8 Økonomiske og administrative konsekvenser
Konsekvenser av delingene for valggjennomføring, inndelingen av statsforvalterembeter og fylkeskommunenes inntektssystem, er omtalt i punkt 6.
Fylkeskommunene og Ålesund kommune har effektivisert organisasjonene i forbindelse med sammenslåingene. For de tre fylkeskommunene og Ålesund kommune som foreslås delt, antar departementet at mulighetene for å kunne ta ut stordriftsfordeler, vil bli redusert. For å motvirke eventuelt tap av stordriftsforelder, kan de vurdere å samarbeide om for eksempel IKT-løsninger og innkjøp.
Deling av fylker og kommuner innebærer endringer i dagens fylkes- og kommunenummerserie. Fylkes- og kommunenummer tildeles av Kommunal- og distriktsdepartementet, etter faglig innspill fra Statistisk sentralbyrå. Departementet vil videreføre de etablerte prinsippene for tildeling av nye fylkes- og kommunenummer ved endringer i fylkes- og kommuneinndelingen. Disse prinsippene er at det ikke skal være gjenbruk av fylkesnummer/kommunenummer, at nye fylkeskommuner/kommuner skal ha nye fylkesnummer/kommunenummer, og at fylkesnummeret skal utgjøre de to første sifrene i kommunenummeret. Etter Stortingets behandling av proposisjonen, vil departementet avklare de konkrete fylkes- og kommunenummer for de nye enhetene. Endringer i fylkes- og kommunenummer vil gi behov for endringer i de berørte fylkeskommunenes og kommunenes systemer og registre.
Deling av kommuner og fylker får konsekvenser også for statlige etater, da endringer i fylkes- og kommunenummer utløser endringer i en rekke statlige registre og IKT-systemer. De samlede kostnadene for statlige etater ved de foreslåtte delingene er foreløpig anslått til å være om lag 133–157 mill. kroner.
Deling av kommuner og fylker kan få konsekvenser for flere sektorer og ulike typer regelverk. De enkelte fagdepartementene vil vurdere mulige konsekvenser for sitt regelverk og eventuelt fremme forslag om lovendringer, dersom det vurderes som nødvendig som følge av delingene og ny fylkesinndeling.
Som omtalt i punkt 3 har regjeringen lagt opp til at kommunene og fylkeskommunene vil få kompensert de direkte delingskostnadene gjennom en søknadsbasert ordning. De direkte delingskostnadene er gruppert i følgende tre kostnadstyper: prosjektledelse og prosjektorganisering, nødvendige tilpasninger av IKT-systemer og intern og ekstern informasjon om delingen.
De tre fylkeskommunene som har søkt om deling har vurdert hvilke økonomiske konsekvenser delingene vil ha. Viken fylkeskommune har i sin administrative utredning lagt til grunn at de direkte kostnadene knyttet til deling til tre nye fylkeskommuner vil være et sted mellom 310–440 mill. kroner. Vestfold og Telemark har anslått sine kostnader til 80 mill. kroner. Troms og Finnmark omtaler i sin administrative rapport at kostnader til IKT vil være om lag 32 mill. kroner, men dette anslaget omfatter ikke alle de direkte kostnadene fylkeskommunen vil ha ved å gjennomføre delingen. I rapporten Konsekvensutredning ved utskillelse av Haram fra Ålesund kommune estimeres kostnadene ved en deling til 62,4 millioner kroner. For å kunne motta kompensasjon fra staten må fylkeskommunene og Ålesund kommune sende søknad til Kommunal- og distriktsdepartementet på grunnlag av et budsjett, etter at delingene formelt er vedtatt av Stortinget. Departementet vil sammenligne oppgitte utgifter på tvers av søknadene, for å sikre likebehandling og nøkterne løsninger. Det er staten som til slutt beslutter endelig kostnadsdekning. Departementet kommer tilbake til saken i statsbudsjettet for 2023.
Departementet har gjennom administrative møter lagt til rette for dialog og mest mulig felles forståelse med fylkeskommunene og Ålesund kommune om den videre prosessen.
Kompensasjonen fra staten vil bli fulgt opp gjennom kontroll og rapportering, for å sikre et rimelig samsvar mellom anslåtte kostnader som ligger til grunn for kompensasjonen, og faktiske kostnader. Ubrukte midler eller midler som ikke er brukt til formålet må tilbakebetales.