5 Gjennomgang av de sentrale endringene i Eurodac-forordningen av 2013
Hovedformålet med den nye forordningen er å løse utfordringer knyttet til overføring av fingeravtrykk og sletting av data, samt mangler ved medlemsstatenes tilgang til relevant informasjon om asylsøkere i andre medlemsstater. Dessuten har det vært ønskelig å lage et bedre rammeverk for forvaltning og sikring av personopplysninger, i tråd med bl.a. EUs personverndirektiv 95/46/EF, slik det presiseres i fortalens punkter 38-40.
Andre viktige endringer er:
Dataregistrering, jf. artikkel 10: I henhold til ny forordning skal flere situasjoner registreres i Eurodac, bl.a. skal mottakerstaten registrere og sende informasjon til sentralsystemet om personer som overføres til ansvarlig medlemsstat og ved ansvarsovertakelse iht. Dublin-forordningen. Videre skal den aktuelle medlemsstaten registrere/sende informasjon når en person har forlatt medlemslandets territorium eller saken realitetsbehandles i medlemsstaten som følge av suverenitetsklausulen.
Data som skal registreres i Eurodac i forbindelse med søknad om internasjonal beskyttelse utvides til også å omfatte operatørens bruker-ID, dato for overføring eller ansvarsovertakelse etter Dublin-forordningen, dato for når en person har forlatt medlemsstaten og dato for avgjørelse om å realitetsbehandle en sak iht. til suverenitetsklausulen, jf. artikkel 11. Informasjonen som registreres i forbindelse med irregulær grensepassering, jf. artikkel 14, utvides også med operatørens bruker-ID utover det som registreres i dag. Unntak for registrering er gjort dersom vedkommende som oppholder seg ulovlig på territoriet fengsles med sikte på utsendelse. Videre skal informasjonen som registreres ved irregulær grensepassering slettes etter 18 måneder, i motsetning til etter to år som er dagens regel.
Søkbar informasjon om innvilget internasjonal beskyttelse, jf. artikkel 18: I dag blir informasjon om en person som er gitt internasjonal beskyttelse blokkert for søk. Denne informasjonen skal nå gjøres søkbar.
Informasjon om rettigheter jf. artikkel 29: Informasjon om den registrertes rettigheter skal gis skriftlig, og om nødvendig muntlig, på et språk vedkommende forstår eller med rimelighet kan antas å forstå. Det skal utarbeides en felles informasjonsbrosjyre om Eurodac- og Dublin-forordningene. Der vedkommende er mindreårig, skal informasjonen være alderstilpasset. Informasjon «skal», i motsetning til tidligere «kan», gis til personer som oppholder seg ulovlig i riket.
Forbud mot å dele informasjon til tredjeland, internasjonale eller private parter, jf. artikkel 35: Det innføres et forbud mot å dele personlig informasjon skaffet i henhold til forordningen med tredjeland, internasjonale organisasjoner eller private parter.