St.meld. nr. 21 (2008-2009)

Om virksomheten til NSB AS

Til innholdsfortegnelse

7 NSBs samfunnsansvar

Regjeringen har i St.mld. nr. 13 (2006 – 2007) Et aktivt og langsiktig eierskaptrukket opp ni hensyn som gjelder for samtlige selskaper hvor staten har eierandeler. Disse hensyn er forhold hvor regjeringen har klare forventninger til selskapene. Dette gjelder også NSB.

Et sentralt poeng når det gjelder konsernets arbeid med samfunnsansvar er at dette skal være en integrert del av alle beslutningsprosesser i virksomheten. Det er derfor viktig at konsernets styre og ledelse sørger for at konsernets samfunnsansvar ikke blir løsrevet fra forretningsstrategi og virksomhetsutvikling. Dette er forhold som antas å understøtte en langsiktig høy avkastning og god industriell utvikling for konsernet.

I det følgende vil de tverrgående hensynene bli drøftet med henblikk på de forventninger regjeringen stiller til NSB.

Omstillinger

Regjeringen legger til grunn at NSB har kontinuerlig oppmerksomhet rettet mot å forbedre sine virksomheter. Konsernet har de siste årene vært gjennom omfattende omstillingsprosesser. Hensynet til en forsvarlig kostnadsutvikling og ny tilgjengelig teknologi vil kunne få betydning for organisering av konsernet og antall ansatte de kommende årene. Det er viktig at NSB opptrer ansvarlig og ryddig i slike omstillingsprosesser. En god, rettidig dialog med de ansattes organisasjoner samt øvrige interessenter vil være viktig. Dette er spesielt relevant i forbindelse med anbudsprosesser innen bussvirksomheten.

Regjeringen er tilfreds med hvordan NSB har ivaretatt dette ansvaret, og legger til grunn at erfaringen og kunnskapen om slike prosesser videreføres.

Forskning, utvikling og kompetansebygging (FoU)

Regjeringen antar det vil være lite hensiktsmessig at NSB organiserer forsknings- og utviklingsinnsats i egen regi, siden konsernets virksomheter i hovedsak er rettet mot operativ transportvirksomhet. Regjeringen er imidlertid opptatt av at NSB sammen med øvrige jernbaneaktører har oppmerksomhet mot å utvikle en fakta- og forskningsbasert tilnærming til jernbanedrift. Regjeringen vil peke på at NSB blant annet bør ha oppmerksomhet rettet mot sikkerhet, punktlighet, tilgjengelighet, brukervennlige IKT-løsninger, energiøkonomisk transport og støy. I denne sammenheng kan samarbeid på nordisk og europeisk nivå være interessant. Regjeringen er opptatt av at konsernet har en strategi og en organisasjon som evner å fange opp og nyttiggjøre seg relevante forskningsresultater, enten dette er framkommet i egen regi eller utviklet av andre.

Regjeringen er opptatt av at samferdselspolitikken skal være basert på et så godt faktagrunnlag som mulig. Det er derfor nødvendig at NSB, sammen med øvrige kollektivtransportselskaper, bidrar på en konstruktiv måte med å framskaffe relevante data som kan danne grunnlag for riktige beslutninger. Spesielt viktig er det at konsernet bidrar med trafikkdata som er nødvendig for veg- og jernbanemyndighetenes planlegging av infrastrukturtiltak. Slike bidrag vil konsernet på sikt ha egennytte av.

Miljø

Miljø- og klimahensyn er et av de viktigste argumentene for å satse på jernbanen. NSB bidrar som transportkonsern til å redusere både CO2-utslipp og å redusere lokal forurensing. § 10-planen peker på de betydelige utfordringer som ligger i å redusere klimagassutslippene, og at dette gir konsernet en mulighet til forbedre sin markedsposisjon.

For NSB er miljø- og klimaproblemene en mulighet til å være en del av løsningen på utfordringene. Dette vil kunne bidra til å øke konsernets omsetning. For regjeringen er det viktig å fremme toget og annen kollektivtransport sin stilling i forhold til annen transport. I denne strategien er statens eierskap til NSB et viktig element.

For å ha troverdighet innen miljøsatsingen er det nødvendig at NSB sørger for å utøve sin virksomhet på en mest mulig miljø- og ressursvennlig måte og rydde opp i gamle miljøsynder. Regjeringen vil også peke på at eiendomsvirksomheten har et betydelig ansvar. Ved prosjektering av nye eiendommer må det planlegges energieffektive bygg, og de lokale miljøbelastningene i byggfasen må minimeres.

