6 Merknader til de enkelte bestemmelser
6.1 Til endringene i arbeidsmiljøloven
Til § 12-10 overskriften
Overskriften endres slik at det går fram at bestemmelsen også regulerer permisjon ved omsorgsoppgaver, jf. forslaget til nytt andre ledd som regulerer rett til permisjon ved nødvendig omsorg for voksne, nære familiemedlemmer.
Til § 12-10 første ledd
Bestemmelsen endres slik at retten til permisjon for arbeidstaker som pleier nære pårørende i hjemmet i livets sluttfase utvides fra 20 til 60 dager for pleie av den enkelte pårørende. Se punkt 4.
Til § 12-10 nytt andre ledd
Ved denne bestemmelsen innføres en rett til permisjon i inntil 10 dager hvert kalenderår for hver arbeidstaker for det formål å yte nødvendig omsorg for nære familiemedlemmer. Lovteksten gir anvisning på hvem som anses som nære familiemedlemmer. Med begrepet foreldre i første punktum menes også steforeldre og fosterforeldre. Selv om partnerskapsloven etter 1. januar 2009 er avløst av felles ekteskapslov med overgangsregler som gjør lovgivning som omfatter ektefeller gjeldende også for registrerte partnere, er det av opplysningshensyn angitt i lovteksten at også registrerte partnere omfattes.
Etter andre punktum i bestemmelsen gis rett til permisjon for å gi nødvendig omsorg til barn over 18 år som er kronisk syk eller funksjonshemmet. Formålet er å gi en fortsatt rett til permisjon for dem som har hatt utvidet rett til permisjon og omsorgspenger til barnet var 18 år, jf. arbeidsmiljøloven § 12-9 tredje ledd og folketrygdloven § 9-6 andre ledd. Hvilke sykdommer og funksjonshemninger som kan gi utvidet rett til omsorgspenger fremgår av forskrift gitt i medhold av folketrygdloven § 9-6 sjuende ledd. Etter folketrygdloven § 9-5 andre ledd gjelder retten til omsorgspenger også fosterforeldre. Departementet legger til grunn at også fosterforeldre, herunder besteforeldre som har vært omsorgspersoner i foreldrenes sted, omfattes av retten til permisjon.
Retten til permisjon er begrenset til 10 dager uansett hvor mange man har omsorg for. I angivelsen av at omsorgen må være «nødvendig» ligger en begrensning som må fortolkes i samsvar med formålet. Utgangspunktet må være at den som trenger omsorg ikke kan klare seg selv i den aktuelle situasjonen. Hva som er nødvendig i det enkelte tilfellet, må vurderes konkret.
Arbeidsgiver må kunne kreve at arbeidstaker godtgjør behovet for fravær. Ved kortere fravær vil det normalt være nok at arbeidstaker sier fra og redegjør for behovet. Ved lengre fravær vil det kunne være behov for at arbeidstaker redegjør mer utførlig, eventuelt fremlegger dokumentasjon som redegjør for omsorgstilfellet. Se punkt 3.
6.2 Til endringene i folketrygdloven
Til § 6-5 nytt fjerde ledd
Bestemmelsen gir foreldrene, i en overgangsfase på tre måneder, rett til hjelpestønad med samme sats som barnet fikk. Stønaden gis i overgangsperioden også dersom foreldrene begynner å arbeide. Se punkt 5.4.
Til § 9-11 nytt fjerde ledd
Bestemmelsen gir foreldrene rett til forstsatte pleiepenger i en overgangsfase på inntil tre måneder. Retten til fortsatte pleiepenger gjelder bare dersom foreldrene fikk fulle pleiepenger. Dersom foreldrene etter at barnet dør begynner å arbeide delvis, graderes pleiepengene etter reglene i folketrygdloven § 9-11a. Se punkt 5.4.
Til § 9-12
Bestemmelsen endres slik at retten til pleiepenger for arbeidstaker som i hjemmet pleier nære pårørende i livets sluttfase utvides fra 20 til 60 dager for pleie av den enkelte pårørende. Se punkt 4.
6.3 Til ikrafttredelsesbestemmelsen
Fra vedtakelsen av loven vil det ta noe tid før nødvendige tilpasninger i Arbeids- og velferdsetatens IKT-system vil være på plass, men departementet regner med at endringene vil kunne gjennomføres fra 1. juli 2010.
Departementet foreslår at lovendringene i arbeidsmiljøloven og folketrygdloven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.