskommuner eller kommuner.

Utforming av prospekt

Gjeldende verdipapirhandellov og børslov inneholder ikke spesielle regler om utformingen av prospekter.

5.2 EØS-rett

I direktivet kapittel 2 (art. 5-12) stilles krav til opplysninger i prospekt og til utformingen av prospekt. Det er gitt nærmere regler hva gjelder opplysninger i prospekt, prospektformat, inkorporering ved henvisning, offentliggjøring av prospekter samt annonsering i kommisjonsforordning nr. 809/2004.

Krav til opplysninger i prospekt

Det følger av direktivet art. 5 nr. 1 at prospektet skal inneholde alle opplysninger som avhengig av særlige forhold ved utsteder og ved de aktuelle verdipapirer, er nødvendige for at investorer skal kunne foreta en velfundert vurdering («informed assessment») av utsteders og eventuell garantists aktiva og passiva, økonomiske stilling, utsikter og av rettigheter knyttet til nevnte verdipapirer. Opplysningene skal gis i en form som letter analysen og forståelsen mest mulig.

Etter direktivet art. 5 nr. 2 første punktum, skal prospektet inneholde opplysninger om utstederen og de verdipapirer som tilbys eller skal noteres.

I direktivet art. 8 er det gitt regler om situasjoner hvor det prospektet ikke «kan» inneholde de opplysninger som er påkrevet, jf. ovenfor. Når opplysninger om den endelige pris og antall verdipapirer som skal inngå i tilbudet ikke kan fremgå i prospektet, skal medlemsstatene ifølge art. 8 nr. 1 sikre

  1. at prospektet inneholder de kriterier og/eller vilkår som ligger til grunn for fastsettelsen av pris og antall, eller en maksimumspris

  2. at eventuelle aksepter av tilbudet kan trekkes tilbake i minst to virkedager etter at opplysningene er om endelig salgskurs og antall verdipapirer er oversendt.

Etter art. 8 nr. 2 kan myndighetene tillate at visse opplysninger utelates i prospektet dersom

  1. offentliggjøring av opplysningene ville være i strid med allmenne hensyn,

  2. offentliggjøring av opplysningene fører til at utsteder blir alvorlig skadelidende, forutsatt at utelatelsen ikke ville kunne virke villedende med hensyn til forhold som er av vesentlig betydning for vurderingen av utsteder, tilbyder, eventuelle garantister, eller verdipapirene, eller

  3. opplysningene har liten betydning og ikke kan innvirke på vurderingen av utsteders, tilbyders og eventuelle garantisters økonomiske stilling og utsikter.

Videre kan visse opplysninger utelates dersom informasjonen ikke er relevant for utsteders virksomhet, juridiske form eller de aktuelle verdipapirene. Dersom det finnes tilsvarende opplysninger som er relevante ut fra virksomheten mv, skal disse imidlertid tas inn i prospektet, jf. art. 8 nr. 3.

Kommisjonsforordningens utfyllende krav til opplysninger i prospekt

Det fremgår av prospektdirektivet art. 7 at Kommisjonen skal fastsette gjennomføringstiltak mht. opplysninger som skal inngå i prospekt og som skal hindre gjentakelse av opplysninger når prospektet består av separate dokumenter. Slike regler er gitt i prospektforordningen. Forordningen kapittel II inneholder nærmere regler om hvilke opplysninger som skal gis i prospekt. Det er fastsatt detaljerte krav til opplysninger i vedlegg til forordingen.

Det følger av forordningen art. 3 at det skal utarbeides prospekt ved bruk av eller i kombinasjon av etterfølgende skjemaer og moduler nedfelt i forordningen art. 4-20, iht. de ulike typer verdipapirer som er beskrevet i forordningen art. 21.

Etter forordningen art. 3 kan myndighetene ikke kreve at et prospekt skal inneholde informasjon av annen art enn som angitt i forordningen med vedlegg. Myndighetene kan imidlertid kreve utfyllende informasjon av samme art som angitt, dersom dette anses nødvendig, for å sikre at kravene til hvilke opplysninger prospekt skal inneholde etter direktivet art. 5 nr. 1 overholdes.

Etter forordningen er separate vedlegg med detaljerte krav til opplysninger om ulike utstedere og verdipapirer:

  • Vedlegg I Registreringsdokument for aksjer

  • Vedlegg II Tilleggsopplysninger for proformainformasjon

  • Vedlegg III Verdipapirdokument for aksjer

  • Vedlegg IV Registreringsdokument for obligasjoner og derivater med pålydende pr enhet under 50 000 euro

  • Vedlegg V Verdipapirdokument for obligasjoner med pålydende pr enhet under 50 000 euro

  • Vedlegg VI Tilleggsopplysninger ved garantier

  • Vedlegg VII Registreringsdokument for verdipapirer som utstedes med sikkerhet i lånepapirer eller fordringer mot eiendeler (Asset Backed Securities)

  • Vedlegg VIII Tilleggsopplysninger for verdipapirer som utstedes med sikkerhet i lånepapirer eller fordringer mot eiendeler (Asset Backed Securities)

  • Vedlegg IX Registreringsdokument for obligasjoner og derivater med minste pålydende pr enhet på 50 000 euro

  • Vedlegg X Opplysningskrav for depotbevis

  • Vedlegg XI Registreringsdokument for banker

  • Vedlegg XII Verdipapirdokument for derivater

  • Vedlegg XIII Verdipapirdokument for obligasjoner med minste pålydende pr enhet på 50 000 euro

  • Vedlegg XIV Tilleggsopplysninger vedrørende underliggende aksjer

  • Vedlegg XV Registreringsdokument for foretak for kollektiv investering av lukket type

  • Vedlegg XVI Registreringsdokument for verdipapirer utstedt av medlemsstater, tredjeland, samt deres lokale myndigheter

  • Vedlegg XVII Registreringsdokument for verdipapirer utstedt av offentlige internasjonale organer og for obligasjoner garantert av medlemsstat av OECD

  • Vedlegg XVIII Tabell for kombinasjon av de ulike vedlegg

  • Vedlegg XIX Oversikt over utstedere med krav til særskilt informasjon

Utforming av prospekt

Det vises til arbeidsgruppens generelle omtale av prospektdirektivets krav til utforming av prospekt i rapporten kapittel 11:

«Etter direktivet kan et prospekt utarbeides som ett samlet dokument eller som tre separate dokumenter; registreringsdokument, verdipapirdokument og sammendrag. Ved låneprogram og ved fortløpende og gjentatt utstedelse av ikke-aksjerelaterte verdipapirer kan det utarbeides et grunnprospekt, jf art 5(4)(b). De spesifikke vilkår for de enkelte utstedelsene kan fremgå i særskilte dokumenter.

