8 Innføring av hjemmel til å fastsette maksimalt elevtall på eksisterende godkjenninger etter voksen-opplæringsloven kapittel 4
8.1 Bakgrunnen for forslaget
Tidligere privatskolelovgivning åpnet for godkjenning av skoler som gir yrkesrettet opplæring som ikke blir gitt ved videregående offentlige skoler. Frem til 1. juli 2010 ble disse skolene omfattet av reglene i tidligere kapittel 6 A i privatskoleloven (nå friskoleloven). I § 6 A-2 var det regler om at departementet i forbindelse med godkjenningen kunne fastsette hvilke tilbud skolen kunne gi og maksimalt elevtall på det enkelte tilbudet. En gjennomgang av skolene som var godkjent etter den tidligere privatskoleloven kapittel 6 A førte til at disse enten måtte innrette seg etter de ordinære vilkårene som privatskoler (nå friskoler) eller som fagskoler. For skoler som ikke kunne innrette seg verken etter privatskoleloven (nå friskoleloven) eller fagskoleloven, ble det opprettet en egen godkjenningsordning i kapittel 4 i voksenopplæringsloven. Denne godkjenningsordningen retter seg mot skoler utenfor det formelle utdanningssystemet som ligger på nivået over grunnskoleopplæring. Da hjemmelsgrunnlaget for disse skolene ble overført fra privatskoleloven kapittel 6 A til voksenopplæringsloven kapittel 4, ble ikke bestemmelsen om fastsettelse av maksimalt elevtall per tilbud videreført.
8.2 Gjeldende rett
Etter voksenopplæringsloven § 17 første ledd har skoler som tidligere var godkjent og i drift etter kapittel 6 A i privatskoleloven (nå friskoleloven), rett til statstilskudd og til å drive virksomhet etter kapittel 4 i voksenopplæringsloven. Departementet kan etter en samlet vurdering godkjenne driftsendringer og nye skoler, jf. § 17 andre ledd. Skoler som omfattes av voksenopplæringsloven kapittel 4 får dekket 75 prosent av de driftsutgiftene som kommer inn under tilskuddsgrunnlaget ved statstilskudd, jf. lovens § 23 tredje ledd.
Voksenopplæringsloven kap. 4 gir ikke hjemmel til å fastsette maksimalt elevtall på eksisterende godkjenninger.
8.3 Høringsforslaget
I høringen foreslo departementet å innføre en hjemmel i voksenopplæringsloven til å gi forskrift om fastsettelse av maksimalt elevtall på skoler som er godkjent etter tidligere privatskolelovgivning og som nå er omfattet av reglene i kapittel 4 i voksenopplæringsloven.
8.4 Høringsuttalelser
Av høringsinstansene er det seks som har uttalt seg til forslaget. Utdanningsdirektoratet, Utdanningsforbundet, Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Bergen kommune støtter forslaget. Utdanningsdirektoratet uttaler at forskriften må gi mulighet til å fastsette maksimalt elevtall på hvert enkelt tilbud, ikke bare på skolen som helhet. Direktoratet må kunne fastsette maksimalt elevtall på hvert enkelt tilbud på alle skoler godkjent etter voksenopplæringsloven kapittel 4.
Kristne Friskolers Forbund (KFF) viser til betydningen det har at fastsetting av maksimalt elevtall for den enkelte skolen ikke er til hinder for fremtidig drift, og at det tas hensyn til eksisterende planer og utvidelser som skolene har lagt opp til innenfor gjeldende godkjenning. KFF mener at hver av skolene må få behandlet en søknad om maksimalt elevtall og at elevtallet ikke utelukkende blir fastsatt på grunnlag av historiske elevtall.
KFF er ikke enig i at det skal fastsettes maksimalt elevtall på hvert enkelt tilbud ved skolene. KFF viser til departementets vurdering i høringsbrevet og uttaler at skolene selv har best forutsetninger for å vurdere behovet ved hver enkelt linje. KFF mener en ordning med at skolen må søke Utdanningsdirektoratet om å få justert antallet plasser på hvert enkelt tilbud vil føre til ekstra byråkrati og være uten økonomisk betydning siden alle bibelskolelinjer har samme tilskuddssats. Dersom det åpnes for å fastsette maksimalt elevtall på hvert tilbud, foreslår KFF at elevtallet på hvert enkelt tilbud blir romslig.
