5 Forslaget i høringsnotatet
Departementet foreslo i høringsnotatet en endring i utlendingsloven § 92 for å gi hjemmel for forskriftsregulering av blant annet hvem som skal kunne oppnevne prosessfullmektig, kriteriene for hvem som skal oppnevnes som prosessfullmektig og adgangen til å bringe politiets beslutning om oppnevning inn for tingretten.
Hovedinnholdet i det som ble foreslått regulert i forskrift, kan oppsummeres som følger:
En hovedregel om at retten oppnevner prosessfullmektig i sak om frihetsberøvelse dersom behovet oppstår innenfor rettens åpningstid, mens politimesteren eller den politimesteren gir fullmakt (dvs. jurist i politiet, jf. § 75 fjerde ledd) oppnevner prosessfullmektig utenfor rettens åpningstid. Forslaget samsvarer med det som i dag er praksis.
Mulighet for at lederen for tingretten i de enkelte rettskretsene ut fra effektivitetshensyn skal kunne fastsette at politiet kan oppnevne prosessfullmektig også innenfor rettens åpningstid. Forslaget samsvarer med det som er praksis.
En rett for utlendingen til å bli spurt hvilken prosessfullmektig vedkommende sist har hatt kontakt med, og om vedkommende ønsker at denne eller eventuelt en bestemt annen prosessfullmektig skal oppnevnes. Dersom utlendingen ikke har ønske om en særskilt prosessfullmektig, fulgte det av forskriftsforslaget at det skal oppnevnes den advokaten som står for tur på listen over faste forsvarere, jf. straffeprosessloven § 101 og påtaleinstruksen § 9 A-4.
Mer detaljerte bestemmelser i forskrift knyttet til oppnevningsprosessen. Forslagene var utformet med utgangspunkt i påtaleinstruksen kapittel 9A om påtalemyndighetens oppnevning av forsvarer i straffesaker.