Ot.prp. nr. 83 (2007-2008)

Om lov om endring i lov 1. april 2005 nr. 15 om ­universiteter og høyskoler

Til innholdsfortegnelse

Forslag til lov om endring i lov 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høyskoler

I

I lov 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høyskoler gjøres det følgende endringer:

Lovens tittel skal lyde:

Lov 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høy­skoler (universitets- og høyskoleloven)

§ 1-4 Særlig ansvar for enkelte institusjoner annet ledd skal lyde:

(2) Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo, Universitetet i Tromsø og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet har et særskilt nasjonalt ansvar for å bygge opp, drive og vedlikeholde museer med vitenskapelige samlinger og publikumsutstillinger. Departementetkan gi nærmere forskrift om samarbeid og arbeidsdelingmellom universitetene på dette området.

§ 3-2 Grader, yrkesutdanninger og titler første ledd skal lyde:

(1) Kongen bestemmer hvilke grader og yrkesutdanninger en institusjon kan gi, den tid det enkelte studium skal kunne gjennomføres på, og hvilken tittel graden eller yrkesutdanningen gir rett til. Departementet kan gi forskrift om et nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk og om institusjonenes adgang til å gi grader og yrkesutdanninger i samarbeid med andre institusjoner. Departementet kan gi forskrift om krav til høyere grad og om omfang av selvstendig arbeid i høyere grad.

§ 3-4 skal lyde:

§ 3-4 Generell godkjenning

NOKUT avgjør, etter søknad fra enkeltpersoner, om utdanning fra utenlandsk høyere utdanningsinstitusjon eller norsk institusjon som ikke går inn under loven, skalgis generell godkjenning slik at utdanningen i nivå ogomfang godkjennes som likestilt med akkreditert norsk høyereutdanning. Departementet kan gi forskrift om saksbehandling og klageadgangetter denne bestemmelsen.

§ 3-5 skal lyde:

§ 3-5 Godskriving og faglig godkjenning

(1) Universiteter og høyskoler som tilbyrakkrediterte studier etter denne lov, skal godskrive beståtte emner,fag, eksamener eller prøver fra andre universiteter oghøyskoler som tilbyr akkrediterte studier med samme antallstudiepoeng i den utstrekning de oppfyller de faglige krav for enbestemt eksamen, grad eller utdanning ved institusjonen. Vedkommende institusjonskal påse at det ikke gis dobbel uttelling for samme faginnhold.

(2) Universiteter og høyskoler som tilbyrakkrediterte studier etter denne lov, kan gi fritak for deler av utdanningpå grunnlag av annen velegnet eksamen eller prøve.Dokumentasjon av realkompetanse kan også gi grunnlag forfritak. Departementet kan pålegge institusjonene å samordnesin praksis.

(3) Universiteter og høyskoler som erakkrediterte etter denne lov avgjør selv søknader fra enkeltpersoner om godkjenning av annen høyere utdanning som faglig jevngod med utdanning som tilbys ved den enkelte institusjon. Godkjenning etter denne bestemmelsen gir rett til å bruke den tittel som er fastsatt for den utdanningen det er jevnført med.

(4) I særlige tilfeller kan godkjenningetter tredje ledd gis helt eller delvis på grunnlag avkunnskaper som er dokumentert på annen måte ennved eksamen. Prøve til kontroll av de dokumenterte kunnskapereller tilleggsprøve kan kreves avlagt.

(5) NOKUT har ansvar for å formidle informasjonom institusjonenes vedtak om godkjenning av høyere utdanningetter tredje ledd og skal legge til rette for en samordnet nasjonalpraksis. Departementet kan i forskrift gi regler om NOKUTs ansvar ogmyndighet.

(6) For vurdering av utenlandsk doktorgrad i andretilfeller enn ved søknad på utlyst stilling ved institusjonen,kan styret ved institusjonen fastsette at søkeren skalbetale et vederlag som dekker institusjonens utgifter for vurderingen.

(7) Departementet kan gi forskrift om saksbehandling og klageadgang etter denne bestemmelsen.

§ 3-7 Studentopptak mv. sjette, syvende og åttende ledd skal lyde:

(6) Bruk av falske vitnemål eller andrefalske dokumenter er forbudt. Tilsvarende gjelder for dokumenterutstedt fra falske institusjoner. Departementet kan i forskriftgi utfyllende bestemmelser om hva som anses som falske vitnemål,falske dokumenter og dokumenter utstedt fra falske institusjoneretter denne bestemmelsen.

(7) Dersom en institusjon under denne lov, NOKUTeller Samordna opptak oppdager at en søker har levert falskt vitnemål eller andre falske dokumenter eller dokumenter utstedt fra falske institusjoner, skal de gjensidiginformere hverandre etter at forholdet er anmeldt til politiet.Departementet kan i forskrift gi utfyllende bestemmelser om informasjonsutvekslingenmv.

(8) Den som har søkt opptak eller godkjenning etter §§ 3-4og 3-5 ved bruk av falskt vitnemål eller andre falske dokumentereller dokumenter utstedt fra falske institusjoner, vil få nevntepapirer inndratt og vil ikke gis opptak eller få godkjentutdanning i inntil ett år. Vedtak om inndragning og vedtakom karantenetid etter denne bestemmelse treffes av styret selv ellerinstitusjonens klagenemnd med to tredels flertall. Departementeteller særskilt klageorgan oppnevnt av departementet, jf. § 5-1sjuende ledd, er klageinstans.

