5 Bruk av mindreforbruket fra 2014 kapittel 1151 post 75 og post 79
Under forutsetning om at Stortinget godkjenner en omdisponering av 8,7 mill. kroner og 1,4 mill. kroner av mindreforbruket fra 2014 på kapittel 1151 post 75 og 79 til kapittel 1151 post 51, ble partene i forbindelse med forhandlingene om Reindriftsavtalen 2015/2016 enige om å benytte mindreforbruket til følgende tiltak:
Infrastrukturtiltak som legger til rette for økt slakting av rein (3,58 mill. kroner).
Videreutvikling av reindriftens arealbrukskart (1,57 mill. kroner).
Forprosjekt knyttet til metoder for telling av rein (0,70 mill. kroner).
Implementering av nytt rapporteringssystem (150.000 kroner).
Tiltak for økt internkontroll og selvstyre (1,0 mill. kroner).
Prosjekt for fjerning av gammelt gjerdemateriell og ulovlige gjerder (1,8 mill. kroner).
Prosjekt – bruk av merket «Rein – helten på vidda» (1,0 mill. kroner).
Implementering av nytt klassifiseringssystem (0,3 mill. kroner).
5.1 Infrastrukturtiltak som legger til rette for slakting av rein
Oppfølgingen av bruksreglene krever økt uttak av slakterein. I dette arbeidet er det av sentral betydning at virkemidlene over reindriftsavtalen samordnes slik at man på en mest mulig effektiv måte når de fastsatte mål. Departementet understreker viktigheten av at man har oppmerksomheten rettet mot alle ledd i verdikjeden, fra vidde til bord, når tiltak vurderes for økt slakting og omsetning av reinkjøtt. Med bakgrunn i behovet for å øke slakteuttaket av rein, er det i flere distrikt behov for en oppgradering av infrastrukturen knyttet til uttak av slaktedyr.
Ved inngåelsen av Reindriftsavtalen 2013/2014 og Reindriftsavtalen 2014/2015 ble det enighet om å sette av henholdsvis 7,5 mill. kroner og 5,0 mill. kroner til oppgradering av infrastrukturen knyttet til uttak av slaktedyr.
Etter en nærmere fastsatt prosess, ble det kartlagt et behov i det enkelte reinbeiteområdet. På bakgrunn av denne kartleggingen foretok RUF-styret en prioritering mellom områder og distrikt. Denne prioriteringen sammen med strategisk plan fra våren 2012, skulle legges til grunn ved behandling av søknadene fra distriktene.
Fortsatt foreligger det et behov for en oppgradering av reindriftens infrastruktur i mange områder. Videre har erfaringer fra inneværende slaktesesong vist at enkelte distrikt har utfordringer med å få tatt ut slakterein.
Med bakgrunn i nevnte erfaringer, og det arbeidet som ble gjort i 2013 og 2014, legger avtalepartene til grunn at RUF-styret i løpet av første halvår får behandlet søknader om infrastrukturtiltak, i den hensikt at anleggene legger til rette for slakting og omsetning i sesongen 2015/2016.
Det avsettes 3,58 mill. kroner utover RUF sin ordinære ramme til infrastrukturtiltak i reindriften.
5.2 Videreutvikling av reindriftens arealbrukskart
Ved inngåelsen av Reindriftsavtalen 2014/2015 ble avtalepartene enige om å få gjennomført et pilotprosjekt knyttet til utvikling av reindriftens arealbrukskart. Hensikten var å få etablert kart som synliggjør og gir en samlet oversikt over gjennomførte utbyggingstiltak innenfor det enkelte distrikts grenser.
Konkret skulle pilotprosjektet gjennomføres i to faser. Første fase innebar en kartlegging av svenske samebyers arealbrukskart, samt en vurdering om det foreligger mulighet til å utvikle dagens arealbrukskart til også å gi en oversikt over gjennomførte utbyggingstiltak innenfor det enkelte distrikts areal. På bakgrunn av rapporten fra forprosjektet, skulle partene bli enige om man skulle gå videre med fase to som innebar en utarbeidelse av inngrepskart for to reinbeitedistrikt.
