9 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget
Til endringene i § 92
Bestemmelsen i fjerde ledd femte punktum om at utlending som allerede har advokat på det offentliges bekostning, som regel skal få oppnevnt denne advokaten også i forbindelse med sak om tvangsmidler, oppheves. I kraft av den nye forskriftshjemmelen i sjuende ledd bokstav c, legges det opp til en tydeligere rett for utlendingen til selv å velge advokat, se merknadene til sjuende ledd.
Det er foretatt redaksjonelle endringer i forskriftshjemmelen i sjuende ledd, ved at den nå er omskrevet til en bestemmelse med bokstavliste som angir hvilke temaer det særlig er aktuelt å gi forskrifter om. Det følger av formuleringen «blant annet» i innledningen, at listen over temaer ikke er uttømmende.
De temaene som er angitt for mulig forskriftsregulering i bokstavene a og b, svarer til de temaene som i dag er angitt i samme bestemmelse.
Når det gjelder bokstav c om at politimesteren eller den politimesteren gir fullmakt, på nærmere vilkår skal kunne oppnevne prosessfullmektig, er den ny. Bestemmelsen er behandlet i de alminnelige motivene, punkt 7.2. Formuleringen «på nærmere vilkår», innebærer at det ikke helt generelt kan åpnes for at politiet alltid kan oppnevne prosessfullmektig. I det forskriftsforslaget som ble sendt på høring samtidig med forslaget til forskriftshjemmel, var det lagt opp til at politiet skulle kunne foreta oppnevning utenfor rettens åpningstid, og innenfor rettens åpningstid dersom dette er avtalt mellom politiet og den aktuelle tingretten. Departementet vil også i det oppfølgende arbeidet med forskriften legge til grunn at det bare skal gis fullmakt til politiet til å oppnevne prosessfullmektig innenfor rettens åpningstid dersom det er særlige hensyn som gjør seg gjeldende, for eksempel knyttet til saksomfanget innenfor den aktuelle rettskretsen e.l. eller knyttet til en særskilt vurdering av den konkrete saken.
Formuleringen «politimesteren eller den politimesteren gir fullmakt», innebærer at det kun er jurist i politiet som kan gis fullmakt til å forestå oppnevning, jf. utlendingsloven § 75 fjerde ledd.
Når det gjelder hjemmelen i bokstav d om å fastsette kriterier for hvem som skal oppnevnes som prosessfullmektig, vises det til de alminnelige motivene punkt 7.3. Det som etter høringen fremstår som særlig aktuelt, er å tydeliggjøre at utlendingen som utgangspunkt skal bli spurt, og selv skal kunne velge hvem vedkommende ønsker oppnevnt. I de tilfellene hvor politiet eller retten må stå for utvelgelsen, var det bred støtte blant høringsinstansene til at advokater bør velges fra listen over faste forsvarere i den aktuelle rettskretsen.
Når det gjelder bokstav e om adgangen til å bringe politiets beslutning om oppnevning inn for tingretten, vises det til de alminnelige motivene punkt 7.4.