9 Merknader til bestemmelsen i lovforslaget
Til § 2 a
Bestemmelsen er ny og regulerer adgangen til å avbryte et flerlingesvangerskap for ett eller flere av fostrene mens svangerskapet fortsetter for de øvrige fostrene (fosterreduksjon).
I første ledd slås det fast at fosterreduksjon skal regnes som et svangerskapsavbrudd etter abortloven. Dette innebærer at lovens øvrige bestemmelser også gjelder for fosterreduksjon i tillegg til særregulering i § 2 a.
For eksempel gjelder plikten til å tilby kvinnen informasjon og veiledning om den bistand samfunnet kan tilby henne etter § 2 første ledd også ved fosterreduksjon. Det samme gjelder plikten til å gi kvinnen prevensjonsveiledning etter § 14 a og § 10 om svangerskapsavbrudd ved overhengende fare for kvinnens liv eller helse.
Det innebærer også at fosterreduksjon omfattes av forskrifter gitt med hjemmel i loven.
I annet ledd defineres begrepet «fosterreduksjon». Ved fosterreduksjon avbrytes svangerskapet bare delvis. For ett eller flere fostre fortsettes svangerskapet.
Etter tredje ledd første punktum kan fosterreduksjon ikke utføres uten tillatelse fra en nemnd. Kravet om nemndbehandling gjelder alle typer fosterreduksjoner og uavhengig av hvor langt svangerskapet er kommet.
Unntak fra kravet om tillatelse fra nemnd kan følge av abortloven § 10. Dersom et flerlingsvangerskap medfører overhengende fare for kvinnens liv eller helse, og den akutte faren kan avhjelpes med fosterreduksjon, kan dette gjøres uten nemndbehandling. Det kreves imidlertid at det er snakk om en akutt fare og at det ikke er tid til å avvente behandling i nemnd.
Etter tredje ledd andre punktum kan nemnda innvilge fosterreduksjon på grunnlag av en eller flere av indikasjonene i § 2 tredje ledd bokstav a til e.
Etter § 2 tredje ledd bokstav a kan abort innvilges dersom «svangerskapet, fødselen eller omsorgen for barnet kan føre til urimelig belastning for kvinnens fysiske eller psykiske helse. Det skal tas hensyn til om hun har disposisjon for sykdom».
Flerlingsvangerskap vil normalt være en større belastning på kvinnens helse enn å bære fram ett barn og omsorgsbyrden vil være større for flerlinger enn for ett barn. Et tvillingsvangerskap, en tvillingfødsel og omsorg for tvillinger vil imidlertid ikke i seg selv kunne anses å føre til en urimelig belastning for kvinnens fysiske eller psykiske helse. Det vil kreves noe mer for at vilkårene etter bokstav a skal kunne anses oppfylt. Dersom kvinnens helsemessige forhold er slik at det for henne vil føre til en belastning ut over det som er vanlig ved tvillingsvangerskap, tvillingfødsel og omsorgen for to eller flere barn, kan dette føre til at vilkårene etter bokstav a må regnes som oppfylt.
Etter § 2 tredje ledd bokstav b kan abort innvilges dersom «svangerskapet, fødselen eller omsorgen for barnet kan sette kvinnen i en vanskelig livssituasjon».
At en kvinne er gravid med tvillinger og vil få omsorg for to barn vil ikke i seg selv føre til at vilkårene i bokstav b er oppfylt. Det vil ikke være tilstrekkelig å vise til at omsorgsbyrden er større ved tvillinger enn ved ett barn. For å innvilge fosterreduksjon etter bokstav b kreves i tillegg at det foreligger andre forhold som tilsier at kvinnen kan settes i en vanskelig livssituasjon. Det kan for eksempel være at kvinnen allerede har omsorgen for flere barn eller at hun har ansvar for et barn med en alvorlig sykdom. Kvinnens alder og familiesituasjon kan også innebære at fosterreduksjon kan innvilges etter bokstav b.
Etter § 2 tredje ledd bokstav c kan abort innvilges dersom «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet». Vurderingen ved begjæring om fosterreduksjon dersom det er påvist alvorlig sykdom hos ett av fostrene vil være den samme som ved begjæring om avbrudd av et svangerskap med ett foster.