Helse, miljø og sikkerhet

I § 10-planen pekes det på at NSB vil arbeide med å redusere sykefraværet og å legge til rette for at færrest mulig av konsernets ansatte går over på uføretrygd.

Regjeringen er tilfreds med konsernets tilnærming. NSBs virksomheter har imidlertid lenge hatt et høyt sykefravær. Dette skyldes særegenheter ved transportbransjen som sådan, og forhold knyttet til NSB som konsern. Transportbransjen har økt slitasje som følge av turnusarbeid og belastningsskader, noe som gjør at sykefraværet ligger høyere enn landsgjennomsnittet. Gjennomsnittsalderen til de ansatte i NSBs virksomheter er også relativt sett høy, noe som kan være med å forklare at NSB har et noe høyere sykefravær enn snittet for bransjen.

Regjeringen er tilfreds med at § 10-planen retter oppmerksomheten på sykefraværet i konsernet, og legger til grunn at dette følges aktivt opp i alle ledd og deler av virksomhetene. NSB er en IA-bedrift og det er viktig at ledelsens ansvar i denne sammenheng understrekes.

Etikk og arbeidet mot korrupsjon

§ 10-planen peker på at konsernet stiller krav til egen virksomhet, leverandører og samarbeidspartnere når det gjelder etikk.

Oppmerksomheten i forhold til blant annet selskapers etiske ansvar har økt betydelig det siste tiåret. I tråd med de forventninger som ble uttrykt i forbindelse med St.meld. nr 13 (2006 – 2007), har NSB utarbeidet etiske retningslinjer for sine virksomheter. En sentral utfordring er å få de etiske retningslinjene til å bli en del av kulturen i konsernet. NSB består av ulike virksomheter som i varierende grad har kontakt med hverandre. Det kan derfor være en utfordring å få de etiske retningslinjene forankret og iverksatt i alle deler av konsernet.

NSB er en betydelig innkjøper innenfor alle deler av sin virksomhet. Det er derfor sentralt at konsernet har rutiner som sørger for størst mulig åpenhet og innsyn i forbindelse med anskaffelsesprosesser. Samferdselsdepartementet er orientert om og tilfreds med at NSB har iverksatt et tverrgående innkjøpsprosjekt for å øke kompetansen, forbedre rutiner, spare kostnader og vektlegge etiske innkjøp.

Likestilling samt integrering og karrieremuligheter for andre grupper

NSBs virksomhet er til dels svært mannsdominert. Dette gjelder både transportvirksomheten, men også verkstedsfunksjonene som har betydelig sysselsetting.

Endring av kjønnsrollemønster er krevende og tar tid. Regjeringen legger imidlertid vekt på at konsernet legger til rette for at kvinner som ønsker seg stilling i konsernets virksomheter, skal oppleve et så godt og trygt arbeidsmiljø som mulig. Dette vil i neste omgang kunne øke muligheten for rekruttering av flere kvinner.

Videre er det viktig at det arbeides systematisk både på konsernnivå og i de ulike selskapene i forhold til å muliggjøre rekruttering av kvinner i lederstillinger. Regjeringen understreker at dette er et sentralt ledelsesansvar.

Det er likeså av betydning at NSB har tilstrekkelig oppmerksomhet knyttet til å sikre at innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn får innpass og muligheter i samsvar med sin kompetanse. Dette gjelder også i forhold til å ansette og beholde kvalifiserte eldre og personer med nedsatt funksjonsevne. Regjeringen legger til grunn at konsernet i sin bemanningsstrategi evner å legge til rette for at slike hensyn blir ivaretatt.

Samfunnssikkerhet

For et av landets viktigste transportkonsern er sikkerhetsaspektet i vid forstand sentralt. Trafikksikkerhet er tidligere omhandlet i meldingen. I denne sammenheng er det viktig at konsernet og dets ulike virksomheter har beredskap, kompetanse og rutiner knyttet til å kunne håndtere alvorlige hendelser på en så god måte som mulig. NSB må i denne sammenheng forholde seg til relevante fagmyndigheter. Regjeringen vil også peke på at ROM Eiendom må arbeide tett med Jernbaneverket for å finne gode løsninger og rutiner knyttet til beredskapen ved stasjoner og terminaler.

Til forsiden