9 Merknader til de enkelte bestemmelsene
Til § 2-5:
For å klargjøre at Folkeregistermyndigheten (Skattedirektoratet) har plikt til å stille til disposisjon for kommunene og fylkeskommunene et ”foreløpig manntall”, og at denne plikten ikke kan delegeres, foreslås dette fastsatt i lov. Det ”foreløpige manntallet” skal baseres på stemmerettsvilkårene pr. 1. april i valgåret, og sendes umiddelbart valgmyndighetene. Det skal kun brukes til valgmyndighetenes kontroll av listekandidater og underskrivere. Dette gjenspeiler ikke stemmeretten pr. 30. juni i valgåret.
Det er i tillegg foretatt en redaksjonell endring i bestemmelsen, for å gjøre den enklere.
Til § 2-7 (2)
Dette er en endring for å rette opp en skrivefeil, og innebærer ingen realitetsendring.
Til § 3-4 første ledd:
Bestemmelsen er ny og åpner for en generell rett til å kreve seg fritatt fra å stå på et listeforslag. Denne endringen overflødiggjør dagens fritaksregler i § 3-4 første ledd, bokstav a) til og med d). De foreslås dermed opphevet.
Det kreves en skriftlig og signert erklæring fra den som søker fritak. Erklæringen skal inneholde egenhendig underskrift fra kandidaten. Erklæringen må leveres valgstyret eller fylkesvalgstyret innen en frist fastsatt av de lokale valgmyndighetene. Det er de lokale valgmyndighetens ansvar å sende underretning til personer om at de er satt opp på listeforslag og om retten til å søke fritak.
Bestemmelsen gjelder kun kommunestyre- og fylkestingsvalg.
Til § 8-2 nytt tredje ledd:
I forslag til ny § 14 nr. 4 i kommuneloven begrenses listekandidaters adgang til å velges til stemmestyrene. Tilsvarende foreslås det her begrensninger i listekandidaters adgang til å tjenestegjøre som stemmemottaker. Hensikten er å unngå at listekandidater innehar oppgaver knyttet til stemmegivningssituasjonen. Ved kommunestyrevalg gjelder begrensningen i den kommunen vedkommende er oppført på valglisten. Ved stortingsvalg og fylkestingsvalg gjelder begrensningen i alle kommuner i det fylket vedkommende er ført opp på valglisten.
Til § 8-4 nytt femte ledd:
Krav til forsegling av valgurner som brukes ved forhåndstemmegivningen innenriks fastsettes i loven. Dette er en presisering av tidligere bestemmelse i valgforskriften om at valgurner skal forsegles. Det er krav om forsegling av valgurnene i det tidsrommet som stemmegivningene pågår – det vil si i den kunngjorte åpningstiden. For krav til forsegling og oppbevaring ellers, og for tømming av urner, gjelder valgforskriften § 29.
Til § 9-3 nytt fjerde ledd:
Valgloven har i dag ikke bestemmelser som regulerer hvem som kan oppnevnes som valgfunksjonærer. Forbud mot å velge listekandidater som medlemmer av stemmestyrene vil ikke automatisk føre til at de ikke kan være valgfunksjonærer, men det vil likevel måtte ha konsekvenser for de oppgaver de kan tillegges. Bestemmelsen presiserer at listekandidater heller ikke kan gjøre tjeneste som valgfunksjonærer i valglokalene. Hensikten er å unngå at listekandidater innehar oppgaver knyttet til stemmegivningssituasjonen. Ved kommunestyrevalg gjelder begrensningen i den kommunen vedkommende er oppført på valglisten. Ved stortingsvalg og fylkestingsvalg gjelder begrensningen i alle kommuner i det fylket vedkommende er ført opp på valglisten.
Bestemmelsen regulerer i dag tid og sted for stemmegivning. Når bestemmelsen får et nytt fjerde ledd foreslås en ny overskrift. I forbindelse med at bestemmelsen får et nytt fjerde ledd, foreslås en tilføyelse i overskriften.
Til § 9-5 nytt sjette ledd:
Bestemmelsen er ny og krever at valgurnene som benyttes ved stemmegivningen på valgdagen skal forsegles. Det er et krav om forsegling av valgurnene i det tidsrommet stemmegivningene pågår. For krav om forsegling og oppbevaring av valgurner ellers gjelder § 9-8. For tømming av valgurner gjelder valgforskriften § 33.
Til § 15-5 første, andre og tredje ledd:
Forslagene innebærer at lørdag blir likestilt med helligdag når det gjelder å beregne tidspunktet for start eller utløp av en frist etter loven. For øvrig innebærer ikke forslagene noen realitetsendring i regelverket.
Til kommuneloven § 14 nr. 4:
Stemmestyrer er kommunale nemnder og opprettes formelt etter regler i kommuneloven. De alminnelige valgbarhetsvilkårene fremgår av § 14 nr. 1. Bestemmelsen her gir enkelte særregler for valg av medlemmer til stemmestyret. Hensikten er å utelukke listekandidater fra å gjøre tjeneste i valglokaler i forbindelse med stemmegivning til et valg hvor vedkommende selv er oppført på en valgliste. Ved kommunestyrevalg gjelder valgbarhetsbegrensningen i den kommunen vedkommende er oppført på valglisten. Ved stortingsvalg og fylkestingsvalg gjelder begrensningen i alle kommuner i det fylket vedkommende er ført opp på valglisten.