9 Partiloven
9.1 Gjeldende rett
Lov 17. juni 2005 nr. 102 om visse forhold vedrørende de politiske partiene (partiloven) har i § 18 regler om regnskapsplikt, bokføringsplikt og innberetningsplikt for politiske partier og de politiske partienes sentrale organisasjon, sentrale ungdomsorganisasjon, fylkesorganisasjon, fylkesungdomsorganisasjon og kommunale organisasjon. Etter bestemmelsens andre ledd skal partier og partiledd avgi årlige innberetninger om inntekter og kostnader i perioden 1. januar til 31. desember, samt eiendeler og gjeld per 31. desember. Fristen for innberetning er senest fem måneder etter regnskapsårets avslutning. Det vil i praksis si 1. juni.
Loven gir i § 18 tredje ledd en forenklet innberetningsfrist for de minste partileddene. Partier eller partiledd som i løpet av året har hatt samlete inntekter på under 12 000 kroner etter fradrag av all offentlig støtte, er unntatt fra regnskapsplikt, bokføringsplikt og innberetningsplikt etter første og annet ledd. Disse plikter å gi en erklæring (forenklet innberetning) om at inntektene for året har vært under dette nivået.
For øvrig gjelder de samme reglene i loven for forenklete innberetninger (erklæringer) som for innberetninger etter annet ledd.
Etter § 21 skal innberetning undertegnes av partiets eller partileddets leder og minst ett annet styremedlem. Det er kun hovedorganisasjonene som er pålagt revisjonsplikt etter loven. Partiloven krever ikke at årsregnskapet eller innberetningen skal være godkjent av årsmøtet. Mange partier og partiledd har likevel dette som et krav i sine vedtekter.
Innberetningene skal sendes det sentrale registeret for ordning, som er Statistisk sentralbyrå (SSB). Etter partiloven § 22 skal det sentrale registeret sammenstille opplysningene om partienes og partileddenes innberetninger og gjøre disse offentlig tilgjengelig på hensiktsmessig måte. Registeret skal sende en oversikt til Partilovnemnda og departementet over partier eller partiledd som ikke har overholdt innberetningskravet innen fristen. Partilovnemnda kan etter partiloven kapittel 5 sanksjonere brudd på lovens bestemmelser.
9.2 Innspill til lovarbeidet og høring
Departementet har i forkant av høringen mottatt en henvendelse fra SSB, som har fått tilbakemeldinger fra enkelte partier om behov for en forlengelse av fristen for innberetning.
Alliansen, Norges Kommunistiske Parti (NKP), Revisorforeningen og SSB støtter forslaget om utsettelse av innberetningsfristen
SSB viser i sitt høringssvar til å ha mottatt flere henvendelser om at gitt de rådende omstendighetene, vil fristen i år være utfordrende å overholde da regnskapene ikke er klare eller det ikke vil bli avholdt årsmøter tidsnok til å godkjenne regnskapene. SSB viser videre til at en utvidelse av fristen vil sikre best mulig kvalitet på dataene som sendes inn. Samtidig minner SSB om at en utvidelse av rapporteringsfristen vil få tilsvarende konsekvenser for annet arbeid rundt rapporteringen og publisering av statistikken, og uttaler:
Årets statistikk vil derfor ikke kunne bli publisert i første halvdel av september som planlagt. Mest sannsynlig blir den utsatt til oktober eller november. Hvor sent/tidlig avhenger av hvordan datatilgangen forskyves. Normalt (ved frist 1. juni) har så mye som 75 prosent av partileddene levert sin rapport i siste halvdel av mai. Hvis alle disse forskyver sin innrapportering til perioden 1. september–15. september, vil det bety en ganske stor forsinkelse på revisjonsarbeidet og dermed også tilsvarende forsinkelse på statistikkpubliseringen.
SSB opplyser at det gjennom sommeren vil arbeides med tiltak for å minne flest mulig partiledd på muligheten til å rapportere så tidlig som mulig.