Nåværende syvende ledd blir nytt niende ledd.

§ 4-5 Rett til fødselspermisjon første ledd skal lyde:

(1) En student som får barn under studiene, skal gis rett til permisjon fra studiene under svangerskap og til omsorg for barn. I permisjonsperioden har studenten fortsatt statussom student ved institusjonen og har rett til å gjenoppta sine studier på tilsvarende nivå som før permisjonen. Departementet kan gi forskrift om studentersadgang til utsatt eksamen i forbindelse med fødsel. Bestemmelsene i arbeidsmiljøloven §§ 12-1 til 12-5 og § 12-7 gjelder så langt de passer.

§ 4-8 Utestenging og bortvisning første og annet ledd skal lyde:

(1) En student som tross skriftlig advarsel fra styret gjentatte ganger opptrer på en måte som virker grovt forstyrrende for medstudenters arbeid eller for virksomheten ved institusjonen ellers, kan etter vedtak av styret selv eller institusjonens klagenemnd, jf. § 5-1, bortvises fra nærmere bestemte områder ved institusjonen for inntil ett år. Hvis en student etter skriftlig advarsel fra styret fortsatt ikke respekterer slik bortvisning, kan styret selv eller institusjonens klagenemnd, jf. § 5-1, utestenge ham eller henne fra studiet og fratas retten til å gå opptil eksamen ved institusjoner under denne lov i inntil ett år. Andre universiteter og høyskolerunder denne lov skal informeres om vedtaket.

(2) En student som grovt klanderverdig har opptrådt på en slik måte at det er skapt fare for liv eller helse for pasienter, klienter, barnehagebarn, elever eller andre som studenten har å gjøre med som del i klinisk undervisning eller praksisopplæring, eller som gjør seg skyldig i grove brudd på taushetsplikt eller i grovt usømmelig opptreden overfor disse, kan etter vedtak av styret selv eller institusjonens klagenemnd, jf. § 5-1, utestenges fra studier med klinisk undervisning og praksisopplæringog fratas retten til å gå opp til eksamen i disse studieneved institusjoner under denne lov i inntil tre år. Andreuniversiteter og høyskoler under denne lov skal informeresom vedtaket. Institusjonen skal informere Sosial- og helsedirektoratet om utestenging etter dette alternativ når det gjelder studenter som følger utdanninger som kan utløse rett til autorisasjon etter helsepersonelloven § 48 første ledd.

§ 5-3 Klage over karakterfastsetting – rett til begrunnelse første ledd skal lyde:

(1) Studenten har rett til å få en begrunnelse for karakterfastsettingen av sine prestasjoner. Ved muntlig eksamen eller bedømmelse av praktiske ferdigheter må krav om slik begrunnelse fremsettes umiddelbart etter at karakteren er meddelt. Ved annen bedømmelse må krav om begrunnelse, dersomstudenten får meddelt karakteren elektronisk og kan fremsettekrav om begrunnelse på tilsvarende måte, fremsettes innen én uke fra karakteren ble kunngjort. Vedannen type kunngjøring må krav om begrunnelsefremsettes innen én uke fra kandidaten fikk kjennskap tilkarakteren, likevel ikke mer enn tre uker fra karakteren ble kunngjort.

§ 6-5 Midlertidig ansettelse i undervisnings- og forskerstillinger første ledd skal lyde:

(1) Dersom det til fast undervisnings- og forsker stilling ved en høyere utdanningsinstitusjon ikke har meldt seg søker som etter fastsatte vilkår eller ansettelsesmyndighetens vurdering er klart kvalifisert for fast ansettelse, og det ikke er sannsynlig at kvalifisert søker vil melde seg ved ny kunngjøring, kan likevel en søker ansettes for begrenset tid når:

a) muligheten for tidsbegrenset ansettelse er nevnt i kunngjøringen, og

b) vedkommende, etter ansettelsesmyndighetens vurdering, har forutsetninger for å skaffe seg de nødvendige kvalifikasjoner i løpet av ansettelsesperioden.

Ansettelsesmyndigheten fastsetter ansettelsesperioden, som ikke må vare over tre år. Ansettelsesperioden kan dog forlenges med den tid det tar å få gjennomført en forsvarlig vurdering av vedkommendes kvalifikasjoner, men ikke ut over seks måneder. Tidsrommet kan deretter ikke forlenges, og ny tidsbegrenset ansettelse av vedkommende kan heller ikke skje. Ved utløpet av ansettelsesperioden har vedkommende krav på å bli vurdert for fast ansettelse før stillingen kunngjøres på ny.

§ 11-1 Særskilte ansettelsesbestemmelser for statlige universiteter og høyskoler tredje, fjerde og sjette ledd skal lyde:

(3) Ansettelse av prorektor, leder for avdeling og grunnenhet og administrerende direktør etter § 10-3 skal skje på grunnlag av innstilling fra et innstillingsutvalg. Styret selv fastsetter innstillingsutvalgets sammensetning og nærmere regler om innstilling m.m. Studentene skal være representert i innstillingsutvalget, hvis ikke styret enstemmig bestemmer noe annet.

(4) Når særlige grunner taler for det, kan styret selv foreta ansettelse i stilling som prorektor eller leder for avdeling og grunnenhet uten forutgående kunngjøring.

(6) Hvis styret ansetter i annen administrativ lederstilling ennnevnt i tredje ledd, skal dette skje på grunnlag av innstilling fra administrerende direktør eller rektor når rektor er ansatt som daglig leder.

II

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Til forsiden