7 De ansattes rettigheter ved omdanningen
7.1 Forslaget i høringsnotatet
I høringsnotatet foreslo departementet at hele den bestående virksomheten overdras til et nytt rettssubjekt. Dette innebærer med hensyn til de ansatte en virksomhetsoverdragelse etter arbeidsmiljøloven kapittel 16 som utløser rettigheter og plikter som må hensyntas i prosessen. Departementet pekte på at det i forkant av virksomhetsoverdragelsen blant annet må gjennomføres en informasjonsfase hvor de ansatte gis opplysninger og hvor det gjennomføres drøftelser med de ansattes tillitsvalgte. Formålet er at de ansatte skal være i stand til å innrette seg etter omdanningen og vurdere hvilke konsekvenser den kan medføre for ansettelsesforholdet. Det må gis informasjon så tidlig som mulig, blant annet for å avklare om det er ansatte som ønsker å reservere seg mot overføringen etter reglene i statsansatteloven.
I høringsnotatet pekte departementet på at målsetning i forslaget er at alle ansatte i forvaltningsorganet for Opplysningsvesenets fond blir med til det nye rettssubjektet etter omdanningen til aksjeselskap. Dette betyr at de ansatte som ikke reserverer seg vil bli overført til aksjeselskapet med like lønns- og arbeidsvilkår som under dagens ordning. Det vil likevel skje regulatoriske endringer for de ansatte som overføres. De ansatte vil ikke lenger være statlig ansatte, og de ansattes rettigheter går fra å reguleres i statsansatteloven til arbeidsmiljøloven. Omdanningen har også innvirkning på de ansattes pensjonsordning. Når virksomheten går ut av staten opphører rett og plikt til medlemskap i Statens pensjonskasse for de ansatte. Men virksomheten har adgang til å søke om medlemskap i Statens pensjonskasse for hele virksomheten eller for en gruppe som var ansatt før utskillelsen (lukket ordning). Departementet la til grunn at Opplysningsvesenets fond vil utrede ulike alternativer for de ansattes pensjonsordning, inngå ny tariffavtale mv.
Med utgangspunkt i forslagene om reservasjonsrett og fortrinnsrett i høringsnotatet pekte departementet på at de ansatte vil ha rett til å motsette seg at arbeidsforholdet overføres til ny arbeidsgiver, jf. arbeidsmiljøloven § 16-3 første ledd. Dersom reservasjonsretten benyttes av ansatte, må Ovf, som på dette punktet fortsatt er en statlig arbeidsgiver, gi disse en formell oppsigelse. Den alminnelige oppsigelsestiden vil gjelde i disse tilfellene.
Overgangen fra offentlig til privat ansettelse medfører at de ansatte i ettertid får snevrere fortrinnsrett ved eventuelle oppsigelser grunnet virksomhetens forhold, enn før omdanningen. De ansatte vil etter omdanningen kun ha fortrinnsrett innad i selskapet for Opplysningsvesenets fond.
7.2 Høringsinstansenes syn
Ingen av høringsinstansene hadde merknader til punkt 7.
7.3 Departementets vurdering
Departementet opprettholder forslaget i høringsnotatet.