Avtalepartene er enige om å gå videre med utvikling av reindriftens arealbrukskart. Avtalepartene ser det som viktig at reindriftens arealbrukskart utvikles til å bli helhetlige og dynamiske kart til bruk for reindriftsnæringen, offentlig forvaltning, planmyndigheter og utbyggere. Det er et mål at kartene skal danne grunnlag for innsyn i reindriftens arealbruk, og være et sentralt saksbehandlingsverktøy i analyser og tematiske framstillinger i saker hvor reindriften blir berørt.
Avtalepartene er enige om gjennomføring av følgende delprosjekter i utviklingen av reindriftens arealbrukskart:
Landbruksdirektoratet står ansvarlig for å utrede og implementere et system for ajourhold av reindriftens arealbrukskart. Utredningen avrapporteres innen oktober 2015. NRL deltar i samarbeidet som skal utrede ansvarsforhold mellom reindriftsnæringen og forvaltningen. Næringen medvirker ved å være ansvarlig for deler av kartets innhold. Prosjektet inkluderer opplæring av ansvarlige innenfor reinbeitedistriktene.
Landbruksdirektoratet er ansvarlig for å tilrettelegge for PDF-baserte utskrifter direkte fra innsynsløsningen Kilden. Institutt for skog og landskap får ansvaret for å gjøre de tekniske tilretteleggingene.
NRL skal sammen med Landbruksdirektoratet gjennomføre en vurdering av temalagene i reindriftens arealbrukskart, og hvordan disse presenteres. Direktoratet leder arbeidet.
Landbruksdirektoratet er ansvarlig for at krav til dokumentasjon som del av det offentlige kartgrunnlaget, er oppfylt. Direktoratet skal oversende en sluttrapport for dette arbeidet innen 1. desember 2015.
Landbruksdirektoratet skal, i samarbeid med andre aktører i kartsamarbeidet, vurdere muligheten for en systematisk og helhetlig gjennomgang av reindriftens gjerder og anlegg. Gjennom et forprosjekt skal direktoratet avdekke behov og muligheter som kartsamarbeidet kan gi. Direktoratet skal oversende avtalepartene en rapport fra forprosjektet innen 1. desember 2015. Rapporten skal også inneholde forslag om videre framdrift.
Landbruksdirektoratet skal innen 1. desember 2015 legge fram for avtalepartene en oversikt over fremtidige drifts- og vedlikeholdskostnader for reindriftens arealbrukskart.
Landbruksdirektoratet avgir en statusrapport i arbeidet med å utvikle reindriftens arealbrukskart i forbindelse med forskriftsmøtet våren 2015.
Kostnadene til utvikling av reindriftens arealbrukskart er beregnet til 2,5 mill. kroner. Prosjektet finansieres med gjenstående bevilgning fra pilotprosjektet pålydende 0,93 mill. kroner, samt en avsetting på 1,57 mill. kroner utover RUF sin ordinære ramme.
5.3 Forprosjekt knyttet til metoder for telling av rein
Telling av rein er ressurskrevende for både reindriften og forvaltningen. Slik dagens tellinger gjennomføres, er det kun mulig å få kontrolltelt et fåtall av distriktene i løpet av ett år. Med bakgrunn i pågående prosess med en reduksjon av reintallet i Finnmark, har tellingene de siste årene vært konsentrert i Finnmark. Manglende tellinger sør for Finnmark skaper en usikkerhet omkring reintallet i disse områdene.
Avtalepartene er enige om at det oppnevnes en arbeidsgruppe som får ansvaret for å gjennomføre et forprosjekt for å avdekke utfordringer med dagens tellinger. Videre hvilke muligheter som foreligger i alternative tellemetoder, herunder dronetellinger og ved individmerking av rein. I tillegg skal arbeidsgruppen foreslå eventuelle justeringer som bidrar til mer effektive tellinger.
Avtalepartene er enige om å oppnevne en arbeidsgruppe med fire medlemmer. To av medlemmene oppnevnes av NRL og to av medlemmene oppnevnes av Staten ved Landbruks- og matdepartementet. En av statens medlemmer oppnevnes som leder av arbeidsgruppen. Landbruksdirektoratet er sekretariat for gruppen. Dersom arbeidsgruppen finner det formålstjenlig, kan arbeidsgruppen benytte aktuelle forskningsmiljøer til gjennomføring av deler av prosjektet. Hver av partene dekker sine respektive utgifter i forbindelse med gruppens arbeid.