Bestemmelsene om prospektformatene må ses på bakgrunn av direktivets bestemmelser om gyldigheten av prospekt. Der det utarbeides prospekt som tre separate dokumenter, vil opplysningene om selskapet (registreringsdokumentet) kunne benyttes ved flere forskjellige tilbud i løpet av en 12 måneders periode. Det samme grunnprospektet skal kunne benyttes fortløpende og gjentatte ganger så lenge verdipapirene utstedes, eller innenfor et tidsrom på 12 måneder i forbindelse med et låneprogram. Bestemmelsene om gyldighet er nærmere omtalt i punkt 17.

I tillegg til bestemmelsene om gyldigheten av prospekt, fastsetter direktivet nye regler om på hvilket språk prospektet skal kunne utformes, med sikte på at kostnadene knyttet til innhenting av kapital kan reduseres. De enkelte land hvor tilbudet fremsettes eller verdipapirene opptas til notering, skal ikke kunne kreve en oversettelse av hele prospektet. Hvilke språk som skal kunne benyttes fremgår av art. 19. Sammendraget vil imidlertid alltid kunne kreves oversatt. Det at prospektet kan utarbeides i flere deler vil således gjøre det mulig å benytte samme registreringsdokument og verdipapirdokument i flere land.»

Sammendrag

Ifølge direktivet art. 5 nr. 2 skal prospektet inneholde et sammendrag. Sammendraget skal bl.a. oppsummere de viktigste forhold og risiko knyttet til utsteder, eventuelle garantister og verdipapirene. Det skal være på samme språk som prospektet opprinnelig ble utarbeidet på og skrives på en ikke teknisk måte. Normalt bør sammendraget ikke overskride 2 500 ord på det språk det opprinnelig ble utarbeidet på, jf. prospektdirektivets fortale punkt 21. Sammendraget skal inneholde en advarsel om at:

  1. det bør leses som en introduksjon til prospektet,

  2. enhver investeringsbeslutning må baseres på prospektet i sin helhet,

  3. ved rettslige krav knyttet til opplysninger i prospekt, vil investor som saksøker, avhengig av lovgivningen i de enkelte EØS-stater, kunne være forpliktet til å bære kostnadene ved oversetting av prospektet før saken innledes, og

  4. de personer som har utformet sammendraget, oversatt dette eller søkt godkjenning, kan kun bli erstatningsansvarlig dersom sammendraget er villedende, unøyaktig eller inkonsistent sammenholdt med resten av prospektet.

Kravene til sammendrag gjelder ifølge direktivet art. 5 nr. 2 siste ledd ikke ved opptak til notering av ikke-aksjerelaterte verdipapirer med pålydende på minst 50 000 euro. Ved søknad om notering av slike verdipapirer i flere EØS-stater, kan medlemsstatene kreve at et sammendrag utformes på de aktuelle staters offisielle språk, jf. direktivets art. 19 nr. 4.

Samlet eller separate dokumenter

Ifølge direktivet art. 5 nr. 3 står tilbyder, utsteder eller person som søker opptak til notering fritt til å utforme prospektet som ett samlet dokument eller som separate dokumenter. Dersom det benyttes separate dokumenter skal spesifikke opplysninger fremgå av henholdsvis et registreringsdokument (informasjon om utsteder), verdipapirdokument (informasjon om verdipapirene) og et sammendrag. Det angis i direktivet enkelte krav til registreringsdokumentet og verdipapirdokumentets innhold.

Etter art. 12 skal en utsteder som har fått godkjent et registreringsdokument av kontrollmyndigheten, kunne benytte dette ved flere separate tilbud/opptak til notering innenfor en 12 måneders periode. Verdipapirdokumentet skal i tilfelle omfatte informasjon som normalt inntas i registreringsdokumentet dersom det har inntruffet vesentlige endringer eller nye omstendigheter som kan påvirke investorenes vurdering.

I medhold av direktivet art. 5 nr. 5 har Kommisjonen fastsatt utfyllende bestemmelser om utforming av prospekt, jf. forordningen kapittel 3 om prospektets, grunnprospektets og tilleggenes form.

Grunnprospekt

Grunnprospekt er definert i direktivet art. 2 nr. 1 bokstav r) som prospekt som inneholder informasjon som nevnt i direktivet art. 5 og art. 7 om utsteder og de aktuelle verdipapirene, samt etter utsteders valg, endelige vilkår for tilbudet.

Etter direktivet art. 5 nr. 4 kan prospektet for visse typer låneprogram bestå av et grunnprospekt som inneholder alle relevante opplysninger om utstederen og om de aktuelle verdipapirene. Grunnprospekt kan utarbeides ved tilbud eller søknad om notering som gjelder følgende typer verdipapirer:

  1. ikke-aksjerelaterte verdipapirer utstedt som del av et låneprogram

  2. ikke-aksjerelaterte verdipapirer utstedt løpende eller gjentatte ganger av kredittinstitusjoner der

    1. det følger av nasjonal lovgivning at den kapital som innhentes skal plasseres i aktiva som gir tilstrekkelig dekning for de forpliktelser som er knyttet til verdipapirene frem til forfallsdagen, og

    2. kapitalen ved insolvens hos utsteder kan dekke hovedstol og forfalte renter, uten hinder av bestemmelsene i Rdir. 2001/24/EF om avvikling av kredittinstitusjoner.

