Prop. 160 S (2009–2010)

Samtykke til ratifikasjon av avtale mellom EØS/EFTA-statene og EU om en EØS-finansieringsordning 2009–2014, avtale med EU om en norsk finansieringsordning 2009–2014 og tilleggsprotokoll til frihandelsavtalen mellom Norge og Det europeiske økonomiske fellesskap om handel med fisk, alle av 28. juli 2010

Til innholdsfortegnelse

3 Avtale mellom Kongeriket Norge og Den europeiske union om en norsk finansieringsordning for perioden 2009–2014

Artikkel 1

Kongeriket Norge påtar seg å bidra i en femårsperiode til å redusere økonomiske og sosiale forskjeller i Det europeiske økonomiske samarbeidsområde, og til å styrke sine forbindelser med mottakerstatene, gjennom en egen norsk finansieringsordning innenfor de prioriterte sektorer angitt i artikkel 3.

Artikkel 2

Det finansielle bidraget omhandlet i artikkel 1 skal være et samlet beløp på EUR 800 millioner, som skal stilles til rådighet for tilsagn i årlige deler på EUR 160 millioner i perioden fra og med 1. mai 2009 til og med 30. april 2014.

Artikkel 3

Midlene skal stilles til rådighet for prosjekter i følgende prioriterte sektorer:

  1. Karbonfangst og -lagring

  2. Grønn næringsutvikling

  3. Forskning og stipend

  4. Utvikling av menneskelige ressurser

  5. Justis- og innenrikssaker

  6. Fremme av anstendig arbeid og trepartssamarbeid.

Målet for tildeling til prioritert sektor a) skal være minst 20 prosent. Det vil bli tatt rimelig hensyn til mottakerlandenes forskjellige behov og størrelse.

Én prosent av beløpet som tildeles hver mottakerstat skal settes av til et fond for å fremme anstendig arbeid og trepartssamarbeid, som skal drives av en enhet utpekt av Kongeriket Norge, og i tråd med fordelingsnøkkelen angitt i artikkel 5.

Artikkel 4

Bidraget fra Kongeriket Norge skal ikke overstige 85 prosent av programkostnadene. I særlige tilfeller kan inntil 100 prosent av programkostnadene dekkes.

De gjeldende statsstøtteregler skal overholdes.

Europakommisjonen skal undersøke om programmene og eventuelle vesentlige endringer i disse er forenlige med Den europeiske unions målsetninger.

Kongeriket Norges ansvar for prosjektene er begrenset til å tilføre midler i samsvar med den fastsatte planen. Kongeriket Norge har ikke erstatningsansvar overfor tredjemann.

Artikkel 5

Midlene skal stilles til rådighet for følgende mottakerstater: Bulgaria, Den tsjekkiske republikk, Estland, Kypros, Latvia, Litauen, Ungarn, Malta, Polen, Romania, Slovenia og Slovakia, i samsvar med følgende fordeling:

Mottakerstat

Beløp (millioner EUR)

Bulgaria

48,00

Kypros

4,00

Den tsjekkiske republikk

70,40

Estland

25,60

Ungarn

83,20

Latvia

38,40

Litauen

45,60

Malta

1,60

Polen

311,20

Romania

115,20

Slovenia

14,40

Slovakia

42,40

Artikkel 6

Med sikte på å omfordele eventuelle tilgjengelige midler som ikke er blitt øremerket, til høyt prioriterte prosjekter i hvilken som helst av mottakerstatene, skal en ny vurdering foretas i november 2011 og igjen i november 2013.

Artikkel 7

Det finansielle bidraget omhandlet i artikkel 1 skal nøye samordnes med bidraget fra EFTA-statene som stilles til rådighet gjennom EØS-finansieringsordningen.

Kongeriket Norge skal særlig sikre at søknadsprosedyrene er de samme for begge finansieringsordningene nevnt i forrige ledd.

Det skal eventuelt tas nødvendig hensyn til relevante endringer i Den europeiske unions utjevningspolitikk.

Artikkel 8

Følgende skal gjelde for gjennomføringen av den norske finansieringsordningen:

  1. I alle faser av gjennomføringen skal det gjelde den høyeste grad av transparens, ansvarlighet og kostnadseffektivitet, samt målene og prinsippene for god styring, bærekraftig utvikling og likestilling mellom kjønnene. Formålene ved den norske finansieringsordningen skal følges opp i nært samarbeid mellom mottakerstatene og Kongeriket Norge.

