3 Organisering av konsernet
NSB AS er et aksjeselskap heleid av staten ved Samferdselsdepartementet. NSB ble etablert i 1996 i første omgang som et selskap med begrenset ansvar (BA), da forvaltningsbedriften NSB ble delt i trafikkselskapet NSB BA og infrastrukturforvalteren Jernbaneverket. NSB BA ble omgjort til NSB AS i 2002 og styres iht. aksjeloven som statsaksjeselskap. Samferdselsministeren er NSBs generalforsamling, men ansvaret for den daglige drift tilligger styret som i andre aksjeselskaper.
NSB AS står for det meste av NSB-konsernets persontogvirksomhet og er morkonsern for utskilte deler. NSB eier 55 % av CargoNet AS som driver godstransport (i første rekke kombitransport) med tog i Norge og Sverige. De resterende aksjer eies av det svenske statlig eide selskapet Green Cargo AB. NSB AS eier 100 % av Nettbuss AS som er morkonsern i Nettbuss-konsernet som driver persontransport med buss i Norden. Eiendomsvirksomheten drives av NSBs datterkonsern ROM Eiendom AS.
To mindre 100 % eide datterselskaper driver persontrafikk med tog, NSB Gjøvikbanen AS (på Gjøvikbanen) og Svenska Tågkompaniet AB (i Sverige). I tillegg er blant annet støttefunksjoner som vedlikeholds- og verkstedtjenester (Mantena AS), IKT (Arrive AS), skadeforsikring (Finse Forsikring AS) og togrenhold (NSB Trafikkservice AS) skilt ut som egne selskaper.
Siden 2001 har konsernet gjennomført betydelige endringer i organisering og strukturering av virksomhetsområdene, jf. St.meld. nr. 18 (2006 – 2007). Siden siste eierberetning er imidlertid strukturen for en stor grad lik. Endringer som bør nevnes er at konsernet har gått fra en eierpost på 34 prosent i Svenska Tågkompaniet AB, til å besitte alle aksjene. Fra 1. januar 2007 er eiendomsvirksomheten ivaretatt av datterselskapet ROM Eiendom AS etter en fusjon av ROM Eiendomsutvikling AS og NSB Eiendom AS. CargoNet AS opprettet i 2007 selskapet Terminaldrift AS i forbindelse med at driften av Ganddal godsterminal ble konkurranseutsatt. Selskapet vant konkurransen og står i dag for driften på nevnte terminal.