Dersom det etter art. 16 er krav om tillegg til prospektet, skal også slike tillegg inngå i grunnprospektet. Dersom endelige vilkår for et tilbud ikke fremgår av grunnprospektet eller et tillegg til dette, skal disse gis investorene og oversendes kontrollmyndigheten så snart som mulig og helst før akseptfristen starter, jf. direktivet art. 5 nr. 4 annet ledd.

I samsvar med direktivet art. 8 nr. 1 bokstav a) kan det opplyses om kriteriene for fastsettelsen av prisen eller en maksimumspris, dersom endelig pris ikke er fastsatt, jf. direktivet art. 4 nr. 4 tredje ledd.

Ifølge direktivet art. 9 nr. 2 skal grunnprospekt som gjelder låneprogram kunne benyttes i opptil 12 måneder etter godkjenning. Ved utstedelse av ikke-aksjerelaterte verdipapirer som utstedes løpende eller gjentatte ganger av kredittinstitusjoner, er grunnprospektet gyldig inntil de aktuelle utstedelsene er avsluttet. Ved gjentatt bruk av grunnprospekt, forutsettes det at informasjonen om nødvendig oppdateres iht. art. 16.

Nærmere bestemmelser om grunnprospekt, herunder opplysningskrav, fremgår av forordningen art. 22-24, 26 og 33.

Henvisning til dokumenter

Etter direktivet art. 11 nr. 1 kan opplysninger som fremgår av dokumenter som er offentliggjort tidligere, anses som en del av prospektet dersom det henvises til disse i prospektet. En forutsetning er at dokumentene er godkjent av hjemstatens myndigheter eller registrert i samsvar med direktivet eller i samsvar med direktiv 2001/34 (børsdirektivet) kapittel IV og V. I sammendraget kan det ikke henvises til opplysninger i andre dokumenter. Opplysningene det henvises til skal være de senest tilgjengelig for utsteder.

Dersom opplysninger tas inn i prospektet gjennom henvisning, må det foreligge en kryssreferanseliste, slik at investor kan identifisere de spesifikke opplysningene, jf. direktivet art. 11 nr. 2.

I medhold av direktivet art. 11 nr. 3 har Kommisjonen fastsatt gjennomføringstiltak for de opplysninger som skal integreres ved henvisning, jf. forordningen art. 28, som angir nærmere regler for hvilke dokumenter som kan gjøres til del av et prospekt gjennom henvisning.

5.3 Opplysninger i prospekt

5.3.1 Arbeidsgruppens forslag

Arbeidsgruppen foreslår å videreføre gjeldende vphl. § 5-5 om krav til opplysninger i prospekt ved offentlige tilbud, med en presisering om at prospekt også skal inneholde opplysninger som er nødvendige for at investorene skal kunne foreta en velfundert vurdering av eventuelle garantisters økonomiske stilling og utsikter, jf. utkast til vphl. § 5-12 første ledd og omtale i rapporten punkt 13.2.1. Det foreslås at bestemmelsen også skal gjelde prospekt som faller utenfor direktivets anvendelsesområde. Forslaget er omtalt i rapporten punkt 13.2.1.

Opplysninger om pris

Arbeidsgruppen foreslår i tråd med direktivet (art. 8) regler om tilbakekall av aksept dersom prospektet ikke inneholder pris mv., jf. utkast til vphl. § 5-20. Bestemmelsen foreslås å gjelde også ved tilbud som faller utenfor direktivets anvendelsesområde. Det uttales bl.a. (rapporten punkt 13.2.2):

«Arbeidsgruppen legger til grunn at krav til angivelse av fremgangsmåte for prisfastsettelse må videreføres for prospekter som faller inn under direktivets anvendelsesområde. Gruppen ser heller ingen grunn til at noe annet skal gjelde for prospekt som følger nasjonale regler. Det foreslås at en bestemmelse i samsvar med direktivet fastsettes i forskrift.

Det følger av direktivet art. 8(1)(b) at eventuelle aksepter av et tilbud skal kunne trekkes tilbake innen en frist (som ikke kan være kortere enn 2 arbeidsdager) etter at endelig pris er fastsatt og antall verdipapirer som tilbys er oppgitt. Forutsetningen for å trekke en aksept er at det i prospektet verken er angitt kriterier for fastlegging av pris og/eller antall verdipapirer, eller en maksimumspris. Arbeidsgruppen antar at denne retten vil ha svært begrenset betydning i praksis. Det vil normalt ikke være vanskelig å angi kriterier for prisfastsettelse eller en makspris i et prospekt. Dersom dette likevel ikke er gjort, bør investor ikke kunne bli bundet av en aksept før vedkommende har informasjon om et så viktig element i et tilbud som prisen.»

Utelatelse av opplysninger

Arbeidsgruppen foreslår i samsvar med direktivet art. 8 nr. 2 en adgang for kontrollmyndigheten til å tillate at enkelte opplysninger kan utelates i prospekt, jf. utkast til vphl. § 5-15. Arbeidsgruppen viser til at en lignende bestemmelse er inntatt i gjeldende vphl. § 5-6. Adgangen til å utelate visse opplysninger foreslås også å gjelde prospekt som faller utenfor direktivets anvendelsesområde. Det uttales bl.a. (rapporten punkt 13.2.3):

«I samsvar med direktivet foreslås det en dispensasjonsadgang også der fremleggelse av opplysninger er i strid med allmenne hensyn, samt der opplysninger om utsteder ikke er relevante på bakgrunn av utsteders virksomhet eller juridiske form, eller de aktuelle verdipapirene. Adgangen til å utelate opplysninger i prospekt der tilbudet gjelder obligasjoner utstedt av fylkeskommuner og kommuner, foreslås opphevet, se for øvrig punkt 7.2.3.2 hvor det foreslås å videreføre en adgang til å gi helt eller delvis fritak fra prospektplikt for obligasjoner utstedt av kommuner/fylkeskommuner.»