Arbeidsgruppen skal legge fram sin rapport innen 1. desember 2015.
Det settes av 0,7 mill kroner utover RUF sin ordinære ramme til gjennomføring av et forprosjekt knyttet til metoder for telling av rein.
5.4 Implementering av nytt rapporteringssystem
I forbindelse med reindriftsavtalen for 2013/2014 ble avtalepartene enige om at dagens rapportering fra slakteriene og videreforedlingsbedriftene ikke er tilfredsstillende. Riktig rapportering er avgjørende grunnlag for Markedsutvalgets arbeid. Videre gir manglende rapportering utfordringer vedrørende behandling av søknader om tilskudd, samt for utarbeidelse av både totalregnskapet og ressursregnskapet.
Avtalepartene ble enige om å nedsette en arbeidsgruppe bestående av Landbruksdirektoratet, NRL og Private Reinsdyrslakteriers Landsforening (PRL) for å utarbeide et nytt web-basert rapporteringssystem. Sluttrapport fra arbeidsgruppen ble presentert for avtalepartene i desember 2014. Opplæring av brukere og implementering hos de enkelte slakteriene har ennå ikke startet, men applikasjonen er tilnærmet operativt ferdig.
Det nye rapporteringssystemet sikrer en løpende rapportering fra slakteriene. Rapporteringen innebærer både innrapportering av slaktejournal og lagerbeholdning. Applikasjonen som er utviklet er todelt. En del omfatter registrering av slakt, og en del går på bearbeiding av registrerte slakt med innrapportering av slaktejournal. Det nye systemet vil gi brukerne en enklere hverdag og medføre en betydelig innsparing for slakteriene. Myndighetene vil motta en løpende rapportering og kvaliteten på de registerte dataene blir hevet. Dette vil også komme reineieren til gode.
Det ble avsatt 2,0 mill. kroner til utvikling av nytt rapporteringssystem. Faktiske forbruk ble 1,5 mill. kroner. I forbindelse med møtet mellom avtalepartene i desember ble det avtalt at 150.000 kroner av mindreforbruket skal omdisponeres for å finansiere et nedskjæringsforsøk for å få kvalitetssikret det klassifiseringssystemet som er utviklet.
Kostnadene til implementering av nytt rapporteringssystem er beregnet til 0,5 mill. kroner i 2015. Prosjektet finansieres med gjenstående bevilgning fra prosjektet pålydende 350.000 kroner, samt en avsetning på 150.000 kroner utover RUF sin ordinære ramme.
5.5 Tiltak for økt internkontroll og selvstyre
Reindriftsloven av 2007 skal gi grunnlag for en hensiktsmessig indre organisering og forvaltning av reindriften. Videre skal reindriftsnæringen etter loven, gjennom internt selvstyre, selv spille en aktiv rolle og ha ansvar for at reindriften er bærekraftig. Reindriftsnæringen står overfor store utfordringer fremover i tid for å sikre en økologisk, økonomisk og kulturelt bærekraftig reindrift. En videreutvikling av lokalt styre vil være viktig for å nå gitte reindriftspolitiske mål.
Landbruksdirektoratet arbeider aktivt med flere tiltak for å styrke reindriftsnæringens selvstyre og internkontroll. Avtalepartene er enige om at enkelte av disse tiltakene finansieres over reindriftsavtalen. Dette gjelder gjennomføring av seminarer om utvikling av lokalt styre både for alle distriktsstyrene og alle siidaandelslederne, samt gjennomføring av et pilotprosjekt for utvikling av lokalt styre for et geografisk avgrenset område.
I arbeidet med å styrke reindriftsnæringens selvstyre og internkontroll skal Landbruksdirektoratet utarbeide et mandat og en prosjektplan. Utarbeidelsen skal skje i nært samarbeid med NRL og Sametinget. Prosjektplanen skal ferdigstilles og presenteres for avtalepartene under forskriftsmøtet i mai/juni 2015.
