4 Ekstern rekruttering til rotasjonsstilling ved utenriksstasjon
4.1 Gjeldende rett
I utenrikstjenesteloven er det i dag to særlige ordninger for ekstern rekruttering til stillinger som utsendt ved norsk utenriksstasjon – (i) midlertidige stillinger som spesialutsending finansiert av annen statlig etat og utsendt for særlige formål, jf. utenrikstjenesteloven § 3 første ledd, og (ii) åremålsstillinger for utsendte på utlendingsfeltet der utenriksstasjonen utfører lovpålagte oppgaver for andre statsmyndigheter, jf. utenrikstjenesteloven § 3 annet ledd. Begge bestemmelser gir adgang til midlertidig ansettelse i departementet for det formål å tjenestegjøre som utsendt ved utenriksstasjon for stillingens normerte tjenestetid.
Departementet behøver imidlertid også i enkelte andre tilfeller å rekruttere fra andre etater til midlertidige stillinger ved utenriksstasjon. Et eksempel er rekruttering av medarbeidere med bistandsfaglig kompetanse fra Norad til stillinger ved utenriksstasjoner, slik det blant annet er vist til i forarbeidene til statsansatteloven. Et annet eksempel er såkalte rettede utlysninger for å rekruttere personer med spesialistkompetanse som er nødvendig for å gjennomføre særskilte satsninger. Et tredje eksempel er rekruttering eksternt av personer med kunnskap om vakthold og sikring der det er nødvendig for å ivareta sikkerheten ved risikoutsatte utenriksstasjoner. Felles for disse eksemplene er at det i dag er usikkerhet om hvilke arbeidsrettslige bestemmelser som gjelder for slik rekruttering, og særlig om generelle regler om begrensninger i midlertidige arbeidsforhold i statsansatteloven omfatter rotasjonsstillinger ved utenriksstasjon.
Utsendte i utenrikstjenesten skal representere den norske stat overfor vertslandet eller multilateralt og forutsettes derfor å ha oppdatert forståelse for norsk politikk og samfunn, norske synspunkter og interesser, og aktuelle rammebetingelser for arbeidet med interessefremme på vedkommendes fagområder. Alle stillinger som utsendt i utenrikstjenesten er midlertidige. Til forskjell fra andre midlertidige stillinger i staten skyldes ikke dette at arbeidsoppgavene er av midlertidig karakter eller at stillingene er vikariater. For spesialutsendinger, som er ansatt i annen statlig etat og midlertidig skal bekle en rotasjonsstilling ved utenriksstasjon, forutsetter utenrikstjenestelovens § 3 første ledd at det kan gis midlertidig ansettelse i departementet. Dessuten er det gitt en særregel i lovens § 3 femte ledd som er ment å avskjære regelen i statsansatteloven § 9 tredje ledd om rett til fast ansettelse for midlertidig ansatte etter tre år i virksomheten. Det kan stilles spørsmål ved hvor langt § 9 er anvendelig på rotasjonsstillinger og dessuten om hva virkningen ville være dersom en ansatt i en midlertidig stilling som utsendt ved utenriksstasjon fremmet krav om fast ansettelse. Når unntaket i utenrikstjenesteloven § 3 femte ledd for spesialutsendinger først er gitt, åpner det likevel mulighet for motsetningsvis tolkning så langt gjelder andre midlertidige ansatte i rotasjonsstillinger, altså at disse midlertidig ansatte er omfattet av statsansatteloven § 9.
4.2 Forslaget i høringsnotatet
Departementet foreslo i høringen enkelte presiseringer i loven som gjelder et begrenset antall rotasjonsstillinger som i dag rekrutteres eksternt, og som ikke er avklart i gjeldende utenrikstjenestelov. Det ble pekt på at forflytninger i utenrikstjenesten er en særordning som krever annen regulering enn for ordinære stillinger som statsansatt. Departementet foreslo derfor å utvide eksisterende særregler som gjelder midlertidig ansettelse av spesialutsendinger, til også å omfatte andre eksternt rekrutterte til rotasjonsstillinger i utenrikstjenesten.
Departementet pekte på at endringene i det vesentlige berører ansatte i Norad som i praksis kan melde interesse for rotasjonsstillinger ved utenriksstasjoner som forutsetter bistandsfaglig kompetanse. Dette er en ordning som i dag fungerer godt og er et eksempel på områdegjennomgangens mål om best mulig utnyttelse av den samlede kompetanse i statsforvaltningen. Det ble vist til at det er skapt usikkerhet om anvendelse av arbeidsrettslige regler for midlertidig ansatte i disse rotasjonsstillingene, og at dette blant annet har medført at ansatte i Norad i dag forskjellsbehandles med hensyn til normering av tjenestetid. Det ble foreslått presiseringer i loven for å legge til rette for større grad av likebehandling. Departementet viste til at ansatte i Norad på samme måte som spesialutsendingene har et fast ansettelsesforhold i staten å vende tilbake til etter utetjeneste, og at denne gruppen ikke har samme behov for rettslig vern som statsansatteloven gir til andre midlertidige ansatte i andre stillinger i staten. Det samme gjelder øvrige eksterne rekrutteringer fra andre statlige etater til rotasjonsstillinger i utenrikstjenesten.