Utfyllende bestemmelser om opplysninger i prospekt

For tilbud som faller utenfor direktivets anvendelsesområde foreslår arbeidsgruppen en videreføring av kravene i forskrift 7. november 1997 nr. 1151 om krav til opplysninger i prospekt ved offentlig tilbud eller kjøp av omsettelige verdipapirer, i en noe forenklet form.

Arbeidsgruppen viser til at EU-kommisjonens forordning kun gjelder prospekter som faller inn under direktivets anvendelsesområde (jf. rapporten kapittel 14). Arbeidsgruppen forslår at slike prospekter skal inneholde de opplysninger som fremgår av forordningen, jf. utkast til vphl. § 5-12. Når det gjelder gjennomføring av forordningen, uttaler gruppen i rapporten punkt 14.2.1 bl.a.:

«Forordningen foreslås gitt direkte anvendelse ved at det vphl § 5-12 fastsettes at forordningen skal gjelde som forskrift og henvises til kravene i denne. Kravene i forordningen vil etter dette gjelde ved tilbud som gjelder beløp over 2 500 000 euro, samt ved opptak til notering på børs eller autorisert markedsplass.»

Arbeidsgruppen foreslår å oppheve børsforskriften kapittel 14-21.

Arbeidsgruppen har foretatt en vurdering av enkelte forskjeller mellom gjeldende rett og forordningen, jf. rapporten punkt 14.2.2.

5.3.2 Høringsinstansenes merknader

Ingen høringsinstanser har gitt særlige merknader til dette punktet.

5.3.3 Departementets vurdering

Krav til opplysninger i prospekt

Departementet slutter seg til arbeidsgruppens forslag om å videreføre gjeldende krav til opplysninger i prospekt, med en presisering om at prospekt også skal inneholde opplysninger som er nødvendige for at investorene skal kunne foreta en velfundert vurdering av eventuelle garantisters økonomiske stilling og utsikter. Det foreslås at reglene skal gjelde nasjonale prospekt og EØS-prospekt. Det foreslås i tillegg enkelte krav til utfyllende opplysninger for de ulike typer prospekt, jf. nedenfor. Det vises til lovforslaget § 5-13 første ledd.

Krav til utfyllende opplysninger i prospekt

Departementet slutter seg i hovedsak til arbeidsgruppens forslag til gjennomføring av kommisjonsforordning nr. 809/2004. Som en følge av at de utfyllende reglene om opplysninger i prospekt mv. er gitt som en forordning, må gjennomføring i norsk rett skje iht. bestemmelsene i EØS-avtalen art. 7 første ledd bokstav a. Gjennomføring kan enten utføres slik at reglene gjengis i sin helhet i norsk lov eller forskrift (transformasjon), eller ved at det henvises til forordningen i lov eller forskrift (inkorporasjon). Departementet anser det i dette tilfellet som mest hensiktsmessig at inkorporasjon benyttes som fremgangsmåte. Dette sikrer en mest mulig konkret gjennomføring av forordningen i en EØS-tilpasset form.

Bestemmelsene i forordningen gjelder kun for prospekter som faller innenfor direktivets anvendelsesområde (EØS-prospekt). Kravene i forordningen er meget omfangsrike og av forholdsvis teknisk karakter. Departementet foreslår en forskriftshjemmel slik at EØS-reglene som svarer til fordningen kan gjennomføres ved henvisning i forskrift, jf. lovforslaget § 5-13 annet ledd.

Når det gjelder prospekter som faller utenfor direktivets anvendelsesområde (nasjonale prospekt), slutter departementet seg til forslaget om å fastsette nærmere regler om innhold i prospekter i forskrift, jf. lovforslaget § 5-13 første ledd siste punktum.

Tilbakekall av aksept

Som arbeidsgruppen, foreslår departementet en adgang til at aksept av tilbudet kan tilbakekalles innen to dager etter at endelig pris og antall verdipapirer som tilbys er registrert, dersom prospektet ikke inneholder opplysninger om pris eller fremgangsmåten for prisfastsettelsen. Det vises til lovforslaget § 5-21 første ledd. Adgang til å tilbakekalle aksept dersom det er offentliggjort tillegg (lovforslaget § 5-21 annet ledd) er omtalt i punkt 5.5.5.

Adgang til å utelate opplysninger i prospekt

Departementet slutter seg til arbeidsgruppens forslag om at kontrollmyndigheten gis kompetanse til å tillate at enkelte opplysninger utelates i prospekt, jf. lovforslaget § 5-16. Dispensasjonsadgangen vil gjelde både for prospekt etter direktivet og prospekt etter nasjonale krav. Forslaget er delvis en videreføring av gjeldende vphl. § 5-6, med enkelte endringer som følge av gjennomføring av prospektdirektivet art. 8 nr. 2.

5.4 Utforming av prospekt

5.4.1 Arbeidsgruppens forslag

Arbeidsgruppen har omtalt gjennomføring av direktivets krav til utforming av prospekt i rapporten kapittel 12. Arbeidsgruppen foreslår at tilbyder skal stå fritt til å utforme prospektet som ett dokument eller som separate dokumenter, jf. utkast til vphl. § 5-13 første ledd første punktum. Det foreslås at reglene skal gjelde både nasjonale prospekt og prospekt etter direktivet. Det uttales bl.a. (rapporten punkt 12.2):

«Verdipapirhandelloven regulerer innholdet i et prospekt, men ikke den nærmere utformingen av prospektet. I praksis er det imidlertid lagt til grunn at opplysningene skal inntas i ett dokument, likevel slik at sammenstilling av flere dokumenter kan godtas dersom det samlet sett ikke fremstår som villedende for investor. Direktivet forutsetter at tilbyder skal stå fritt til å utforme prospektet som ett dokument eller som separate dokumenter. Arbeidsgruppen foreslår at en bestemmelse om dette tas inn i vphl § 5-13. Prospektet vil fortsatt kunne utarbeides som ett dokument, men med den forskjell at det stilles krav om utarbeidelse av sammendrag. Dette er imidlertid praksis også i dag.

