6 Økonomiske og administrative konsekvenser
Kunnskapsdepartementet vil ha et overordnet ansvar for den norske deltakelsen i «Erasmus +», i samråd med Barne- og familiedepartementet og Kulturdepartementet. Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) og Barne- ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir) er pekt ut som nasjonalkontorer med ansvar for å samordne gjennomføringen av programtiltakene på nasjonalt nivå. Diku forvalter utdannings-, opplærings- og idrettsdelen av programmet, som utgjør hoveddelen av programmet, mens Bufdir forvalter ungdomsdelen av programmet (som utgjør om lag 10 pst. av midlene som fordeles nasjonalt).
EØS/EFTA-statenes finansielle bidrag til Erasmus+ bestemmes i henhold til EØS-avtalens artikkel 82 nr. 1 bokstav a. Bidraget reflekterer den relative andelen hver stats BNP utgjør i forhold til summen av dette beløpet og EU-statenes BNP samlet, og kalles proporsjonalitetsfaktoren.
Utgiftene vil bli dekket over Kunnskapsdepartementets budsjett, kap. 288 post 74. I Prop. 1 S (2020–2021) ble det varslet at grunnlaget for å vurdere utbetalingene i 2021 ville bli bedre etter at EU har vedtatt sitt budsjett. For Erasmus+ (hele programperioden) er det endelige budsjettet vedtatt av EU om lag 20 pst høyere enn det som lå til grunn for anslaget i Prop. 1 S (2020–2021). EØS-komiteens beslutning om deltakelse i programmet innebærer en forpliktelse for Norge til å bidra til finansiering av programmet. Budsjettet for Erasmus+ er fastsatt til totalt 28,8 mrd. euro (løpende priser). Det samlede norske bidraget er anslått til drøyt 7,6 mrd. kroner (i løpende priser). EØS/EFTA-statenes innbetalinger til programmet skjer i henhold til programmets utbetalingsbudsjett. Isolert øker EUs budsjettenighet anslaget for norsk kontingent for ny programperiode for Erasmus+ med 1,2 mrd. kroner over hele programperioden.
I 2021 medfører dette isolert sett en økning på 71,6 mill. kroner. Merbehovet på kap. 288, post 74 er imidlertid lavere da eurokursen har svekket seg siden saldert budsjett. Når dette tas høyde for, er det anslått et økt bevilgningsbehov på kap. 288, post 74 på 45,5 mill. kroner for 2021. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget i revidert nasjonalbudsjett med oppdatert anslag.
Gjennomføringen av forordningen medfører ikke behov for lov- eller forskriftsendringer.