2 Lovforslagets bakgrunn
2.1 Brautasetutvalget
Kunnskapsdepartementet oppnevnte 1. april 2006 et utvalg for å utrede problemstillinger knyttet til systemet for godkjenning og godskriving av høyere utdanning i Norge. Det var en tredelt bakgrunn for oppnevningen:
Et anmodningsvedtak fra Stortinget (nr. 384 (2004-2005)) der regjeringen ble bedt om å utarbeide retningslinjer for raskere kartlegging av kompetanse slik at denne kan benyttes som grunnlag for hel eller delvis godkjenning av fagkrets.
Departementets varsel om at det vil bli satt i gang et arbeid for å etablere bedre rutiner for godkjenning av utenlandsk høyere utdanning i Ot.prp.nr.79 (2004-2005) om ny lov om universiteter og høyskoler.
Soria Moria-erklæringens vektlegging av å bedre innvandreres muligheter for inkludering og deltakelse i samfunns- og arbeidsliv ved at regjeringen vil gjøre det enklere og raskere å få godkjent utdanning tatt i andre land.
Utvalget, ledet av Knut Brautaset, ble særlig bedt om å se på godkjenning av utenlandsk utdanning og vurdere hvorvidt det var behov for endringer som kunne bidra til å bedre integrasjon av innvandrere i det norske arbeidsmarkedet. I tillegg ble utvalget bedt om å se på reglene for godskriving av utdanning mellom norske utdanningsinstitusjoner på bakgrunn av ny gradsstruktur.
Brautasetutvalgets mandat var begrenset til godkjenning av høyere utdanning, det vil si generell og faglig godkjenning av høyere utdanning som er hjemlet i universitets- og høyskoleloven, og omfattet ikke godkjenning og autorisasjon for det regulerte arbeidsmarkedet, som faller inn under flere departementers saksfelt.
Utvalget avga 5. januar 2007 sin innstilling, og den ble sendt på høring 30. januar med høringsfrist 30. april. Det kom inn høringsuttalelser fra 49 instanser hvorav 8 ikke hadde noen merknader til Brautasetutvalgets forslag. Gjennomgangen av høringsuttalelsene viste at det generelt er et behov for nærmere presiseringer i universitets- og høyskoleloven, samt visse endringer på grunn av ny gradsstruktur. På bakgrunn av Brautasetutvalgets anbefalinger og innspill i høringsuttalelsene foreslår departementet nå enkelte endringer i universitets- og høyskoleloven.
Departementet har også fulgt opp utvalgets anbefalinger på andre måter. Departementet har bedt NOKUT om å oppnevne en arbeidsgruppe som skal gjennomgå dagens NAG-base (Nasjonal database for godkjenning av høyere utdanning), herunder foreslå tiltak for å forbedre dagens databaseløsning. Departementet har stilt 800.000 kroner til disposisjon for dette arbeidet. Arbeidsgruppen vil i løpet av høsten 2008 levere sitt forslag til videre arbeid med NAG-basen til departementet. Videre er Lisboakonvensjonens supplerende tekst sendt alle institusjoner med oppfordring til å bruke den som god bruksanvisning for rutiner i godkjenningsarbeidet.
På bakgrunn av utvalgets forslag har departementet også gått inn for opprettingen av et informasjonssenter i siste halvdel av 2008. Dette informasjonssenteret skal gi brukerne, det være seg søkere, veiledere/rådgivere, arbeidsgivere eller andre, korrekt informasjon når det gjelder opptak til studier, informasjon vedrørende godkjenning og godskriving av høyere utdanning, herunder godkjenning som kreves for regulerte yrker. Dette vil igjen føre til at spesielt innvandrere med utenlandsk høyere utdanning vil kunne orientere seg raskere, og få sin utdanning godkjent tidligere, for lettere å komme i arbeid. Informasjonen vil være tilgjengelig på mange språk, og den norskspråklige informasjonen vil være kortfattet og enkel slik at ferske språkbrukere kan forstå den. Departementet har tildelt 3 millioner kroner til NOKUT over 2008-budsjettet for å følge opp Brautasetutvalgets forslag. Dette gjelder oppretting av informasjonssenteret, arbeidet med GSU-listen (Generell Studiekompetanse og tilleggskrav for søkere med Utenlandsk utdanning), som anvendes som grunnlag både til opptak av søkere med utenlandsk utdanning og for godkjenning av utenlandsk utdanning, samt arbeidet med å gi mer utfyllende informasjon i godkjenningsbrevet. Departementet vil også tildele 6 millioner kroner over 2009-budsjettet for videre oppfølging av ovennevnte.
