5 Høringsnotatet
I høringsbrevet opplyste departementet at STCW-koden er mer detaljert enn MLC med hensyn til å sette rammer for unntak fra hviletiden, men den inneholder ikke referansen til tariffavtale, slik MLC gjør.
Departementet foreslo å endre skipssikkerhetsloven § 24 annet og tredje ledd. Hovedregelen i første ledd er ikke nødvendig å endre ettersom bestemmelsen er i samsvar med hovedregelen i den reviderte STCW-konvensjonen (og MLC).
I § 24 annet ledd foreslo departementet presisert at unntaket ved nødssituasjoner og øvelser gjelder alle som har sitt arbeid om bord, ettersom dette fremgår av ILO konvensjon nr. 180 og MLC. Forskrift 26. juni 2007 nr. 705 om arbeids- og hviletid på norske passasjer- og lasteskip mv. § 8, reflekterer for øvrig ILO reglenes forutsetning om at øvelser skal utføres på en slik måte at forstyrrelse av hvileperioder reduseres til et minimum. Departementet foreslo også inntatt ordet ”nødvendige” øvelser. Dette for å klargjøre at hviletiden kan unntas ved øvelser som er pålagt i medhold av lov. Unntaket fra hviletidsreglene for å ivareta overordnede driftsforhold som følger av STCW-koden gjelder imidlertid kun vaktgående personell og personer som har spesielle oppgaver knyttet til sikkerhet, beredskap eller hindring av forurensning. Lovteksten ble foreslått presisert for å klargjøre dette, men ble ved en inkurie kun foreslått for vaktgående personell og ikke andre som har sikkerhetsoppgaver.
I § 24 tredje ledd er det nødvendig å foreta vesentlige justeringer til den nåværende lovteksten. Det er primært STCW-kodens Avsnitt A/VIII/1 nr. 9 som skal ivaretas i tredje ledd. Det betyr blant annet at personkretsen må utvides til også å gjelde personer som har spesielle oppgaver knyttet til sikkerhet, beredskap eller hindring av forurensning. For disse tillater ikke den reviderte STCW-koden at hviletiden reduseres fra 10 timer i en 24-timers periode.
Adgangen i nåværende tredje ledd til å redusere hviletiden til 70 timer i en periode på 168 timer, kan imidlertid videreføres i tråd med den reviderte STCW-koden. Vilkårene for å redusere hviletiden til 70 timer må imidlertid reflekteres i lovteksten. Departementet har her foreslått å legge til grunn den samme teksten som i kodens Avsnitt A/VIII/1 nr. 9 annet avsnitt. Det ble foreslått benyttet 336 timer i stedet for to uker ettersom en timeangivelse er benyttet gjennomgående ellers i loven, koden og ILO konvensjonen 180 og MLC.
For å reflektere at det i den nevnte unntaksregelen i STCW-koden punkt 9 tredje avsnitt er tillatt med tre hvileperioder i en 24-timers periode, foreslo departementet inntatt tre setninger avslutningsvis i tredje ledd.
I fjerde ledd ble det ikke foreslått endringer.
Departementet viste også til at bestemmelsen i § 24 har en langt større detaljeringsgrad enn det som er systematikken i loven for øvrig. I forarbeidene til loven, jf. NOU 2005: 14 punkt 7.4.2.4, er dette forklart fra utvalgets side med at innholdet av reglene oppfattes som ”så viktige, særlig av sjømannsorganisasjonene, at utvalget har funnet det riktig at reglene gis i lovs form”. Departementet opplyste at det har vurdert om unntakene i annet og tredje ledd fra hovedregelen heller burde vært fastsatt i forskrift. Dette ble ikke foreslått, men departementet ba i høringsbrevet om synspunkter på om det fortsatt er hensiktsmessig med en så vidt detaljert fastsettelse i lovs form, eller om forskrift hadde vært et riktigere nivå i regelverket.