Prop. 127 LS (2018–2019)

Endringer i referanserenteloven mv. (gjennomføring av referanseverdiforordningen) og samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2016/1011 om referanseverdier

Til innholdsfortegnelse

9 Konsekvenser for annet regelverk

9.1 Forordningen

Referanseverdiforordningen endrer andre EØS-relevante forordninger og direktiver, hvorav enkelte er tatt inn i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett. Forordningen artikkel 56 endrer markedsmisbruksforordningen1, mens artiklene 57 og 58 endrer henholdsvis direktiv om forbrukerkredittavtaler (forbrukerkredittdirektivet)2 og direktiv om forbrukeravtaler med sikkerhet i fast eiendom (boliglånsdirektivet)3. Av disse regelsettene er det kun forbrukerkredittdirektivet som er gjennomført i norsk rett.

Finansdepartementet ba i Prop. 96 LS (2018–2019) om samtykke til å innlemme markedsmisbruksforordningen i EØS-avtalen og foreslo å gjennomføre forordningen i verdipapirhandelloven.

9.2 Finanstilsynets forslag

Finanstilsynet viser i høringsnotatet til at Verdipapirlovutvalget har fått i oppdrag fra Finansdepartementet å utrede gjennomføring av forventede EØS-regler som svarer til markedsmisbruksforordningen. Tilsynet legger til grunn at utvalget i sitt forslag vil ta hensyn til endringene som følger av referanseverdiforordningen.

Forbrukerkredittdirektivet er gjennomført i norsk rett i finansavtaleloven og i forskrift om kredittavtaler mv. Finanstilsynet foreslår at det gjøres tekniske endringer i finansavtaleloven og den tilhørende forskriften som gjennomfører endringene i direktivet som følger av referanseverdiforordningen. Tilsynet legger til grunn at endringene i boliglånsdirektivet vil bli vurdert når direktivet gjennomføres i norsk rett.

Finanstilsynet finner at referanserenteforskriften må oppheves som følge av at forholdene den omfatter, fullt ut vil bli regulert av referanseverdiforordningen og utfyllende regler.

9.3 Høringsinstansenes syn

Justis- og beredskapsdepartementet viser i sitt høringssvar til at de arbeider med en større revisjon av finansavtaleloven i forbindelse med gjennomføring av flere direktiver, herunder boliglånsdirektivet. Justis- og beredskapsdepartementet skriver at departementet i den forbindelse vil foreslå endringer som er nødvendige som følge av endringene i forbrukerkredittdirektivet og boliglånsdirektivet som referanseverdiforordningen medfører. Justis- og beredskapsdepartementet foreslår derfor at de følger opp endringene i finansavtaleloven.

9.4 Departementets vurdering

Departementet slutter seg til Justis- og beredskapsdepartementets vurdering om at endringene i forbrukerkredittdirektivet og boliglånsdirektivet som følger av referanseverdiforordningen, bør følges opp av Justis- og beredskapsdepartementet. Finansdepartementet foreslår derfor ikke endringer i finansavtaleloven i denne lovproposisjonen.

Markedsmisbruksforordningen (forordning (EU) nr. 596/2014) er foreslått inkorporert i norsk lov i Prop. 96 LS (2018–2019). Som påpekt i nevnte proposisjon punkt 6.1, er markedsmisbruksforordningen endret ved referanseverdiforordningen. Når referanseverdiforordningen er blitt inkorporert i norsk rett i samsvar med departementets forslag, og denne inkorporasjonsbestemmelsen er trådt i kraft, vil også inkorporasjonsbestemmelsen for markedsmisbruksforordningen endres. Det vises til Prop. 96 LS (2018–2019) punkt 6.1. Det foreslås en slik endring av verdipapirhandelloven § 3-1 som er omtalt der, se forslaget til endringer i verdipapirhandelloven.

For øvrig slutter departementet seg til Finanstilsynets vurdering om at referanserenteforskriften må oppheves som følge av at forholdene den omfatter, vil bli regulert av referanseverdiforordningen og utfyllende regler.

Fotnoter

1.

Forordning EU 596/2014.

2.

Direktiv 2008/48/EF.

3.

Direktiv 2014/17/EU.

Til forsiden