3 Områdestyrenes oppnevning og myndighet
Reindriftsloven § 72 har i dag slik ordlyd:
”I hvert reinbeiteområde skal det være et områdestyre på fem eller syv medlemmer med personlige varamedlemmer. Fylkestinget oppnevner tre, eventuelt fire medlemmer med varamedlemmer og Sametinget oppnevner to, eventuelt tre medlemmer med varamedlemmer. Områdestyret oppnevnes for fire år av gangen under iakttakelse av samme hensyn som nevnt i § 71 annet ledd.
Nærmere bestemmelser om områdestyrenes gjøremål og myndighet ut over det som følger direkte av loven, fastsettes av Kongen. Kongen kan gi bestemmelser om områdestyrenes arbeidsordning.
Kongen kan gi utfyllende bestemmelser om valg av områdestyrer, bl.a. for det tilfelle at reinbeiteområdet ikke i sin helhet faller innenfor ett enkelt fylke og om funksjonstiden for medlemmene ved første gangs valg.
Hvis særlige grunner medfører at det ikke er behov for områdestyre i et reinbeiteområde, kan Kongen frita for oppnevning av områdestyre.”
Det følger av reindriftsloven (§ 72, jf. § 71 annet ledd) at det ved oppnevning av medlemmer skal legges vekt på en rimelig geografisk fordeling, allsidige faglige forutsetninger og samfunnserfaring, og mest mulig lik representasjon av begge kjønn. Blant medlemmene skal det være aktive utøvere av reindrift i reinbeiteområde. Reindriftens organisasjoner har forslagsrett.
Landbruks- og matdepartementet har 5. januar 2009, i henhold til § 72 annet ledd, fastsatt instruks vedrørende områdestyrenes oppnevning og virksomhet. I instruksen er områdestyrets forvalterfunksjon oppregnet slik:
”Som offentlig forvaltningsorgan skal Områdestyret bidra til at myndighetene når de overordnede mål for reindriftspolitikken som er fastsatt av Stortinget. Områdestyret skal utføre de oppgaver som er gitt i eller med hjemmel i Lov om reindrift. Disse oppgaver er følgende:
Bidra til at reindriftsnæringen utvikles mot de mål som fremgår i reindriftsloven§ 1.
Kontrollere at vilkårene for etablering av ny siidaandel er oppfylt, jf. reindriftsloven § 11 femte ledd.
Kontrollere at vilkårene for overflytting av en siidaandel til en annen siida er oppfylt, jf. reindriftsloven § 11 sjette ledd.
Pålegge et distrikt eller en siida å etablere en eller flere nye siidaandeler dersom det foreligger særlige grunner, jf. reindriftsloven § 11 syvende ledd.
Kontrollere at vilkårene for etablering av sideordnet rekrutteringsandel er oppfylt, jf. reindriftsloven § 12 syvende ledd.
Avgjøre søknader om at en siidaandel ønskes å bli stilt i bero ved dødsfall, jf. reindriftsloven § 15 femte ledd.
Kontrollere at formelle vilkår for overføring av siidaandel er oppfylt, jf. reindriftsloven § 15 sjette ledd.
Beslutte avvikling av en siidaandel eller en sideordnet rekrutteringsandel under gitte vilkår, jf. reindriftsloven § 16 fjerde ledd.
Gi fagkyndig tilråding i gjerdesaker i henhold til reindriftsloven § 24, annet ledd, annet punktum.
Avgjøre om ulovlig oppførte reindriftsanlegg skal kreves fjernet eller endret, jf. Reindriftsloven § 24, tredje ledd.
Avgjøre om fristen for merking av rein i særlig tilfelle kan oversittes, jf. reindriftsloven§ 33 annet ledd.
Avgjøre søknad fra distriktsstyret om revisjonsutvalg, jf. reindriftsloven § 48 annet ledd.
Godkjenne bruksregler utarbeidet av distriktsstyret, jf. reindriftsloven § 58 første ledd. Reintallet for den enkelte siida skal forelegges Reindriftsstyret for endelig stadfesting og godkjenning, jf. reindriftsloven § 58 sjette ledd
Utarbeide bruksregler for distriktet hvis foreslåtte bruksregler ikke godkjennes, og bistand fra reindriftsagronomen til å utarbeide nye bruksregler ikke fører frem, jf. reindriftsloven § 58 fjerde ledd.
Gi dispensasjon fra beitebruksreglene når det foreligger sterke grunner, jf. reindriftsloven § 59 femte ledd.
Fastsette beitetider for de ulike årstidsbeitene dersom dette er nødvendig for vern av årstidsbeitene, jf. reindriftsloven § 61 første ledd.
Gi dispensasjon fra beitetidene utover fire uker, jf. reindriftsloven § 61 annet ledd.
Stille vilkår for eller nedlegge tidsbegrenset forbud mot større arrangement, idrettsstevne, jakthundprøve eller liknende virksomhet som kan være til særlig skade for reindriften, jf. reindriftsloven § 65 annet ledd.
Utpeke megler, jf, reindriftsloven § 73 annet ledd.
Gi nødvendig pålegg for å bringe et ulovlig forhold til opphør, eventuelt delegere myndighet til reindriftsagronomen, jf. reindriftsloven § 75.
Fastsette en løpende tvangsmulkt dersom gitte pålegg ikke oppfylles, jf, reindriftsloven § 76.
Avgjøre om en leder av siidaandel skal ilegges en avgift ved brudd på bruksregler, jf, reindriftsloven § 77 første ledd.
Avgjøre om det skal utferdiges forelegg dersom gitte pålegg ikke er oppfylt, jf, reindriftsloven § 78.
Avgjøre om tvangstiltak skal iverksettes, jf. reindriftsloven § 79 første ledd, eventuelt delegere myndighet til reindriftsagronomen, jf. annet ledd.
Avgi årlig, innen 1. september, melding til Reindriftsstyret som inntas i Reindriftsstyrets melding til Landbruks- og matdepartementet og Sametinget.
Gi uttalelser og være innsigelsesmyndighet i saker etter plan- og bygningsloven.
Områdestyret skal ellers utføre de oppgaver som pålegges av kompetent myndighet.”
Landbruks- og matdepartementet har, utover oppgaver som følger av reindriftsloven, gitt områdestyrene oppgaven å være innsigelsesmyndighet etter plan- og bygningsloven i plansaker som gjelder reindrift, jf. punkt 26 ovenfor.