3 Nærmere om innholdet i forordningen
Forordningen om opprettelse av «Erasmus+»: EU-programmet for utdanning, opplæring, ungdom og idrett (2021–2027) gir overordnede føringer for programmet.
Artiklene 1-3 gir generelle bestemmelser for programmet. Artikkel 1 fastslår at forordningen etablerer programmet Erasmus+ for områdene utdanning, opplæring, ungdom og idrett, samt at forordningen definerer programmets mål, budsjett for perioden 2021-2027 og reglene for finansieringen. Artikkel 2 angir en rekke definisjoner.
Artikkel 3 beskriver programmets målsettinger. Det overordnede målet for programmet er å støtte gjennom livslang læring borgernes utdanningsmessige, profesjonelle og personlige utvikling i Europa og dermed bidra til bærekraftig utvikling, kvalitativt gode jobber, sosial samhørighet, fremtidsrettede innovasjoner, styrket europeisk identitet og aktivt medborgerskap. Programmet er videre et viktig instrument for å bygge og etablere Det europeiske utdanningsområdet, et strategisk rammeverk for samarbeid innen utdanning og opplæring, styrke samarbeidet innen ungdomspolitikken under EUs ungdomsstrategi 2019-2027 og utvikle en europeisk dimensjon innen idrett. Artikkel 3 beskriver videre målgrupper og hva slags aktiviteter som støttes. Kvalitet skal være førende for støtte. Programmet består av tre hovedtiltak; læringsmobilitet (hovedtiltak 1), samarbeid mellom organisasjoner og institusjoner (hovedtiltak 2) og støtte til politikkutvikling og samarbeid i deltakerstatene i programmet (hovedtiltak 3). Tiltak beskrevet i vedlegg II til forordningen kan ikke endres uten å konsultere Europaparlamentet eller Rådet for Den europeiske union (avledet rettsakt). Artikkel 3a angir at europeisk merverdi skal være førende for støtte, tiltakene skal ha en transnasjonal karakter og synergier med andre programmer skal søkes.
Artiklene 4-6 angir nærmere bestemmelser for hovedtiltak 1-3 for utdanning og opplæring.
Artikkel 7 angir bestemmelsene for Jean Monnet delen av programmet for høyere utdanning og andre deler av utdanning og opplæring.
Artiklene 8-10 angir nærmere bestemmelser for hovedtiltak 1-3 for ungdomsdelen av programmet.
Artiklene 11-13 angir nærmere bestemmelser for hovedtiltak 1-3 for idrettsdelen av programmet.
Artikkel 13a angir programmets inkluderingsstrategi og artikkel 13b definerer de finansielle virkemidlene som støtter opp under inkludering.
Artikkel 14 definerer budsjettet for perioden 2021-2027, samt en indikativ fordeling mellom de ulike områdene som omfattes av programmet.
Artikkel 15 definerer former for EU-finansiering og hvordan disse skal gjennomføres.
Artikkel 16 omtaler assosiering av tredjeland til programmet. Artikkel 16.1.(a) sier at EØS/EFTA-statene skal assosieres på grunnlag av bestemmelsene i EØS-avtalen.
Artikkel 17 omtaler tredjeland som ikke er assosiert til programmets muligheter for deltakelse.
Artikkel 18 omtaler regler for direkte og indirekte håndtering av programmet og hvilke offentlige og private aktører programmet er åpent for.
Artikkel 19 definerer at gjennomføringen av programmet skal gjøres i form av et årlig arbeidsprogram. Europakommisjonen skal utforme arbeidsprogrammet ved en gjennomføringsakt etter prosedyre definert i artikkel 31.
Artikkel 20 omtaler hvordan programmet skal overvåkes og krav til rapportering herunder indikatorer for dette.
Artikkel 21 omtaler krav til evaluering av programmet herunder interimrapport som medlemsstatene skal levere Europakommisjonen, samt krav om en sluttrapport.
Artikkel 22 definerer nasjonalkontorenes ansvar for informasjon, kommunikasjon og tilgjengeliggjøring av resultater fra programmet. Artikkelen definerer også regler for bruk av logoen Erasmus+.
Artikkel 23-28 omtaler styring og kontroll av programmet. Artikkel 23 omtaler nasjonale myndigheters ansvar, artikkel 24 nasjonalkontorenes ansvar og artikkel 25 Europakommisjonens ansvar.
Artikkel 26 omtaler rolle og ansvar til uavhengig revisor som reviderer nasjonalkontorenes årsrapport til Europakommisjonen.
Artikkel 27 omtaler Europakommisjonens kontrollsystem, og artikkel 28 omtaler beskyttelse av EUs finansielle interesser.
Artikkel 29 omtaler synergier og forhold til andre EU-programmer og finansieringskilder.
Artikkel 30 omtaler forhold rundt avledede rettsakter.
Artikkel 31 omtaler forhold rundt Erasmus+-komiteen som bistår Europakommisjonen i utforminger av de årlige arbeidsprogrammene.
Artikkel 32 omtaler at nåværende regulering (EU) Nr. 1288/2013 opphører fra og med 1. januar 2021.
Artikkel 33 reguler overgangsbestemmelser mellom ny og gammel forordning.
Artikkel 34 fastslår at forordningen trer i kraft den dagen den publiseres i Den europeiske unions tidende, og fastslår at forordningen får anvendelse fra 1. januar 2021.