8 Oppmodingsvedtak
Departementet gjer under greie for oppfølginga av eitt oppmodingsvedtak.
Vedtak 44 (2017–2018), 4. desember 2017
Ved behandlingen av Nasjonalbudsjettet 2018 og forslaget til statsbudsjett for 2018, jf. Innst. 2 S (2017–2018), vedtok Stortinget 4. desember 2017:
«Stortinget ber regjeringen endre forskrift om gebyr for bruk av piggdekk og tilleggsgebyr § 4 slik at det er den enkelte kommune som kan bestemme gebyrets størrelse.»
I Prop. 1 S (2018–2019) opplyser Samferdselsdepartementet at departementet vurderer saken og vil komme tilbake på egnet måte.
I dag har § 4 i forskrift om gebyr for bruk av piggdekk og tilleggsgebyr følgende ordlyd:
«Gebyret fastsettes til kr 1400 pr. sesong, kr 450 pr. måned og kr 35 pr. dag. Betalt gebyr i en gebyrsone, er gyldig betaling i andre gebyrsoner. For bil med tillatt totalvekt 3500 kg eller mer skal gebyrsatsene i første ledd dobles.»
Piggdekkgebyr er et virkemiddel for å redusere lokal luftforurensing i form av svevestøv, som genereres bl.a. ved asfaltslitasje fra piggdekk. Høye nivåer av svevestøv har dokumentert negativ effekt på menneskers helse.
Kommunene fastsetter i dag betalingen for en rekke kommunale tjenester. For brukerfinansierte kommunale tjenester gjelder et selvkostprinsipp. Betaling for bruk av piggdekk er ikke kostnadsbestemt. Siden piggdekkgebyr ikke er i tråd med selvkostprinsippet, vil en endring i praksis kunne representere et nytt skattegrunnlag for kommunene.
Det følger av piggdekkgebyrforskriften at betalt gebyr i én sone er gyldig i alle soner. Dersom dette blir kombinert med en ordning der kommunene selv kan bestemme gebyrets størrelse, vil dette kunne undergrave effekten og hensikten med piggdekkgebyr. Det er fordi trafikantene da kan betale det billigste gebyret, ikke gebyret i den kommunen man faktisk kjører og forurenser i. Tiltakets effekt vil derfor uthules ved at gebyret ikke stimulerer til å kjøre piggfritt i kommuner med høy luftforurensing fra piggdekk. En slik praksis vil også kunne være i strid med «forurenser-betaler-prinsippet», når det kan oppnås en fordel av å betale til en annen kommune enn den kommunen som belastes med en lokal forurensing.
Regjeringen mener derfor at det ikke er grunnlag for at kommunene selv skal kunne fastsette satsen for piggdekkgebyrets størrelse og kan derfor ikke anbefale en slik løsning som Stortinget ber om.