Revisorforeningen stiller spørsmål ved om en utsettelse til 15. september er tilstrekkelig, og vil i utgangspunktet utsette fristen til ut oktober. Hvis ikke mener foreningen at det bør gis en forskriftshjemmel til å forlenge fristen ut over 15. september.
Alliansen mener grensen på 12 000 kroner i partiloven § 18 tredje ledd for blant annet innberetning, bør økes til 2 G for blant annet å unngå møter med smitterisiko. Alliansen viser til at å sette sammen regnskap med revisjon krever møter med regnskapsfører, revisorer osv, og at dette bør forenkles så mye som mulig for de som uansett har relativt små beløp i sine budsjetter.
Alliansen og Norges Kommunistiske Parti foreslår at det gjøres en midlertidig endring i valgloven § 6-3, slik at alle registrerte politiske partier får anledning til å stille liste etter de forenklete kravene og dermed ikke behøver å innhente underskrifter slik bestemmelsen krever. Begrunnelsen er å hindre smittespredning ved innhenting av underskrifter. Eventuelt at underskriftene kan samles inn digitalt.
Partilovnemnda påpeker at det ikke er opplagt at interne bestemmelser i det enkelte partiet bør kunne begrunne forskyvning av den lovpålagte fristen. Nemnda viser til at i hvert fall i større partiledd vil den interne prosessen i stor grad skje elektronisk, og behovet for fysiske møter vil altså være begrenset. Nemnda viser i tillegg til at dersom den avgitte rapporten må justeres som følge av årsmøtebehandlingen, kan partiene sende inn en revidert rapport. Disse forholdene og partilovens formål om åpenhet om partienes økonomi taler etter nemndas syn imot å vedta en generell lovendring. Partiene bør i stedet oppfordres til å fullføre regnskaps- og rapporteringsprosessen snarest mulig. Nemnda mener videre at det bør vurderes hvorvidt en fristforlengelse bør settes så langt fram i tid. Alternativt mener nemnda at forslaget bør erstattes med en lovbestemmelse som gir Kongen eller departementet myndighet til å gi forskrift om fristforlengelse i tilfeller hvor det foreligger særlige behov.
9.3 Departementets vurderinger og forslag
Om lag 3 250 partier og partiledd er omfattet av partiloven. Som nevnt over, behandles de årlige innberetningene vanligvis av partienes årsmøter i tråd med partienes vedtekter. Innberetningene avgis i praksis først etter at partienes årsmøter er avholdt. Utbruddet av Covid-19 og de særskilte tiltakene som er iverksatt for å bekjempe spredning av viruset, vil kunne føre til at de politiske partiene ikke får avholdt årsmøter på de planlagte tidspunktene og derfor heller ikke får rapportert innen fristen. Departementet har som beskrevet ovenfor i forkant av høringen mottatt henvendelse fra SSB om behovet for utsettelse. De fleste høringsinstansene som har uttalt seg om forslaget, er positive til en forlengelse av fristen.
Departementet vurderer på denne bakgrunn at det er behov for en forlengelse av fristen. Partilovnemnda anbefaler departementet å vurdere om fristen bør settes så langt fram i tid og om forslaget bør erstattes med en lovbestemmelse som gir Kongen eller departementet myndighet til å forlenge fristen i særlige tilfeller. Slik forskrift bør etter nemndas vurdering fastsettes når det nærmere fristens utløp er avdekket et slikt behov. Revisorforbundet har på den annen side gitt uttrykk for at det er usikkert om forlengelsen er tilstrekkelig, og anbefaler en utsettelse ut oktober måned. Departementet viser til at en forlengelse ut over 15. september er utenfor rammen for denne loven. Departementet foreslår en midlertidig bestemmelse som forlenger fristen fram til 15. september av hensyn til en forutsigbar frist for innberetning.
Departementet har merket seg innspillene fra NKP og Alliansen om å endre kravene til underskrifter på listeforslag etter partiloven § 6-3 andre ledd, og vil løpende vurdere behovet for eventuelle endringer i valgloven i tråd med utviklingen av situasjonen med virusutbruddet.