9 Økonomiske og administrative konsekvenser
9.1 Endringene i integreringsloven
Forslagene til endringer i integreringsloven er i hovedsak presiseringer og mindre endringer som ikke har vesentlige økonomiske og administrative konsekvenser.
Forslagene til endringer i § 8, se punkt 3.4, innebærer at noen flere vil være i målgruppen for rett og plikt til introduksjonsprogram. Samtidig gjelder dette personer som allerede har vært i målgruppen og som har utløst integreringstilskudd. Mange vil ha startet introduksjonsprogrammet på tidspunktet for endring av oppholdstillatelsen og de har uansett rett til å fullføre programmet. Departementet vurderer at utvidelsen av målgruppen vil være begrenset og at endringen dermed ikke har vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser.
Kommuner med personer i målgruppa for opplæring i norsk og samfunnskunnskap mottar tilskudd per person fordelt over tre år. I dag utbetales persontilskuddet etter kommunen har registrert vedtak om opplæring i Nasjonalt introduksjonsregister (NIR), uavhengig av når opplæringen starter. Forslaget om at varigheten for opplæring i norsk og samfunnskunnskap skal regnes fra tidspunktet for oppstart av opplæringen, innebærer at utbetalingen av tilskudd vil ta utgangspunkt i tidspunktet for oppstart av opplæringen istedenfor vedtakstidspunktet. Forslaget innebærer ingen endring i tilskuddets størrelse eller varighet.
I dag blir tilskuddet til opplæring i norsk og samfunnskunnskap utbetalt til fylkeskommunen dersom en person deltar i videregående opplæring på fulltid. Forslaget om ansvar for opplæring i norsk og samfunnskunnskap innebærer at fylkeskommunen i noen tilfeller skal sørge for opplæring i norsk og samfunnskunnskap ved tilbud etter opplæringsloven som kombinerer grunnskoleopplæring og videregående opplæring. I disse tilfellene vil tilskuddet til opplæring i norsk og samfunnskunnskap bli utbetalt til fylkeskommunen. Retningslinjene for tilskudd til opplæring i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere vil bli oppdatert i tråd med dette forslaget. Forslaget innebærer ingen endring i tilskuddets størrelse.
IMDi har i høringen spilt inn at flere av forslagene krever endringer i Nasjonalt introduksjonsregister og eventuelt behov for utvikling av tekniske løsninger. Eventuelle økonomiske og administrative konsekvenser for IMDi som følge av forslagene vil ved behov vurderes i de ordinære budsjettprosessene.
9.2 Endringene i midlertidig lov om tilpasninger i introduksjonsloven
Rett til utvidet introduksjonsprogram og utvidet norskopplæring ble finansiert gjennom særskilte tilskudd. Tilskuddene utbetales til kommunene basert på rapportert antall personer som får et tilbud. Forslaget om å oppheve bestemmelsene som gir noen grupper deltagere rett og plikt til utvidet introduksjonsprogram og utvidet norskopplæring innebærer at kommunene ikke vil få utbetalt tilskudd ved eventuell fortsatt bruk av disse tiltakene.