3 Forholdet mellom kravene i direktivet og gjeldende norsk rett
3.1 Mødres rett til foreldrepenger
Det følger av folketrygdloven § 14-9 at en kvinne som føder og som har opptjent rett til foreldrepenger, har rett til hele perioden på 49 uker (100 prosent dekningsgrad) eller 59 uker (80 prosent dekningsgrad) hvis far ikke har rett til foreldrepenger. En kvinne som adopterer, har i et slikt tilfelle rett til 46/56 uker.
Hvis også far har opptjent rett til foreldrepenger, skal perioden deles mellom foreldrene. Mor har rett til mødrekvoten på 15/19 uker, avhengig av valgt sats. En kvinne som føder, skal senest starte foreldrepengeuttaket tre uker før fødselen. Hun har rett til å starte uttaket tolv uker før fødselen. Se folketrygdloven §§ 14-9 og 14-10.
Mødre har ifølge direktivet om et balansert arbeids- og familieliv rett til åtte uker foreldrepenger etter fødsel eller adopsjon. Mødre som føder, har i tillegg etter svangerskapsdirektivet rett til 14 uker permisjon med lønn før eller etter fødsel. Mødre som føder, har med andre ord i henhold til EU-retten krav på minimum 22 uker betalt permisjon før eller etter fødsel mens adoptivmødre har rett til åtte uker foreldrepenger.
Gravide har, som nevnt, etter norske regler rett til tolv uker permisjon med lønn før fødsel og 15 eller 19 uker etter fødsel. Totalt har derfor gravide rett til 27 eller 31 uker permisjon med lønn. Adoptivmødre har rett til 15/19 uker med foreldrepenger.
Norge oppfyller derfor etter departementets vurdering kravene som stilles i WLB-direktivet og svangerskapsdirektivet.
3.2 Fedres rett til uttak av foreldrepenger der både mor og far har opptjent rett til foreldrepenger
Hvis både mor og far har opptjent rett til foreldrepenger, deler de foreldrepengeperioden mellom seg. Hver av dem har en kvote på 15 eller 19 uker, avhengig av om de har valgt 100 eller 80 prosent dekningsgrad, se folketrygdloven § 14-9. Når far tar ut fedrekvoten, stilles det ikke krav til aktivitet hos mor. Mor kan altså være hjemme samtidig hvis foreldrene ønsker det. Far kan ta ut mer enn fedrekvoten. Da stilles det aktivitetskrav til mor (se nærmere om aktivitetskravet i punkt 4.1).
Etter direktivet om et balansert familie- og arbeidsliv skal arbeidstakere ha rett til minst fire måneder permisjon. Medlemsstatene skal sørge for at to måneder av permisjonen ikke kan overføres til den andre forelderen.
Når begge foreldre har opptjent rett til foreldrepenger, kan far ta ut (minst) 15 eller 19 uker. Kravene i direktivet er oppfylt.
Der bare far har opptjent rett, er det behov for endringer. Se nærmere i punkt 4.
3.3 Andre krav til foreldrepengeordningen
Medlemsstatene kan gjøre retten til to måneder permisjon til hver av foreldrene betinget av forutgående arbeidsforhold av en viss varighet, som ikke kan overstige ett år. For permisjonen fedre får rett til i forbindelse med fødsel, må kvalifiseringsperioden ikke overstige seks måneder umiddelbart før termindato. Etter norske regler opptjenes foreldrepenger gjennom yrkesaktivitet i minst seks av de siste ti månedene før vedkommende starter sitt foreldrepengeuttak, se folketrygdloven § 14-6. Kvalifikasjonsperioden overstiger altså ikke den maksimale lengden som oppstilles etter direktivet.
Fedre som tar permisjon i forbindelse med fødselen, skal få en ytelse som tilsvarer nivået for sykepenger i medlemsstaten. Medlemsstatene gis større frihet til å fastsette størrelsen på utbetalingen for de to månedene hver av foreldrene har rett til etter WLB-direktivet, men størrelsen på utbetalingen må settes slik at det stimulerer til uttak av permisjon. I Norge beregnes foreldrepengene etter de samme reglene som for sykepenger, se folketrygdloven § 14-7.
Medlemsstatene bestemmer i utgangspunktet når permisjonen må være tatt ut, så lenge den øvre aldersgrensen til barnet ikke overstiger 8 år. Etter norsk rett må uttaket av foreldrepenger skje innen barnet fyller 3 år, jf. folketrygdloven § 14-10.
Departementet vurderer det slik at Norge på alle punktene omtalt i punkt 3.3 oppfyller kravene i direktivet om et balansert arbeids- og familieliv.
3.4 Oversikt over hvilke endringer som må foretas
Det er på enkelte punkter behov for endringer på bakgrunn av direktivets krav, og dette gjennomgås i punktene 4–6. Endringene gir fedre rett til å ta ut åtte uker med foreldrepenger uavhengig av om mor har opptjent rett og av om hun går ut i aktivitet etter fødselen (punkt 4). Videre får fedre mulighet til å ta ut to uker med foreldrepenger i forbindelse med fødselen (punkt 5). Departementet foreslår også å gjøre et unntak slik at foreldre som får to barn svært tett, får mulighet til å ta ut foreldrepenger de ellers ville mistet (punkt 6). Etter endringene som foreslås i denne proposisjonen vil det ikke være gjenstående behov for endringer i foreldrepengeordningen som følge av kravene i WLB-direktivet.