3 Generelt om gjennomføring av direktivforpliktelsene i norsk rett
3.1 Kredittilsynets forslag
Kredittilsynet har foreslått at e-pengedirektivet gjennomføres i en egen ny lov. Kredittilsynet har imidlertid vurdert å foreslå nye bestemmelser i henholdsvis finansieringsvirksomhetsloven og betalingssystemloven. Kredittilsynet har kommet til at bestemmelsene innholdsmessig ikke passer inn de nevnte lovene. Videre viser Kredittilsynet til at Danmark har valgt å gjennomføre direktivet i en egen lov. Det foreligger for øvrig ikke bestemmelser som hjemler adgang til å gjennomføre direktivbestemmelsene i forskrift.
3.2 Høringsinstansenes merknader
Høringsinstansene er generelt positive til forslaget om å lovregulere virksomhet som utsteder av elektroniske penger. Norges Bank har imidlertid knyttet merknader til lovens anvendelse for de virksomheter som pr. i dag utsteder elektroniske penger. I den forbindelse uttaler Norges Bank:
«Det aktuelle lovforslaget om utstedere av e-penger er relativt omfattende. Etter det Norges Bank kjenner til er det i dag ingen e-pengesystemer i drift i Norge. De aktørene som er aktive i dag vil trolig kunne komme inn under unntaksmulighetene som det legges opp til i lovforslaget. Norges Bank mener derfor at en kan stille spørsmål ved behovet for en egen lov om dette. Det foreslåtte regelverket vil imidlertid kunne danne et godt grunnlag for å regulere denne typen virksomhet dersom omfanget av virksomheten skulle øke betydelig. Norges Bank ser også fordelen ved å implementere EU-direktiver i lov fremfor forskrift, og tar derfor Kredittilsynets lovvalg til etterretning. Norges Bank har ikke foretatt en lovteknisk gjennomgang av det foreliggende lovutkastet.»
NetComog Den norske Revisorforeninghar hatt merknader til at høringsutkastet bruker euro, og ikke kroner for å angi beløp. NetCom uttaler:
«I lovutkastet er beløpsgrenser oppgitt i euro. Vi finner at en angivelse i norske kroner vil være mer hensiktsmessig ettersom det er landets valuta.»
Revisorforeningen har følgende merknad knyttet opp mot § 1-2:
«I denne paragrafen oppgis enkelte beløp i Euro. Dette letter sammenligningen med lovverket i EU. Norge er imidlertid ikke med i valutasamarbeidet noe som fører til at vi må operere i norsk valuta som varierer i forhold til Euro. Etter vårt syn er det derfor hensiktsmessig at beløp oppgis i norske kroner. Subsidiært bør det være en mekanisme i loven som gir en toleranse i forhold til overskridelse av angitte Eurobeløp på grunn av valutasvingninger.»
3.3 Departementets vurdering
Departementet vil peke på at Norge er rettslig forpliktet etter EØS-avtalen til å gjennomføre e-pengedirektivets bestemmelser i norsk rett. En slik forpliktelse gjelder uavhengig av om det for tiden foreligger et rent faktisk behov for regulering, jf. imidlertid nærmere om virkeområdet i kapittel 4. Kredittilsynet har i høringsutkastet gitt uttrykk for de vurderinger som ligger til grunn for å velge å gjennomføre direktivets bestemmelser i en egen lov. Departementet slutter seg i hovedsak til denne vurderingen. Departementet legger særlig vekt på at direktivbestemmelsene innholdsmessig ikke passer inn i de omtalte eksisterende lover.
I høringsutkastet er de forskjellige beløp oppgitt i euro. Departementet foreslår at beløpene angis som et beløp i norske kroner som tilsvarer den aktuelle verdi i euro. Departementet viser til at ulike beløpsgrenser er oppgitt på denne måten i annen lovgivning som gjennomfører EØS-forpliktelser, for eksempel i finansieringsvirksomhetsloven § 3-5.