Arbeidsgruppen har vurdert hvorvidt adgangen til å velge og utforme et prospekt som ett eller flere dokumenter, skal gjelde også for prospekt etter nasjonale regler, for eksempel ved tilbud om unoterte verdipapirer til en samlet verdi mellom 100 000 euro og 2 500 000 euro. For disse tilbudene er kravene til innholdet i prospekt etter arbeidsgruppens forslag vesentlig mindre omfattende enn for prospekt som utformes på bakgrunn av Prospektdirektivet. Gruppen antar på denne bakgrunn at det vil være lite praktisk å velge separate dokumenter eller grunnprospekt etter direktivets regler. Gruppen har imidlertid ikke funnet grunn til å begrense valgmuligheten for eventuelle utstedere som skulle ønske å benytte seg av en slik adgang. Som det fremgår av kap 17, foreslås de samme reglene om gyldigheten av et prospekt for tilbud/noteringer som faller innenfor og utenfor direktivets anvendelsesområde. Det foreslås derfor også felles regler for utforming av nasjonale prospekt og prospekt etter direktivet.»

Arbeidsgruppen foreslår i tråd med direktivet en bestemmelse om at opplysninger kan gjøres til en del av et prospekt ved at det i prospektet henvises til andre dokumenter, hvor de aktuelle opplysningene fremgår, jf. utkast til vphl. § 5-13 annet ledd og omtale i rapporten punkt 12.2. Det foreslås at bestemmelsen også skal gjelde prospekt som faller utenfor direktivets anvendelsesområde.

Når det gjelder fremstillingsform, uttaler arbeidsgruppen bl.a. (rapporten punkt 13.2.1):

«Etter direktivet art. 5(1) skal opplysningene gis i en form som letter analysen og forståelsen mest mulig. Det samme kravet følger av Rdir. 89/298. Formålet med vphl § 5-5 første ledd tilsier at det også må gjelde visse krav med hensyn til form, i den forstand at opplysninger som gis fremstilles på en måte som er tilstrekkelig klar til at potensielle investorer kan foreta en «velfundert vurdering». Arbeidsgruppen legger til grunn et tilsvarende krav om fremstillingsform i direktivets art. 5(1), må anses å følge av vphl § 5-5 første ledd.»

5.4.2 Høringsinstansenes merknader

Advokatforeningen uttaler bl.a.:

«Direktivet artikkel 5 nr 1 krever - i tillegg til innholdskrav tilsvarende gjeldende verdipapirhandellovs § 5-5 - at prospektinformasjonen «shall be presented in an easily analyzable and comprehensible form». Arbeidsgruppen foreslår at dette punktet vedrørende prospektets form ikke skal inntas i lovutkastets § 5-12, ettersom «et tilsvarende krav om fremstillingsform ... må anses å følge av vphl § 5-5 første ledd.

Gruppen leser altså et krav til form inn i verdipapirhandellovens bestemmelse om prospekters innhold.

En fortolkning som nevnt har gode grunner for seg, og vil kunne støttes på det underliggende direktivkrav, jf. Bechmann, Bergo m.fl., Verdipapirhandelloven kommentarutgave s. 456.

Tatt på ordet, er det imidlertid vanskelig å hevde at verdipapirhandellovens § 5-5 eller utkastet § 5- 12 gir hjemmel for å oppstille nærmere krav til prospektenes form, eller å kreve vesentlige omarbeidelser av et prospekt som følge av at det formmessig ikke tilfredsstiller kontrollmyndighetens krav. Dette understrekes særlig også ved bestemmelsen i utkastet § 5-7, hvoretter kontrollmyndighetens oppgave er å «påse at prospektet inneholder de opplysninger som kreves etter lov eller forskrift» (vår understrekning).

Etter vår vurdering er det en uheldig og unødig komplisert løsning å legge opp til at de underliggende direktivbestemmelser må brukes for å klargjøre hvilke hjemler kontrollmyndigheten har etter verdipapirhandelloven.

Spørsmålet er da heller ikke upraktisk. Utviklingen i utenlandske markeder - ikke minst det amerikanske - går i retning av stadig mer omfattende prospektmateriale. Det har den senere tiden etter det vi kjenner til forekommet tilfeller der utenlandske selskaper har søkt å benytte slike prospekter også i det norske markedet, kun supplert med et omslag («wrap-around») for de supplerende krav i norsk regelverk. Denne og lignende typer løsninger kan medføre prospekter i en form som er langt mer omfattende og tungt tilgjengelig enn det som er vanlig i det norske markedet.

Børsforskriften § 14-3 annet ledd gir for tilfeller som nevnt børsen hjemmel til å oppstille supplerende krav til prospektets form for det enkelte tilfellet. En klar og utvetydig generell hjemmel i verdipapirhandelloven til å kontrollere prospektenes form - som dertil er påkrevet etter direktivet - må etter vår vurdering anses ønskelig fra både aktørenes og kontrollmyndighetens side.

Som en konsekvens bør lovutkastet § 5-7 også omformuleres i samsvar med direktivet, slik at kontrollen ikke begrenses til å sjekke de innholdsmessige krav.»

5.4.3 Departementets vurdering

Departementet slutter seg i hovedsak til arbeidsgruppens forslag om at prospekt kan utformes som ett eller flere dokumenter. I kommisjonsforordningen er det fastsatt nærmere detaljerte krav til prospektets, grunnprospektets og tilleggenes format.

Prospektet kan i samsvar med forordningen utformes som flere separate dokumenter. Dersom denne adgangen benyttes, skal disse dokumentene benevnes som hhv. registreringsdokument, verdipapirdokument og sammendrag. Det vises til lovforslaget § 5-14 første ledd første og annet punktum.

Ved enkelte typer låneprogram, kan prospekt kan utformes som et grunnprospekt. Departementet foreslår en hjemmel til at det i forskrift fastsettes nærmere regler om hvilke låneprogram dette gjelder, jf. lovforslaget § 5-14 første ledd tredje punktum.

