4 Konstitusjonelle forhold
Ettersom norsk deltakelse i programmet innebærer økonomiske forpliktelser over flere år, til sammen ventelig drøyt 7,6 mrd. kr. i løpende priser, må Stortinget gi sitt samtykke til deltakelse i beslutningen i EØS-komiteen, jf. Grunnloven § 26 annet ledd. Løpende priser vil si verditall målt i priser som gjelder for den samme periode som transaksjonene registreres.
For å bidra til en rask avgjørelse og for å gjøre det mulig for EØS/EFTA-statene å ta del i programmet fra og med de første utlysningene i 2021, foreslår regjeringen at Stortinget gir sitt samtykke før forordningen er endelig vedtatt og før avgjørelsen fattes i EØS-komiteen. Det vil dermed ikke bli nødvendig for Norge å ta forbehold om konstitusjonelle prosedyrer ved avgjørelsen i EØS-komiteen.
Det er ikke ventet at det vil komme endringer i utkastet til forordning eller beslutningen i EØS-komiteen. Dersom den endelige forordningen eller beslutningen avviker vesentlig fra det utkastet som er lagt frem i denne proposisjonen, vil saken legges frem for Stortinget på nytt. Forordningen ventes tentativt vedtatt av EU i april eller mai 2021 og beslutningen i EØS-komiteen er ventet i juni/juli 2021.