1 Innledning
1.1 Proposisjonens hovedinnhold og bakgrunn
Lov om familievernkontorer trådte i kraft 1. januar 1998. I denne treårs perioden har Barne- og familiedepartementet gjort seg enkelte erfaringer som tilsier at det nå foretas justeringer i loven. Departementet har bl.a. erfart at det kan oppstå uklarheter som har sitt utspring i at noen av de kirkelige familievernkontorene ikke har vært ansett som organ for stat eller kommune. Det at noen familievernkontorer er å anse som organ for stat eller kommune, mens andre ikke er det, medfører ulikheter bl.a. hva gjelder forvaltningslovens rekkevidde, og i forhold til rettens adgang til å motta forklaring fra de ansatte. De lovendringer som foreslås tar derfor sikte på å sikre at de ulike kontorene i størst mulig grad har det samme regelverk å forholde seg til. Departementet foreslår herunder endringer i regelverket om taushetsplikt. Taushetspliktreglene i dagens lov bygger på den tidligere legeloven. I proposisjonen foreslås det bl.a. at taushetsplikten for ansatte på familievernkontorer i hovedsak blir i overensstemmelse med helsepersonellovens regler. Det foreslås også at det tas inn en egen bestemmelse som hjemler utlevering av personidentifiserbare opplysninger til statistisk formål. I tillegg foreslås det å lempe på dagens krav til faglig leders grunnutdanning, slik at det åpnes for at flere relevante yrkesgrupper kan inneha denne stillingen.
1.2 Høringen
Barne- og familiedepartementet sendte 23. januar 2001 et høringsnotat med forslag til lovendringer til følgende høringsinstanser:
Finansdepartementet
Justisdepartementet
Kirke, utdannings- og forskningsdepartementet
Kommunal- og regionaldepartementet
Arbeids- og administrasjonsdepartementet
Sosial- og helsedepartementet
Fylkesmennene
Fylkeslegene
Datatilsynet
Statistisk sentralbyrå
Kommunens Sentralforbund
Regjeringsadvokaten
Barneombudet
Sivilombudsmannen
Bispedømmerådene
Kommunene
Fylkeskommunene
Familievernkontorene
Statens helsetilsyn
Statens Senter for barne og ungdomsspsykiatri
Norsk senter for barneforskning (NOSEB)
NOVA
Barnevernets utviklingssenter i Midt-Norge
Barnevernets utviklingssenter på Vestlandet
Barnevernets utviklingssenter i Nord-Norge
Norsk Psykologforening
Fellesorganisasjonen for barnevernpedagoger, sosionomer og vernepleiere
Offentlige Familievernkontorers Organisasjon
Kirkens Familievern
Barnevernjuridisk Forum
Regionsenter for barne- og ungdomspsykiatri
Kirkerådet
Diakonhjemmets høgskole senter
Norsk Sykepleierforbund
Den norske lægeforening
Presteforeningen
Høringsfristen ble satt til 5. mars 2001. I alt 63 høringsinstanser har avgitt realitetsuttalelse. Disse fordeler seg slik:
Justisdepartementet
Kommunal- og regionaldepartementet
Barneombudet
Statistisk sentralbyrå
Statens Helsetilsyn
Norsk Psykologforening
Fellesorganisasjonen for barnevernpedagoger, sosionomer og vernepleiere
Kirkerådet
Sør-Hålogaland Bispedømmeråd
Nord-Hålogaland Bispedømmeråd
Regionssenteret for barne- og ungdomspsykiatri
Offentlige Familivernkontorers Organisasjon
Kirkens Familievern
I tillegg til de ovennevnte har 5 fylkesmenn, 2 fylkesleger, 7 fylkeskommuner, 7 kommuner og 23 familievernkontorer avgitt uttalelse.
Gjennomgangen av høringsuttalelsene viser at flertallet av de som har uttalt seg er positive til forslaget om å lempe på fagkravet til faglig leder. En del høringsinstanser er motstander av at familievernkontorene skal kunne utlevere opplysninger med individualiserende kjennetegn til statistisk formål, mens noen uttaler at de ansatte ved familievernkontorene bør arbeide etter ett og samme regelverk om taushetsplikt. Det nærmere innholdet i høringsuttalelsene vil bli behandlet senere i proposisjonen i tilknytning til de enkelte lovforslagene.