Departementet slutter seg videre til forslaget om å lovfeste en adgang til at opplysninger kan gjøres til en del av et prospekt ved at det i prospektet henvises til andre dokumenter, hvor de aktuelle opplysningene fremgår. Dersom denne adgangen benyttes, skal det foreligge en referanseliste som skal vise hvor de relevante opplysningene fremgår. Henvisninger kan ikke gjøres i prospektets sammendrag. Det vises til lovforslaget § 5-14 annet ledd.

Departementet er enig i arbeidsgruppens vurdering hva gjelder forslaget om felles regler for utforming av nasjonale prospekt og prospekt etter direktivet. Departementet slutter seg til forslaget om at departementet i forskrift kan fastsette nærmere regler om utforming av prospekt, jf. lovforslaget § 5-14 siste ledd.

Advokatforeningen har reist spørsmål ved hjemmelen til å kontrollere og stille krav til prospektenes form. Departementet slutter seg i utgangspunktet til arbeidsgruppens uttalelse om at det etter gjeldende rett gjelder visse krav til form, jf. formålet med vphl. § 5-1 og kravene i direktiv 89/298 art. 11 nr. 2. Av hensyn til klarhet, foreslås å lovfeste et krav til at opplysningene i prospekt skal fremstilles i en lett forståelig og analyserbar form, jf. lovforslaget § 5-13 første ledd siste punktum. Det vises for øvrig til forslaget til hjemmel for kontroll av utforming av prospekt gjennom kontrollmyndighetens kompetanse til å godkjenne eller ikke godkjenne prospekter, jf. lovforslaget §§ 5-7 og 5-8.

5.5 Tillegg til prospekt

5.5.1 Gjeldende rett

Tillegg til prospekt

Ifølge vphl. § 5-5 annet ledd skal enhver ny omstendighet eller vesentlig unøyaktighet som kan få betydning for vurderingen av verdipapirene, og som fremkommer mellom tidspunktet for offentliggjøring av prospektet og tidspunktet for tegningsperiodens endelige utløp fremgå av et tillegg til prospektet. Tillegget skal i samsvar med vphl. §§ 5-7 og 5-8 sendes hhv. vedkommende børs eller Foretaksregisteret, og offentliggjøres uten ugrunnet opphold i samsvar med vphl. § 5-11 om offentliggjøring av prospekt m.v.

Det er fastsatt tilsvarende krav til tillegg til prospekt ved børsnotering i børsforskriften § 14-6 (aksjer) og § 20-7 (lån).

Ugyldighet

Det fremgår av vphl. § 5-13 første ledd at aksept av tilbud (som nevnt i vphl. § 5-1) ikke er bindende dersom prospekt, annonser m.v. som nevnt i vphl. § 5-7 inneholder villedende eller ufullstendige opplysninger om forhold som må tillegges vekt ved bedømmelsen av spørsmålet om å akseptere tilbudet. Hver av partene kan forelegge spørsmålet for børsen til avgjørelse.

Innsigelse om at en tegning ikke er bindende, kan ikke fremsettes etter utløpet av den frist som er satt i aksjeloven/allmennaksjeloven § 2-10 første ledd (registrering av kapitalforhøyelsen i Foretaksregisteret), jf. vphl. § 5-13 annet ledd. Innsigelse om at tegning eller kjøp ikke er bindende skal fremsettes uten ugrunnet opphold. Blir slik innsigelse fremsatt, skal selskapet straks underrette børsen.

5.5.2 EØS-rett

Det er gitt regler om tillegg til prospekt i direktivet art. 16. Art. 16 nr. 1 lyder:

«Every significant new factor, material mistake or inaccuracy relating to the information included in the prospectus which is capable of affecting the assessment of the securities and which arises or is noted between the time when the prospectus is approved and the final closing of the offer to the public or, as the case may be, the time when trading on a regulated market begins, shall be mentioned in a supplement to the prospectus.»

Tillegg til prospektet skal godkjennes på samme måte som prospektet innen syv arbeidsdager og offentliggjøres på samme måte som prospektet. Det skal også gis et tillegg til sammendraget og eventuell oversettelser av dette, dersom det er nødvendig for å hensynta de nye opplysningene, jf. art. 16 nr. 1 i.f.

Etter direktivet art. 16 nr. 2 har investorer en adgang til å trekke en aksept av et tilbud innen 2 arbeidsdager etter offentliggjøringen av tillegget.

5.5.3 Arbeidsgruppens forslag

Arbeidsgruppen foreslår å gjennomføre direktivforpliktelsen om tillegg til prospekt i utkast til vphl. § 5-14. Bestemmelsen foreslås å gjelde også for prospekt som faller utenfor direktivets anvendelsesområde. Arbeidsgruppen uttaler bl.a. følgende om tilleggsopplysninger (rapporten punkt 15.2.1):

«Vphl § 5-5 og børsforskriften er i all hovedsak i samsvar med direktivet ved at enhver ny omstendighet gir grunnlag for tillegg til prospekt, mens en feil eller unøyaktighet bare gir grunnlag for tillegg der den er vesentlig. Skjønnstemaet vil være om det foreligger nye omstendigheter, feil eller unøyaktigheter som «kan få betydning for vurderingen av verdipapirene». Arbeidsgruppen foreslår at en bestemmelse tilsvarende vphl § 5-5 videreføres, også for prospekt som skal utarbeides iht. nasjonal lovgivning. For at bestemmelsen skal være identisk med direktivbestemmelsen foreslås det presisert at også vesentlige «feil» kan gi grunnlag for tillegg, jf lovutkast § 5-14. Etter gruppens syn vil imidlertid «feil» omfattes av begrepet «unøyaktighet» i gjeldende regler.»