Norske Fag- og Friskolers Landsforbund (NFFL) er skeptisk til en hjemmel om å fastsette maksimalt elevtall ensidig ut fra storsamfunnets behov og premisser. Den enkelte skole må selv få dokumentere og argumentere for sin størrelse og sine verdiskapende effekter. NFFL mener de godkjente skolene må ha langvarig sikkerhet for et definert antall elever, siden dette danner grunnlaget for blant annet inngåtte leieavtaler for skolelokaler, tilsetting av personale og utrusting av skolen fysisk. Det vil være et drastisk inngrep å endre disse vilkårene gjennom et ensidig vedtak fra myndighetene om å redusere elevtallet. NFFL mener maksimalt elevtall bør fastsettes i samråd med den enkelte skoleeier.
8.5 Departementets vurderinger
De fleste skoler som ble overført fra privatskoleloven (nå friskoleloven) kapittel 6A hadde et fastsatt maksimalt elevtall i godkjenningsvedtaket. Noen av skolene som ble overført til voksenopplæringsloven kapittel 4 har i tillegg fastsatt maksimalt elevtall på hver enkelt linje. Det er i dag et fåtall skoler (fire) som ikke har noe fastsatt elevtall. For alle skoler som er godkjent etter voksenopplæringsloven § 17 andre ledd er det fastsatt et maksimalt elevtall i godkjenningsvedtaket, både totalt og for hvert enkelt tilbud skolen er godkjent for. Departementet legger til grunn at hjemmelen til å sette maksimalt elevtall som vilkår for godkjenningen følger av hjemmelen til å gi godkjenning i § 17 andre ledd. Denne bestemmelsen gjelder imidlertid bare nye godkjenninger, og det er dermed behov for en hjemmel til å fastsette elevtall på skoler som var godkjent etter tidligere privatskolelovgivning. Etter departementets vurdering er det behov for en opprydning som sikrer en konsekvent praksis for samtlige skoler som nå omfattes av voksenopplæringsloven kapittel 4.
Disse skolene mottar et betydelig statstilskudd. Hensynet til tilsyn og kontroll med bruk av statstilskuddet tilsier et behov for å kunne fastsette maksimalt elevtall for alle tilbudene som i dag faller inn under voksenopplæringsloven kapittel 4.
Når en skole søker om godkjenning etter voksenopplæringsloven § 17 andre ledd, skal søknaden avgjøres med grunnlag i en skjønnsmessig vurdering. I denne vurderingen inngår blant annet en vurdering av behovet for det omsøkte tilbudet. Her inngår samfunnets behov for tilbudet, arbeidsmarkedets behov for opplæringen, etterspørselen etter det aktuelle tilbudet blant utdanningssøkende og om det er ledig kapasitet ved tilsvarende skoler. For å sikre en god behovsvurdering er det nødvendig å kunne fastsette elevtall både for den enkelte skole og de enkelte tilbudene ved skolene.
KFF og NFFL har på ulike måter knyttet kommentarer til hvordan og på hvilke premisser fastsettingen av maksimalt elevtall bør gjøres. Departementet viser til at et forskriftsforslag om fastsettelse av maksimalt elevtall vil bli sendt på ordinær høring. I tillegg minner departementet om at fastsettelse av maksimalt elevtall vil være et enkeltvedtak i forvaltningslovens forstand, slik at reglene i forvaltningsloven om enkeltvedtak kommer til anvendelse. Det gjelder blant annet kravet i forvaltningsloven § 16 om forhåndsvarsling.
8.6 Departementets forslag
Departementet foreslår at det i voksenopplæringsloven § 17 første ledd andre punktum innføres en hjemmel til å gi forskrift om fastsettelse av maksimalt elevtall på alle skoler som er godkjent etter tidligere privatskolelovgivning og som nå er omfattet av reglene i kapittel 4 i voksenopplæringsloven. Forslaget innebærer en hjemmel til både å fastsette maksimalt elevtall på den enkelte skolen og på hvert enkelt tilbud ved skolen.