  2. For å sikre effektiv og målrettet gjennomføring, og ta hensyn til nasjonale prioriteringer, skal Kongeriket Norge inngå en intensjonsavtale med hver av mottakerstatene, som beskriver de flerårige rammene for prosjektet, og hvordan det forvaltes og kontrolleres.

  3. Etter at det er inngått intensjonsavtaler, skal mottakerstatene levere programforslag. Kongeriket Norge skal vurdere og godkjenne forslagene, og inngå avtaler om støtte med mottakerlandene for hvert program. Detaljnivået i programmet skal ta hensyn til bidragets størrelse. Innenfor programmer kan prosjekter i enkelte tilfeller spesifiseres, herunder vilkår for valg, godkjenning og kontroll av disse, i henhold til gjennomføringsbestemmelsene angitt i nr. 8.

    Gjennomføringen av de avtalte programmene skal være mottakerstatenes ansvar. Mottakerstatene skal sørge for at det er et egnet styrings- og kontrollsystem med henblikk på å sikre en sunn gjennomføring og forvaltning. Mottakerstaten og Kongeriket Norge kan i særskilte omstendigheter avtale at programmer forvaltes av enhver enhet som de i fellesskap oppnevner.

  4. Der det er egnet skal det benyttes partnerskap i klargjøringen, gjennomføringen, oppfølgingen og vurderingen av de finansielle bidragene, for å sikre bred deltakelse. Partnerne kan blant annet omfatte lokale, regionale og nasjonale styringsnivåer samt privat sektor, det sivile samfunn og partene i arbeidslivet i mottakerlandene og Kongeriket Norge.

  5. Kontrollsystemet for forvaltningen av den norske finansieringsordningen skal sørge for at prinsippet om sunn økonomistyring blir fulgt. Kongeriket Norge kan utføre kontroller i henhold til interne krav. Mottakerstatene skal stille til rådighet all nødvendig bistand, informasjon og dokumentasjon i denne forbindelse. Kongeriket Norge kan suspendere finansieringen og kreve tilbakebetalt midler i tilfelle uregelmessigheter.

  6. Ethvert prosjekt som er underlagt det flerårige programmet i mottakerstatene kan gjennomføres i samarbeid mellom enheter basert i mottakerstatene og Kongeriket Norge og i samsvar med gjeldende regler for offentlige innkjøp.

  7. Kongeriket Norges forvaltningskostnader skal dekkes av det samlede beløpet angitt i artikkel 2, og spesifiseres i gjennomføringsbestemmelsene angitt i nr. 8.

  8. Kongeriket Norge, eller et organ utnevnt av Kongeriket Norge, skal være ansvarlig for forvaltningen av den norske finansieringsordningen. Nærmere bestemmelser om gjennomføringen av den norske finansieringsordningen vil bli utferdiget av Kongeriket Norge etter samråd med mottakerstatene. Kongeriket Norge skal søke å utferdige disse bestemmelsene før intensjonsavtalene undertegnes.

Artikkel 9

Denne avtale skal ratifiseres eller godkjennes av avtalepartene i samsvar med deres egne prosedyrer. Ratifikasjons- eller godkjenningsdokumentene skal deponeres i Rådssekretariatet for Den europeiske union.

Den skal tre i kraft på den første dag i den andre måned etter at det siste ratifiserings- eller godkjenningsdokumentet er deponert.

Inntil prosedyrene nevnt i nr. 1 og 2 er fullført, skal denne avtale anvendes midlertidig fra og med den første dag i den første måned etter at siste underretning om dette er deponert.

Artikkel 10

Denne avtale, som er utarbeidet i ett eksemplar på bulgarsk, tsjekkisk, dansk, nederlandsk, engelsk, estisk, finsk, fransk, tysk, gresk, ungarsk, italiensk, latvisk, litauisk, maltesisk, polsk, portugisisk, rumensk, slovakisk, slovensk, spansk, svensk og norsk, med samme gyldighet for hver av tekstene, skal deponeres i Rådssekretariatet for Den europeiske union, som skal sende en bekreftet kopi til hver avtalepart.

Utferdiget i Brussel, den 28. juli 2010.

For Den europeiske union

For Kongeriket Norge

Til forsiden