6 Departementets vurderinger
6.1 Rett til fritt rettsråd i saker om utvisning på grunn av ilagt straff mv.
Gjennom Stortingets vedtak 4. desember 2023 nr. 70, har regjeringen blitt anmodet om å fremme forslag innen 1. juli 2024 om innføring av «fritt rettsråd for flyktninger med barn i Norge» som er foreslått utvist på grunn av brudd på straffeloven.
Departementet arbeider som følge av dette med å sende ut et forslag på offentlig høring innen 1. juli i år. Det er imidlertid klart at det vil være behov for en tydeligere hjemmel i utlendingsloven § 92 for slike forskriftsregler, og formålet med denne proposisjonen er derfor å fremlegge et forslag til nødvendig lovendring for Stortinget.
Etter ordlyden i anmodningsvedtaket skal det kun gjelde ved utvisning av «flyktninger» med barn i Norge, men siden «flyktninger» uansett ikke utvises, legger departementet til grunn at tiltaket skal gjelde utlendinger generelt, når de har barn i Norge.
Departementet går i denne proposisjonen ikke inn på en bredere vurdering av om det – slik som Rettshjelpsutvalget har foreslått – bør etableres en generell rett til fritt rettsråd uten behovsprøving i saker om utvisning på grunn av ilagt straff. Dette gjelder spørsmål som departementet vil komme tilbake til i det videre arbeidet med den helhetlige oppfølgingen av NOU 2020: 5.
Det vises for øvrig til at det som et første ledd i dette helhetlige oppfølgingsarbeidet, har blitt vedtatt endringer i rettshjelpsloven som innebærer en ny modell for økonomisk behovsprøving av rettshjelp for å få flere personer inn under ordningen, se lov 20. desember 2023 nr. 109 om endringer i rettshjelpsloven (ny modell for økonomisk behovsprøving).
6.2 Hjemmel for å gi forskrifter om rett til fritt rettsråd i saker som behandles av UNEs stornemnd
Departementet fastholder det som ble foreslått i Prop. 67 L (2022–2023) avsnitt 5.5.3 og i høringsnotat 18. desember 2023 om at det bør gis forskriftsregler om rett til fritt rettsråd uten behovsprøving i saker som behandles i UNEs stornemnd.
Departementet har merket seg at blant annet Statens sivilrettsforvaltning har stilt spørsmål ved om det i dag er tilstrekkelig lovhjemmel for slik forskriftsregulering. Siden det nå uansett foreslås endringer i forskriftshjemmelen i utlendingsloven § 92 i forbindelse med oppfølging av et anmodningsvedtak fra Stortinget, finner departementet det hensiktsmessig å sørge for en tydeliggjøring også på dette punkt.