Landbruksdirektoratet arbeider også med en konkret uttesting av et opplegg for mekling i reindriftsnæringen. Uttesting av en meklingsordning skal også innarbeides i prosjektplanen som direktoratet skal utarbeide.
Det avsettes 1,0 mill. kroner til tiltak for internkontroll og selvstyre utenfor RUF sin ordinære ramme.
5.6 Prosjekt for fjerning av gammelt gjerdemateriell og ulovlige gjerder
I samtlige reinbeiteområder ligger det betydelige mengder med gammelt gjerdemateriell som bør fjernes. Avtalepartene er enige om at de som har oppført ulovlige gjerder også har et ansvar for å fjerne dem, men at dette i flere distrikter i liten grad er fulgt opp. Gjerdemateriell som blir liggende er til hinder og skade for både vilt og personer som ferdes i naturen. Gammelt gjerdemateriell som kan knyttes til reindriften kan også være et omdømmeproblem.
Avtalepartene er enige om at det iverksettes et prosjekt som har som formål å få fjernet gammelt gjerdemateriell. Ordningen skal være tidsbegrenset og knyttet til driftsåret 2015/2016. Gjennom ordningen kan distrikter søke om økonomisk støtte til fjerning av gammelt gjerdemateriell.
For driftsåret 2015/2016 har avtalepartene valgt å prioritere Troms og Nordland reinbeiteområder. Landbruksdirektoratet utarbeider et regelverk for ordningen som fastsettes i god tid før barmarksesongen. Ordningen administreres av fylkesmannen i Nordland og Troms. Landbruks- og matdepartementet skal kontakte FEFO og Statskog med forespørsel om de kan bistå i gjennomføringen av dette prosjektet.
Avtalepartene er enige om å avsette 1,8 mill. kroner utover RUF sin ordinære ramme til et prosjekt som har til formål å få fjernet gammelt gjerdemateriell og ulovelige gjerder.
5.7 Prosjekt – bruk av merket «Rein – helten på vidda»
Markedsutvalget har fått utviklet en egen merkenøytral profil. Profilen understreker særpreget til norsk reinkjøtt og spiller på verdiene smakfull, ekte, ren og naturlig. Designet skal gi et etterlatt inntrykk av reinsdyrkjøtt som Det smakfulle og møre kjøttet fra vidda. Profilen ble tildelt merket for god design i 2013 av Norsk Designråd. Profilen er lagret i en elektronisk designmanual som gir retningslinjer for bruken. Videre er profilen blitt merkevarebeskyttet i løpet av 2014. Avtalepartene har tidligere signalisert at Markedsutvalget skal arbeide for å få avklart hvordan bedriftene kan nyttiggjøre seg profilen, herunder muligheten for at bedriftene betaler for bruken, og derigjennom bidrar til å finansiere den merkenøytrale markedsføringen.
Markedsutvalget har utarbeidet en plan for et prosjekt som har som formål å etablere kriterier for bruken av profilen, og derigjennom gi reinkjøttbransjen tilgang til profilen mot at de bidrar økonomisk til den merkenøytrale markedsføringen. Avtalepartene har i utgangspunktet sluttet seg til den forelagte prosjektplanen, herunder prosjektorganiseringen. Dette innebærer at avtalepartene står som felles eier av prosjektet. Prosjektresultatene skal tilbake til avtalepartene for godkjenning. I tillegg skal det gjennomføres et felles eiermøte for prosjektet. Under eiermøtet drøftes og fastsettes endelig prosjektplan.
Det avsettes 1,0 mill. kroner utover RUF sin ordinære ramme til prosjektet.
5.8 Implementering av nytt klassifiseringssystem
Avtalepartene ser nødvendigheten av at det legges til rette for gjennomføring av kurs for sertifisering av klassifisører på reinsdyrkjøtt. Videre ser avtalepartene det også som nødvendig at det legges til rette for at NRL gis mulighet til å gjennomføre informasjonsarbeid i forbindelse med etablering av nytt system.
Med dette som utgangspunkt er avtalepartene enige om å avsette 300.000 kroner utover RUF sin ordinære ramme til implementering av nytt klassifiseringssytem. Avsettingen kommer i tillegg til tidligere avsetting på 2,0 mill. kroner til utarbeidelse og etablering av nytt klassifiseringssystem.