2 Bakgrunnen for forslaget
Som følge av Covid-19-utbruddet har det blitt avdekket behov for midlertidige unntak fra bestemmelser i blant annet kommuneloven.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet foreslår i denne proposisjonen midlertidige unntak fra enkelte bestemmelser i kommuneloven, IKS-loven og partiloven, fordi bestemmelsene ikke vil kunne oppfylles på forsvarlig måte på grunn av Covid-19-utbruddet.
Lovforslaget er utformet med utgangspunkt i rammene lagt i Prop. 56 L (2019–2020) og Innst. 204 L (2019–2020). Departementet har vurdert om unntaksbestemmelsene fra kommuneloven mv. kunne fastsettes i forskrift med hjemmel i midlertidig lov om forskriftshjemmel for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av Covid-19 mv. (koronaloven). Formålet med unntaksbestemmelsene fra kommuneloven mv. er å legge til rette for hensiktsmessige og forutsigbare beslutningsprosesser i kommuner og fylkeskommuner som avhjelper konsekvenser av Covid-19-utbruddet. Departementet vurderer dermed at det er behov for at unntaksbestemmelsene kan gjelde over et noe lengre tidsrom enn hva som vil være mulig for forskrifter fastsatt med hjemmel i koronaloven. Det er viktig at lovendringene, selv om de skal være midlertidige, er forutsigbare for kommunene, fylkeskommunene og andre som blir berørt av dem. For eksempel er det behov for utvidede frister for avgivelse og vedtakelse av enkelte dokumenter etter kommuneloven. Fristene bør utvides slik at det for kommunene og fylkeskommunene er praktisk mulig å kunne oppfylle de utvidete fristene, og slik at kommunene og fylkeskommunene har mulighet til å planlegge virksomheten et stykke fram i tid. Demokratiske hensyn taler dermed for at unntaksreglene fra kommuneloven mv. bør gjennomføres som en ordinær lovprosess.
Departementet vil også vise til midlertidig forskrift 13. mars 2020 nr. 277 om gjennomføring av fjernmøter i folkevalgte organer i kommuner og fylkeskommuner for å begrense spredning av Covid-19. Forskriften gjør det enklere for kommunene og fylkeskommunene å ha fjernmøter, og skal bidra til at de folkevalgte organene i kommunene og fylkeskommunene kan opprettholde sin aktivitet. Forskriften er i utgangspunktet gitt varighet til 1. august 2020, men det kan være aktuelt å forlenge denne til et senere tidspunkt.
Kommuneloven regulerer både kommunenes og fylkeskommunenes virksomhet. For å forenkle framstillingen bruker departementet i det følgende kommunen som felles betegnelse for kommunen og fylkeskommunen, hvis ikke noe annet framgår av sammenhengen. På samme måte omtaler departementet bare kommunale organer, selv om framstillingen også gjelder tilsvarende for fylkeskommunale organer.