Rett til å trekke aksept

Arbeidsgruppen foreslår i samsvar med direktivet at investor skal ha rett til å trekke en aksept avgitt før offentliggjøring av tillegg til prospekt, jf. utkast til vphl. § 5-20. Det uttales bl.a. (rapporten punkt 15.2.2):

«Etter gjeldende regelverk har ikke investorene noen tilsvarende rett som direktivets art. 16(2) til å trekke en aksept av et tilbud som er avgitt før offentliggjøring av et tillegg til prospekt. Det følger imidlertid av vphl § 5-13 at en aksept ikke er bindende dersom prospekt, annonser m.v. som nevnt i vphl § 5-7 inneholder villedende eller ufullstendige opplysninger om forhold som må tillegges vekt ved bedømmelsen av spørsmålet om å akseptere tilbudet. Nye omstendigheter kan gjøre prospektet ufullstendig. Innsigelse om at en tegning ikke er bindende, kan ikke fremsettes etter utløpet av den frist som er satt i aksjeloven/allmennaksjeloven § 2-10 første ledd, jf annet ledd (registrering av kapitalforhøyelsen i Foretaksregisteret). Innsigelse om at tegning eller kjøp ikke er bindende skal fremsettes uten ugrunnet opphold.

Prinsippet om at en aksept ikke er bindende dersom det er gitt villedende eller ufullstendige opplysninger følger av alminnelige avtalerettslige regler og er også presisert i vphl § 5-13 første ledd. I tilfeller der et tilbud kan aksepteres i en nærmere angitt periode, er det dermed behov for regler om tillegg til prospekt. Dersom alle investorer aksepterer et tilbud på siste mulige aksepttidspunkt, vil det normalt ikke oppstå en situasjon der nye opplysninger gir grunnlag for tilleggsprospekt. Dersom noen investorer aksepterer tidlig i akseptperioden og det deretter utarbeides et tilleggsprospekt, anser gruppen det naturlig at de som har akseptert gis en rett til å trekke sin aksept, og dermed fatte sin investering på grunnlag av de samme opplysninger som de øvrige investorene.

Arbeidsgruppen foreslår i samsvar med direktivet en bestemmelse om at investor har rett til å trekke en aksept som er avgitt før offentliggjøring av et tillegg til prospekt. Bestemmelsen representerer etter arbeidsgruppens syn en praktisk tilnærming til det generelle avtalerettslige prinsippet om at en aksept ikke er bindende dersom det er gitt villedende eller ufullstendige opplysninger. Det foreslås derfor at bestemmelsen gis anvendelse på tilbud, uavhengig av om de faller inn under direktivets anvendelsesområde. Bestemmelsen foreslås tatt inn i vphl § 5-20 annet ledd.»

Ugyldighet

Arbeidsgruppen foreslår å oppheve de særlige avtalerettslige regler om ugyldighet i gjeldende vphl. § 5-13, og uttaler bl.a. (rapporten punkt 15.2.2):

«Arbeidsgruppen legger til grunn at den særlige avtalerettslige bestemmelsen i vphl § 5-13 bør oppheves. I praksis vil betydningen av en opphevelse være at spørsmålet om en aksept er bindende ikke lenger kan forelegges børsen for avgjørelse. Arbeidsgruppen ser at det kan være behov for en rask administrativ avgjørelse av spørsmålet ved tilbud som gjelder kapitalforhøyelser i børsnoterte aksjer. Med den nye «angrefristbestemmelsen» anses det imidlertid naturlig at denne type avgjørelser behandles av domstolene. Gruppen har derfor etter en helhetsvurdering kommet til at bestemmelsen bør oppheves. Det vises for øvrig til at Oslo Børs, etter det arbeidsgruppen er kjent med, ikke noen gang har mottatt anmodninger om avgjørelse etter vphl § 5-13.»

For øvrig legger arbeidsgruppen til grunn at prospektet skal inneholde opplysninger om retten til å trekke en aksept. Slike opplysninger kan bidra til å forhindre etterfølgende søksmål med hensyn til hvorvidt en aksept må anses bindende.

5.5.4 Høringsinstansenes merknader

FNH mener det ville vært en fordel at loven uttrykkelig nevner at prospektet skal inneholde opplysninger om retten til å trekke en aksept, for eksempel i § 5-20, slik at aktørene vet beskjed og kan innrette seg korrekt etter kravene som stilles, jf. rapporten s. 68.

5.5.5 Departementets vurdering

Departementet slutter seg til arbeidsgruppens forslag om å videreføre en plikt til å utarbeide tillegg til prospekt, hvor enhver ny omstendighet, vesentlig feil eller unøyaktighet som kan få betydning for vurderingen av verdipapirene, og som fremkommer mellom tidspunktet for offentliggjøring av prospektet og tidspunktet for akseptperiodens endelige utløp eller opptaket til notering skal fremgå, jf. lovforslaget § 5-15. Slike tillegg skal godkjennes i samsvar med lovforslaget § 5-7 og offentliggjøres uten ugrunnet opphold i samsvar med § 5-19.

Departementet slutter seg videre til arbeidsgruppens forslag om å lovfeste en rett til å tilbakekalle en aksept som er av gitt før offentliggjøring av et tillegg til prospekt, innen to dager etter at tillegget er offentliggjort, jf. lovforslaget § 5-21 annet ledd. Regelen foreslås å gjelde tilbud uavhengig av om de faller inn under direktivets anvendelsesområde.

Etter departementets oppfatning synes det ikke hensiktsmessig å lovfeste et krav til at prospektet skal inneholde opplysninger om retten til å trekke en aksept. Det vil være aktuelt å fastsette et slikt krav i forskrift, jf. lovforslaget § 5-13 siste ledd.

Departementet er for øvrig enig i arbeidsgruppens forslag om å oppheve de særlige avtalerettslige regler om ugyldighet i gjeldende vphl. § 5-13.

5.6 Språk

5.6.1 Gjeldende rett

Det følger av vphl. § 5-5- tredje ledd at børsen eller Foretaksregisteret kan kreve at prospektet utarbeides på norsk. Bestemmelsen forutsetter at prospekter i utgangspunktet kan utarbeides på andre språk.

