2 Formålet med statens eierskap i NSB
2.1 Formålet med statens eierskap
Det overordnede målet med statens eierskap i NSB er å bidra til å nå regjeringens transportpolitiske mål om effektiv, sikker og miljøvennlig transport, ved å øke andelen som reiser kollektivt og få mer gods på bane.
Gjennom eierskapet vil regjeringen sikre:
et best mulig kollektivtilbud på jernbanen
utvikling av stasjoner som kan styrke togets attraktivitet og fungere som gode knutepunkt
en god dialog med regionale og lokale myndigheter om utviklingen av de ulike banestrekningene og tilbudet omkring disse
I tillegg er det viktig å:
Ivareta en kontrollerende posisjon i CargoNet som skal bidra til en innovativ utvikling av gode transportilbud for næringslivet på jernbanen.
Videreutvikle eierskapet i Nettbuss slik at tydeligere synergier for de reisende kan realiseres.
Delingen av den tidligere forvaltningsbedriften NSB i et trafikkselskap og en infrastrukturforvaltning var et ledd i en utvikling der det klarere presiseres at samferdselens infrastruktur er et offentlig ansvar mens trafikkutøvelse kan ivaretas av både offentlige og private aktører. Når det gjelder godstrafikk på jernbane har det de senere år kommet til flere private aktører. For persontogtrafikken er det imidlertid et begrenset potensial for kommersiell drift uten store offentlige kjøp. Statens eierskap i kombinasjon med andre virkemidler gir større mulighet for å nå samferdselspolitiske målsettinger.
Regjeringen ønsker av hensyn til miljø-, trafikksikkerhet og arealhensyn å legge til rette for en vekst i person- og godstrafikken på jernbane der dette er hensiktsmessig. Et hovedformål med eierskapet er derfor å sikre toget en sterk posisjon i konkurranse med andre transportformer. Regjeringen bestemte da den tiltrådte at det ikke er aktuelt å sette ut flere jernbanestrekninger på anbud innenfor persontransporten. Jernbanetransport har høye etableringskostnader og det er naturlig å utnytte stordriftsfordelene i ett selskap. Dette bidrar etter regjeringens vurdering til rasjonell drift og effektiv ressursbruk. I en situasjon der kapasiteten i store deler av infrastrukturen er høyt utnyttet er det særlige gevinster gjennom en effektiv samordning i et stort trafikkselskap.
Departementet ivaretar gjennom sin rolle som kjøper av ulønnsom jernbanetransport, det offentliges behov for å anskaffe ønsket mengde persontransport. Når NSB har monopol på så godt som all offentlig kjøpt persontransport, må konsernet håndtere dette med stor bevissthet, og er i seg selv en begrunnelse for statens eierskap. Det er videre nødvendig at selskapet opptrer åpent overfor staten som kjøper.
Så godt som all persontrafikk med tog er i dag bedriftsøkonomisk ulønnsom. For regjeringen er det viktig at togtilbudet har den nødvendige kapasitet og sikrer et langsiktig tilbud i de deler av landet hvor jernbanen har et fortrinn. Gjennom eierskapet til NSB og offentlig kjøp sikres muligheten for å ivareta disse hensynene. Et alternativt system med anbud og kontrakter, kan etter regjeringens mening være mer usikkert og sårbart så lenge det ikke eksisterer et godt fungerende marked som tilbyr persontransport med tog. For kunden kan det også være en fordel at tilbudet er samlet innenfor ett togselskap.
Det er betydelige utfordringer når det gjelder behovet for å redusere den globale oppvarmingen. For regjeringen er derfor satsing på miljøvennlig transport en høyt prioritert oppgave. Gjennom sine produkter innenfor både person- og godstransport bidrar NSB til lavere klimagassutslipp og mindre lokal forurensing. For Norge er det derfor sentralt å ha en stor og handlekraftig aktør som evner å satse på transportløsninger som er bærekraftige. Statens eierskap er derfor også begrunnet ut fra behovet for langsiktighet og stabilitet i arbeidet med de nasjonale klimamålene.
Store deler av datterselskapet ROM Eiendom AS’ portefølje består av bygninger og eiendommer tett integrert med jernbanevirksomheten, herunder eiendommer som andre jernbaneselskaper benytter. Eiendomsvirksomheten er derfor et område hvor regjeringen mener det er spesielt viktig å legge rammer for konsernets virksomhet.
For regjeringen er målet om økt andel kollektivtrafikk, spesielt på jernbane, samt å bringe mer gods fra vei til bane, hovedårsaken til det statlige eierskapet. Regjeringen mener dessuten at dette er nødvendig for å sikre minst én betydelig nasjonal aktør i hvert av markedene. For NSB kan det også være hensiktsmessig å ha ulike virksomheter i ulike geografiske områder for å ha flere ben å stå på.
2.2 Mål og forventninger i eierstyringen
Det er viktig at formålet med statens eierskap i NSB er klart definert og kommunisert, slik at styret i konsernet kan gjøre en så god jobb som mulig. Tydelig formidling av eiers mål og forventninger bidrar til at arbeids- og rollefordelingen som skal og må være mellom eier og konsernets styre blir godt ivaretatt.
NSB skal ha betydelig forretningsmessig frihet. Regjeringen legger i så måte prinsippene for god eierstyring til grunn, jf. St.meld. nr. 13 (2006 – 2007). Det er likefullt svært viktig at NSB evner å balansere ulike hensyn og forventninger i sine beslutningsprosesser. Styret må være seg bevisst statens forventninger og mål med eierskapet. Regjeringen understreker at NSB i tillegg til å ha oppmerksomhet om forretningsmessig lønnsomhet og effektiv drift, også må være seg bevisst at selskapet er et virkemiddel for å nå samfunnsmessige mål.
Regjeringen er opptatt av at NSB skal:
Bidra med sikker kollektivtransport ved å ha betydelig oppmerksomhet på sikkerhetsarbeidet.
Sørge for at tog og buss blir et godt transportalternativ for så mange reisende som mulig. Målet er å legge til rette for å øke kollektivtrafikkens andel av transportarbeidet.
Styrke sitt omdømme blant publikum med kundevennlige løsninger og god service.
Arbeide med å forbedre punktlighet, regularitet og avvikshåndtering både innenfor person- og godstrafikken. Dette gjelder både med de virkemidler selskapet selv rår over, og i samarbeid med Jernbaneverket og andre transportutøvere.
Bidra til å videreutvikle tog og buss til det foretrukne alternativet for miljøvennlig transport, samt sørge for energieffektive løsninger innenfor konsernets eiendomsvirksomhet.
Opptre konstruktivt, løsningsorientert og smidig i samhandlingen med øvrige aktører for å oppnå nasjonale mål innenfor transportpolitikken.
Styrke dialogen og samarbeidet med regionale og lokale myndigheter om utviklingen av transporttilbudet.
Sørge for at NSB er anerkjent for å være bevisst sitt samfunnsansvar. En langsiktig oppmerksomhet på samfunnsansvar vil kunne bidra til høyere verdiskaping på sikt.
Sørge for en aktiv tilnærming til universell utforming i forbindelse med både konsernets trafikk- og eiendomsvirksomhet.
Sørge for at verdiene i konsernet oppnår en god avkastning på kort og lang sikt. Dette innebærer at konsernet legger vekt på å finne løsninger som bidrar til økt inntjening og drives kostnadseffektivt.
Framskaffe nødvendige beslutningsgrunnlag for samferdselspolitikken, herunder utarbeide nødvendig statistikk med utgangspunkt i konsernets transportvirksomhet.