5 Rettigheter for studenter som får barn i studietiden
5.1 Gjeldende rett
I dag hjemler universitets- og høyskoleloven § 4-5 studenters, både mødre og fedres, rett til fødselspermisjon. Bestemmelsen var ny for både statlige og private institusjoner i 2005 da ny lov om universiteter og høyskoler trådte i kraft. Bestemmelsen innebærer at institusjonene skal legge forholdene til rette for studenter som er i permisjon, og sikre at disse studentene får god informasjon og veiledning om gjenopptak av studier etter endt permisjon. Studentene har rettskrav på å få fortsette sine studier på tilsvarende nivå som før permisjonen. Institusjonenes ansvar innebærer ikke at studentene nødvendigvis vil ha krav på å starte i studier umiddelbart etter endt permisjon. Institusjonene må imidlertid, så langt det er praktisk mulig, legge forholdende til rette for at studenten kan gjenoppta sine studier så raskt som mulig.
5.2 Forslag i høringsbrevet
Stortingets ba i anmodningsvedtak nr. 369 (2007-2008) Regjeringen om å foreta en helhetlig gjennomgang av regelverk som er bestemmende for rettighetene til studenter som får barn i forbindelse med studiet. På bakgrunn av anmodningsvedtaket ble det i høringsbrevet foreslått enkelte endringer i universitets- og høyskoleloven, herunder en presisering av § 4-5 første ledd og forslag om at departementet i forskrift kan gi nærmere bestemmelser om gravide studenters rett til utsatt eksamen. Forslaget om endring i universitets- og høyskoleloven er første trinn i prosessen for oppfølging av anmodningsvedtaket fra Stortinget.
I høringsbrevet skrev departementet at gjeldende universitets- og høyskolelov hjemler studierett for studenter som tar fødselspermisjon fra sine studier. Med «studierett» forstås det at studenten fortsatt har studentstatus under permisjonen. Departementet er opptatt av å sikre studentene tydelige rettigheter og foreslo derfor i høringsbrevet en presisering vedrørende dette.
I høringsbrevet ble det videre foreslått at departementet i forskrift kan gi nærmere regler om gravide studenters rett til utsatt eksamen i forbindelse med fødsel. Bakgrunnen for forslaget er at studenter som har termin på eksamenstidspunktet møter ulike ordninger for hvorvidt de kan få utsatt eksamen, avhengig av ikke bare hvilken institusjon de tilhører, men også i visse tilfeller hvilket fakultet de studerer ved. I høringsbrevet viste departementet til at ulik praksis bryter med prinsippet om likebehandling, og fremmet derfor forslag om at departementet i forskrift kan gi nærmere regler om gravide studenters rett til utsatt eksamen i forbindelse med fødsel.
5.3 Høringsinstansenes merknader
Majoriteten av høringsinstansene støtter forslaget i høringsbrevet, og påpeker viktigheten av at rettighetene for studenter som får barn i studietiden i tilstrekkelig grad blir ivaretatt. Universitetet i Oslo, Universitet i Tromsø og Universitets- og høgskolerådet mener at begrepet studierett er uheldig da dette gir studentene rettigheter man ikke har ved permisjon, samt at begrepet ikke brukes ellers i universitets- og høyskoleloven. Barne- og likestillingsdepartementet, Universitetet i Oslo, Norges veterinærhøgskole, Norges Idrettshøgskole, Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund, ønsker at rett til utsatt eksamen også skal omfatte fedre i permisjon.
5.4 Departementets vurdering
Forslag til ny § 4-5 første og andre punktum omfatter både mødre og fedres rettigheter til fødselspermisjon, og er en videreføring av gjeldende rett. Departementet mener at det viktig at det tydelig kommer frem i universitets- og høyskoleloven at studenter som får barn i studietiden og er i fødselspermisjon fortsatt opprettholder sin studentstatus. På bakgrunn av innspill fra høringsinstansene ønsker departementet å endre i forslag til ny § 4-5 første ledd ved at studenten beholder sin «studentstatus» i permisjonsperioden. Videre vil endringen legge til rette for at studenter med barn etter endt permisjon fortsatt skal ha rett til utdanningsstøtte fra Lånekassen, da det etter Forskrift om tildeling av utdanningsstøtte § 3-1 (2007-2008) er et vilkår at søkeren har status som student og har rett til å gå opp til eksamen for å få utdanningsstøtte.
Det følger av ny forskrift om studentsamskipnader § 17 tredje ledd at studenter i fødselspermisjon kan velge om de vil betale semesteravgift, og dermed benytte seg av studentsamskipnadens velferdstjenester under permisjonstiden. Studenter som av ulike grunner ikke har behov for å benytte studentvelferdstjenestene under permisjonen, kan velge å ikke betale semesteravgift.
Når det gjelder forslaget om å forskriftsfeste en rett til utsatt eksamen for gravide studenter i forbindelse med fødsel, var det flere av høringsinstansene som påpekte at dette også bør gjelde for fedre. Departementet er enig i at også far bør ha rett til utsatt eksamen i forbindelse med fødsel. Departementet mener at det særlig bør vektlegges at studenter som får barn i studietiden skal ha så like rettigheter som mulig som arbeidstakere. Bestemmelsene i arbeidsmiljøloven §§ 12-1 til 12-5 og § 12-7 gjelder så langt de passer.
Det vises til lovforslaget § 4-5 første ledd.