Ved vurderingen av begjæring om fosterreduksjon etter tredje ledd bokstav a, b og c, skal nemnda ta hensyn til kvinnens samlede situasjon, blant annet hennes muligheter til å dra tilfredsstillende omsorg for barna. Nemnda skal legge vesentlig vekt på hvordan kvinnen selv bedømmer sin situasjon. Kravene til grunn for innvilgelse av svangerskapsavbrudd skal øke med svangerskapets lengde. Etter utgangen av attende svangerskapsuke kan fosterreduksjon bare innvilges dersom det er særlig tungtveiende grunner for det
Dersom kvinnen er gravid med tre eller flere fostre, kan nemnda etter fjerde ledd første punktum i tillegg innvilge reduksjon til to eller flere fostre etter en vurdering av risikoen for at den gravide spontanaborterer eller føder for tidlig.
Flerlingsvangerskap har økt risiko for spontanabort og tidlig fødsel. Risikoen for spontanabort av hele svangerskapet etter tolvte svangerskapsuke, er ifølge tall fra Danmark ca. 25% i firlingsvangerskap, ca. 15–20% i trillingsvangerskap og ca. 6% i tvillingsvangerskap. For gravide med firlinger og trillinger vil en reduksjon til tvillinger redusere faren for spontanabort til 5–10%. Risikoen for tidlig fødsel reduseres fra ca. 25% til 8% for trillinger, og fra 40% til 16% for firlinger. Dette vil igjen føre til at sykeligheten og dødeligheten til de gjenværende fostrene går betydelig ned.
Dette er dagens vurdering av risiko. Nemndene må holde seg oppdatert på hva som er den medisinske risikoen og justere sin praksis basert på dette.
Etter fjerde ledd andre og tredje punktum kan nemndene også i helt særskilte tilfeller innvilge fosterreduksjon til ett foster. Bestemmelsen gjelder både reduksjon fra to til ett foster og fra flere enn to foster til ett foster. Bestemmelsen gjelder i tillegg til adgangen til å innvilge fosterreduksjon etter tredje ledd og fjerde ledd første punktum. Dersom særskilte forhold ved kvinnens helsetilstand gjør det nødvendig for å redusere faren for spontanabort eller tidlig fødsel, kan nemnda innvilge fosterreduksjon der antall fostre reduseres til ett. Som eksempel på tilfeller der nemndene kan innvilge reduksjon til ett foster vil være dersom en gravid med flerlinger tidligere har hatt sene spontanaborter og/eller ekstremt for tidlig fødsel under svangerskap med ett foster. Dette kan være forårsaket av livmorhalssvekkelse eller misdannelser i livmor. Flerlingsvangerskap gir i dette tilfelle større risiko for nytt uheldig utfall sammenlignet med svangerskap med ett foster.
Tredje punktum gjelder kvinner som er gravid med trillinger som består av ett sett tvillinger med felles morkake og ett annet foster. Dersom det skal utføres fosterreduksjon, vil det i de fleste tilfeller bli anbefalt å redusere de to tvillingene med felles morkake og la svangerskapet fortsette med ett foster. Grunnen til dette er at tvillinger med felles morkake har dårligere prognose enn et svangerskap med tvillinger som har hver sin morkake. For inngrep som ikke er innvilget på grunnlag av tilstander ved fosteret/fostrene, jf. § 2 tredje ledd bokstav c, er det legen som utfører inngrepet som avgjør hvilket/hvilke fostre som skal aborteres. Vanlig prosedyre er at legen velger det fosteret/ de fostrene som er lettest tilgjengelig ut fra sin plassering i livmoren. Legen kan ikke velge ut fra fosterets/fostrenes kjønn.
Etter ny § 2 a femte ledd kan fosterreduksjon ikke innvilges dersom det er grunn til å tro at fostrene er levedyktige. Dette følger også av § 2 sjette ledd.
Begjæring om fosterreduksjon kan etter sjette ledd settes frem overfor en lege eller en nemnd. For øvrig gjelder saksbehandlingsreglene i §§ 4, 5, 7, 8, 9 og 11. Bestemmelsen i § 6 vil ikke gjelde ved begjæring om fosterreduksjon fordi den regulerer svangerskapsavbrudd som foretas uten behandling i nemnd. Det samme gjelder bestemmelsen i § 7 første punktum.