4.3 Høringsinstansenes syn
Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD), Norad, Akademikerne og Norsk Tjenestemannslag (NTL) har merknader til høringsforslaget om ekstern rekruttering til rotasjonsstilling ved utenriksstasjon.
KDD støtter forslaget, fremholder som positivt at det klargjøres at eksternt rekrutterte i rotasjonsstillinger ved utenriksstasjon kan gis midlertidig ansettelse i UD for den normerte tjenestetid, og at det er viktig å unngå uklarhet om dette spørsmålet.
Norad stiller seg positivt til de foreslåtte endringene og understreker at det er av stor verdi for Norad at medarbeidere kan tilegne seg kompetanse og erfaring fra arbeid på utenriksstasjon der Norge har utviklingssamarbeid, og at det gis midlertidig ansettelse i utenrikstjenesten. Norad peker på at ordningen bidrar til nettverksbygging, kompetansedeling og samordning av bistandsfaget mellom UD og Norad. Norad uttaler at rotasjonsordningen ikke bør sidestilles med ordinære tilsettingssaker, og at utvelgelse av kandidater til midlertidige stillinger i utenrikstjenesten derfor ikke må følge samme prosedyrer for utvelgelse som gjelder for ansettelse i ledig stilling i staten. Norad peker på at ansatte gis permisjon for midlertidig stilling ved norsk utenriksstasjon og deretter gjeninntrer i Norad der de har sitt faste ansettelsesforhold. Norad mener unntak fra statsansattelovens treårs-regel er fornuftig og rett for midlertidig ansatte med fast ansettelsesforhold i annen statlig virksomhet, og at dette ivaretar lovens intensjon med å sikre faste og trygge ansettelsesforhold. Norad understreker at dette også vil bidra til mer forutsigbar personalforvaltning og klarere rammer for den ansattes karriereutvikling og tilknytning til sin faste arbeidsgiver. Norad peker også på at UD må sørge for god kartlegging av søkere fra Norad som utenrikstjenesten ikke er like godt kjent med som egne ansatte.
Akademikerne er usikre på om en slik regel bør gjelde alle midlertidig ansatte, eller bare dem som i utgangspunktet er fast ansatte i andre statlige virksomheter.
NTL mener endringer i regelverk eller praksis må innrettes slik at midlertidig ansatte vernes mot negativ forskjellsbehandling.
4.4 Departementets vurderinger og forslag
Departementet viser til høringen og opprettholder forslaget til lovendring for å klargjøre at også midlertidig ansatte i utenrikstjenesten som ikke er spesialutsendinger, kan tjenestegjøre i midlertidig stilling ved utenriksstasjon for den normerte tjenestetid. Departementet mener det kan stilles spørsmål ved om ordlyden i statsansatteloven § 9 etter en naturlig forståelse omfatter rotasjonsstillinger i utenrikstjenesten. Det kan videre stilles spørsmål ved om unntaket fra hovedregelen om fast stilling i § 9 tredje ledd er tilpasset behovet for midlertidig ansettelse for å tjenestegjøre ved utenriksstasjon der arbeidsoppgavene har permanent karakter, men stillingen fordeles til ny medarbeider på grunn av forflytning i en rotasjonsordning. Det foreslås derfor en ny særregel som gjør det klart at departementet kan gi midlertidig ansettelse for dette formål. Endringen vil primært berøre midlertidig ansatte som rekrutteres fra Norad, og det forutsettes at den som midlertidig ansettes har et fast ansettelsesforhold som gir rett til å returnere til den faste arbeidsgiver. Regelen kan imidlertid også gjelde unntaksvis der en midlertidig ansatt i utenrikstjenesten ikke har behov for det stillingsvern som gjelder for andre midlertidig ansatte i statsansatteloven § 9 tredje ledd, selv om vedkommende ikke lenger har en fast stilling i staten å returnere til. Et eksempel kan være rekruttering av fagkompetanse fra andre statlige etater til utenrikstjenesten der søker har nådd en lovbestemt særaldergrense for tidligere stilling. Lovendringen berører ikke åremålsstillinger, men gir departementet fleksibilitet til å vurdere behov for fremtidig ekstern rekruttering av utsendinger på utlendingsfeltet.
Departementet foreslår endring i utenrikstjenesteloven § 3 femte ledd:
Det kan inngås avtale om midlertidig ansettelse for stilling som utsendt utenrikstjenesteansatt.