7 Økonomiske og administrative konsekvenser
NOKUT har fått i oppdrag å gjennomføre nasjonale deleksamener som en mulighetsstudie og et pilotprosjekt. Denne prøveordningen har begrenset varighet og er finansiert innen gjeldende budsjettrammer. Departementet vil komme tilbake med en vurdering av økonomiske konsekvenser om det blir bestemt at ordningen skal videreføres eller utvides.
Når det gjelder økonomiske og administrative konsekvenser for utdanningsinstitusjonene, har departementet vurdert innføringen av nasjonale deleksamener opp mot eksisterende ordninger med eksamen og sensur. I og med at institusjonene allerede gjennomfører eksamen og sensur i fagene, vil det være mulig å tilpasse dette til en koordinert ordning med nasjonal deleksamen innenfor gjeldende økonomiske rammer. Departementet mener at gjennomføringen av nasjonale deleksamener ikke innebærer vesentlige ekstra kostnader for institusjonen eller mer arbeid for de ansatte.
Formålet med forslaget om å innføre overtredelsesgebyr er å innføre et mer effektivt sanksjonssystem for å hindre lovstridig bruk av institusjons- og gradsbetegnelser. Departementet antar at de fleste tilfellene av ulovlig bruk av titler og institusjonsbetegnelser vil opphøre før departementet finner det nødvendig å ilegge overtredelsesgebyr, og at ordningen derfor ikke vil føre til økte inntekter for staten. Forslaget forutsetter at departementet må forskriftsregulere nærmere bestemmelser om overtredelsesgebyret, blant annet størrelse.
Departementet mener at forslaget om utvidelse av NOKUTs styre ikke vil ha vesentlige økonomiske konsekvenser. NOKUT vil ha utgifter til styrehonorar for ett ekstra medlem. NOKUTs styre har møter syv til ni ganger i året. Departementet anser økningen av utgiftene til styrehonorar som beskjedne, og dette vil NOKUT kunne dekke innenfor dagens budsjettramme.
Forslaget om endret beregning av tjenestetid for stipendiater vil etter departementets vurdering ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser.
Vitnemåls- og karakterportalen vil føre til en effektivisering av saksbehandlingen samt reduksjon av arbeidsbyrden ved at behovet for å skrive ut karakterutskrifter i stor grad vil bortfalle. Det samme vil gjelde arbeid med verifisering av dokumenter utstedt av andre institusjoner. Det ble i 2015 bevilget 2,2 mill. kroner til utviklingen av en nasjonal vitnemåls- og karakterportal og 4,3 millioner i 2016 til videre utvikling og drift. Departementet vil vurdere videre finansiering av driften fra 2017 enten gjennom en økning av kontingenten for Felles studentsystem (FS) eller gjennom omprioriteringer innen gjeldende budsjettramme, eller en kombinasjon av disse to alternativene.
Organiseringen av SIUs klageordning vil ikke medføre direkte eller indirekte økonomiske konsekvenser av vesentlig omfang. Departementet er klageinstans, og eventuell økt arbeidsmengde forutsettes dekket innenfor gjeldende budsjettrammer.