5.6.2 EØS-rett

Det følger av direktivet art. 19 nr. 1 at ved offentlig tilbud eller søknad om opptak til notering på regulert markedsplass i hjemstaten, skal prospektet utformes på et språk som vedkommende myndighet i hjemstaten godkjenner.

Dersom tilbudet/søknad om notering utelukkende er rettet mot andre medlemsstater, skal prospektet, etter tilbyders valg, utarbeides på et av de språk som er akseptert av en av de aktuelle statene eller et språk som er allment kjent i internasjonale finansmarkeder, jf. art. 19 nr. 2. Myndighetene i hver medlemsstat kan kun kreve at sammendraget oversettes til deres offisielle språk. For å ivareta hensynet til hjemstatsmyndighetenes kontroll av prospektet, skal prospektet utarbeides på et språk akseptert av denne myndigheten, eller et språk som er allment kjent i internasjonale finansmarkeder.

Ved tilbud som rettes både mot hjemlandet og andre medlemsstater, skal prospekt utarbeides på det språk som hjemlandets myndigheter aksepterer, jf. art. 19 nr. 3. I tillegg skal prospektet, etter tilbyders valg, enten gjøres tilgjengelig på det språk som er akseptert i hvert av de aktuelle vertslandene eller et språk som er allment kjent i internasjonale finansmarkeder. Myndighetene i vertslandene kan kun kreve at sammendraget oversettes til deres offisielle språk.

Ved opptak til notering av ikke-aksjerelaterte verdipapirer med pålydende på minst 50 000 euro skal prospektet, etter søkerens valg, enten utarbeides på det/de språk som aksepteres av myndighetene i det enkelte land det søkes opptak i, eller et språk som er allment kjent i internasjonale finansmarkeder, jf. art. 19 nr. 4. Medlemsstatene kan fastsette i nasjonale lovgivning at sammendraget skal utarbeides på deres offisielle språk.

5.6.3 Arbeidsgruppens forslag

Arbeidsgruppen foreslår at prospekt skal utarbeides på norsk, engelsk, svensk eller dansk, jf. utkast til vphl. § 5-16. Det foreslås videre at kontrollmyndigheten kan kreve at sammendraget skal oversettes til norsk. Arbeidsgruppen uttaler bl.a.:

«Etter vphl § 5-5- tredje ledd kan børsen eller Foretaksregisteret kreve at prospektet utarbeides på norsk. Bestemmelsen forutsetter at prospekter i utgangspunktet kan utarbeides på andre språk. Normalt kreves ikke oversettelse av prospekter utarbeidet på engelsk, svensk eller dansk, jf også NOU 1996:2 s 153. I praksis gis imidlertid ofte et sammendrag på norsk når prospektet er utarbeidet på engelsk, undertiden på oppfordring fra børsen. Prospekter hvor andre fremmedspråk er benyttet vil nok normalt bli krevd oversatt til norsk eller engelsk. Børsen har gjerne godtatt engelsk for selskaper med internasjonal orientering og med engelsk som konsernspråk, typisk hvis selskapet allerede har fått dispensasjon for løpende informasjonsgivning på engelsk etter børsforskriften § 23-5 annet ledd.

Arbeidsgruppen har tatt utgangspunkt i at prospekt som gjelder tilbud eller søknader om notering i det norske markedet, skal utarbeides på norsk. I samsvar med dagens praksis foreslås det videre lovfestet at prospekt kan utarbeides på svensk og dansk.

Arbeidsgruppen legger til grunn at engelsk i økt grad blir benyttet som internt forretningsspråk også i norske bedrifter. Dette skyldes både at bedriftene har utenlandske medkontrahenter og eiere, samt at styrene i norske selskaper i større grad enn tidligere har utenlandske styremedlemmer. Arbeidsgruppen viser videre til at det er selskaper notert på Oslo Børs, som har hovedkontor i utlandet. Også for disse vil engelsk være forretningsspråket, eventuelt i tillegg til det nasjonale språket. Sett hen til det generelle kompetansenivået når det gjelder språk i den norske befolkningen, kan arbeidsgruppen ikke se at det skulle være grunn til å avskjære tilbydere og søkere om notering fra å utarbeide prospekt på engelsk. Etter arbeidsgruppens vurdering vil dette kunne bidra til å redusere kostnadene for norske utstedere som innhenter kapital både i Norge og i utlandet. En mulighet til å benytte engelsk kan videre bidra til å gjøre det norske markedet mer tilgjengelig for utenlandske utstedere. For øvrig vises det til at sammendraget, etter arbeidsgruppens forslag, kan kreves oversatt til norsk.

Arbeidsgruppen foreslår etter dette at prospekt kan utarbeides på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Forslaget omfatter både de tilfeller der et tilbud/opptak til notering kun rettes mot det norske markedet og der det i tillegg rettes mot andre markeder. Tilsvarende gjelder der et tilbud/søknad utelukkende er rettet mot andre markeder, men der norske myndigheter skal kontrollere prospektet.

De nevnte språkkrav foreslås å gjelde både prospekt som skal godkjennes og de prospektene som skal registreres. Ettersom reglene vil omfatte til dels svært ulike typer tilbud, både mht. beløp, kompleksitet og investorgrupper tilbudene rettes til, foreslås det at kontrollmyndigheten skal kunne kreve at sammendraget skal oversettes til norsk. En slik bestemmelse er i samsvar med det direktivet art. 19 åpner for.»

5.6.4 Høringsinstansenes merknader

Ingen høringsinstanser har gitt særlige merknader til dette punktet.

5.6.5 Departementets vurdering

Departementet slutter seg til arbeidsgruppens forslag til gjennomføring av direktivets bestemmelser om hvilket språk prospektet og sammendraget skal utarbeides på. Det foreslås at prospekter skal utarbeides på norsk, engelsk, svensk eller dansk. Videre foreslås at prospektmyndigheten kan kreve at sammendraget oversettes til norsk. Det vises til lovforslaget § 5-17.

Til forsiden