2.2 Forslag til andre lovendringer
I anmodningsvedtak (nr. 369 (2007-2008)) ba Stortinget departementet om å foreta en helhetlig gjennomgang av regelverket knyttet til studenter som får barn under utdannelsen. På bakgrunn av dette vedtaket foreslår departementet enkelte endringer i bestemmelsen som omhandler rettigheter for studenter som får barn i studietiden.
Det er en økende forekomst av falske vitnemål ved søknader om generell godkjenning av utdanning hos NOKUT og ved søknader om opptak til universiteter og høyskoler. Departementet foreslår flere endringer i loven for å motvirke bruk av falske vitnemål.
Departementet fremmer også forslag om endringer i lovbestemmelser om utestenging i forbindelse med en students uønsket eller farlig atferd, tidsfristen i for å fremsette krav om begrunnelse for karakterfastsetting og innstilling ved ansettelse av direktør.
2.3 Høringsinstanser
Lovforslagene fra Kunnskapsdepartementet om endringer i universitets- og høyskoleloven ble sendt på høring til:
Akademikerne
Datatilsynet
De nasjonale forskningsetiske komiteer
Departementene
Elevorganisasjonene
Forbrukerombudet
Forbrukerrådet
Forskningsparkene
Forsvarets høyskoler
Handels- og servicenæringens Hovedorganisasjon
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet
KIM – Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene
Kristne Friskolers Forbund
Landsorganisasjonen i Norge
Likestillings- og diskrimineringsombudet
Lærernes Yrkesforbund
Nettverk for private høyskoler
NOKUT
Norges Farmaceutiske Forening
Norges Forskningsråd
Norges Ingeniørorganisasjon
Norsk Lektorlag
Norsk Presseforbund
Norsk senter for Menneskerettigheter
Næringslivets Hovedorganisasjon
Politihøgskolen
Riksrevisjonen
Sametinget
Samordna opptak
Samskipnadsrådet
Senter for internasjonalisering av høyere utdanning - SIU
Sosialistisk opplysningsforbund
Statens lånekasse for utdanning
Statistisk sentralbyrå
Steinerskolen i Norge
Studentorganisasjonene
UNIO
Universiteter og høyskoler
Universitets- og høgskolerådet
Utdanningsdirektoratet
Utdanningsforbundet
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund
Følgende høringsinstanser har kommet med merknader til høringsbrevet:
Akademikerne
ANSA
Barne- og likestillingsdepartementet
Forskerforbundet
BI
Høgskolen i Akershus
Høgskolen i Bergen
Høgskolen i Buskerud
Høgskolen i Bodø
Høgskolen i Molde
Høgskolen i Oslo
Høgskolen i Stord/Haugesund
Høgskolen i Sør-Trøndelag
Høgskolen i Telemark
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet
KIM – Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene
Klagenemnda ved BI
Musikerens fellesorganisasjon
NOKUT
Norges Idrettshøgskole
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Norges veterinærhøgskole
Norsk Studentunion
Samordna opptak
Statistisk sentralbyrå
Studentenes Landsforbund
VOX
UNIO
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Universitets- og høgskolerådet
Universitetet i Agder
Universitetet i Bergen
Universitetet i Oslo
Universitetet i Stavanger
Universitetet i Tromsø
Utdanningsforbundet
Utlendingsdirektoratet