10 Vedtaksmyndighet i bortvisningssaker
10.1 Forslag i høringsnotatet
I høringsnotatet ble det foreslått en presisering i utlendingsloven § 18 annet ledd om at Utlendingsdirektoratet kan beslutte å tre inn som vedtaksinstans selv om loven i utgangspunktet legger vedtakskompetansen til politiet.
10.2 Høringsinstansenes syn
Det er bare to høringsinstanser som har hatt realitetsmerknader til forslaget.
Utlendingsdirektoratet (UDI) støtter forslaget. De mener dette tydeliggjør ansvarsforholdet mellom UDI og politiet.
Politiets utlendingsenhet uttaler:
«Når det gjelder departementets forslag om en presisering i utlendingsloven § 18 annet ledd om at UDI kan beslutte å tre inn som vedtaksinstans selv om loven i utgangspunktet legger vedtakskompetansen til politiet, ønsker PU at det foretas en presisering om at politiets kompetanse ved særskilte brudd etter utlendingslovens § 17 første ledd bokstav a, b og c, videreføres.»
10.3 Departementets vurdering
Departementet fastholder forslaget om en presisering om at Utlendingsdirektoratet (UDI) kan beslutte å tre inn som vedtaksmyndighet i saker om bortvisning selv om utlendingsloven i utgangspunktet legger vedtakskompetansen til politiet. At UDI kan tre inn som vedtaksmyndighet er noe som praktiseres allerede i dag i kraft av at UDI er overordnet klageinstans med alminnelig instruksjonsadgang også i enkeltsaker.
Det er særlig i tilfeller hvor politiet uansett må oversende saken til UDI for vurdering av nødvisum eller for vurdering av utvisning, at det er praktisk at UDI treffer vedtak om bortvisning dersom det ikke er grunnlag for nødvisum eller utvisning.
Bestemmelsen medfører ingen endring i politiets kompetanse, utover at det nå tydeliggjøres at UDI kan velge å overta behandlingen av saken. Dersom UDI treffer vedtak om bortvisning, kan vedtaket påklages til Utlendingsnemnda.
Bestemmelsen vil gjelde i ordinære saker. Vedtaksmyndighet i saker som berører grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn reguleres av § 127.