10 Økonomiske og administrative konsekvenser
De administrative og økonomiske konsekvenser av tiltak omtalt i denne meldingen vil vurderes nærmere og håndteres i forbindelse med de årlige forslagene til statsbudsjett.
Nødnett
Første byggetrinn av Nødnett omfatter seks politidistrikter rundt Oslofjorden. Kostnadsrammen for utbyggingen av første byggetrinn er vurdert til totalt 900 mill. kroner, jf. Innst. S. nr. 104 (2006-2007).
Frivillige organisasjoner
Tilskuddet til de frivillige organisasjonene i redningstjenesten, over Justisdepartementets budsjett, er blitt doblet fra 6,1 mill. til 12,2 mill. kroner i 2008.
Lovfesting av kommunal beredskapsplikt
Lovfesting av kommunal beredskapsplikt vil innebære en kodifisering av oppgaver som allerede ligger til kommunen i dag. Kommunens ansvar vil således ikke utvides. Beredskapsarbeidet forutsettes ivaretatt innenfor den ordinære kommunale beslutningsprosessene i kommunen.
De økonomiske konsekvensene av lovfestelse av en slik plikt antas å være minimale, men vil variere ut fra kommunens størrelse, risikoforhold i den enkelte kommune og status for beredskapsarbeidet i forkant av lovfestelsen.
NVE som forvaltningsorgan for skredforebygging
Regjeringens forslag om å samle statlige forvaltninigsoppgaver til NVE bidrar til en klargjøring og effektivisering av statens bistand til skredforebygging.
Forslag om overføring av eksisterende budsjettmidler til skredforebygging fra andre statlige aktører vil bli fremlagt i statsbudsjettet for 2009. Det forutsettes en samtidig overføring av ansvar fra 1. januar 2009.
I statsbudsjettet for 2009 vil Regjeringen også foreslå en styrking av den statlige innsatsen for skredforebygging. Regjeringen legger til grunn at NVEs nye oppgaver innen skredforebygging ikke skal svekke etatens ivaretakelse av eksisterende oppgaver og ansvar.
For å sikre en effektiv oppgaveløsning vil arbeidet med skred i NVE være tett integrert med eksisterende oppgaver.
Prioritering av NVEs bistand vil ha en risikobasert tilnærming, og vurdering av nytte i forhold til kostnader skal ligge til grunn for prioriteringer av tiltak. Ordning med distriktsandel sikrer lokal deltakelse og prioritering av tiltak og motivasjon for å unngå utbygging i fareområder.
Styrking og omstilling av Sivilforsvaret
Justisdepartementet foreslår i kapittel 6 en tilpasning og omstilling innen Sivilforsvaret. Det er også kartlagt et behov for skifte ut gammelt utstyr og anskaffe materiell tilpasset dagens og fremtidens beredskapsutfordringer.
Ved omstilling innen Sivilforsvarets skolevirksomhet vil netto 30 – 35 personer bli overtallige. Ved nedlegging av de fem sivilforsvarsleirene vil ti personer bli overtallige. Årlig innsparing etter endt omstilling ved leirene er beregnet til 1,5 mill kroner. Omstillingsutgiftene vil holdes innenfor gjeldene rammer. Det er ikke avholdt takster av nyere dato for verken leire eller skoler. Den bygningsmassen som ligger i sentrale strøk kan ha betydelige verdier, men andre statlige etater kan eventuelt være interessert i overtakelse, og dette kan påvirke salgsinntektene.
Øvingsaktiviteten i Sivilforsvaret har over flere år ligget lavere enn antallet operative mannskaper skulle tilsi. Justisdepartementet forventer derfor ingen reelle innsparinger knyttet til forslaget om å redusere den operative styrken. Det forventes heller ingen vesentlig innsparing ved å redusere krigsreserven da disse mannskapene ikke opplæres eller øves. Det er ingen økte varige kostnader ved etablering av 15 nye innsatsgrupper.
Gjennom overtakelse av Forsvarets Sanitetsmagasin på Starum er det lagt opp til at Sivilforsvarets sentrale logistikkfunksjon etableres på Starum, noe som begrunner at Oppland Sivilforsvarsdistrikt også skal være lokalisert til Starum i fremtiden. Dette gjør at bygningsmassen ikke kan avhendes på samme måte som i Trondheim og Sandnes. Østre Toten er også den kommunen som er mest sårbar i forhold til tap av arbeidsplasser. Justisdepartementet anbefaler derfor at kompetansesentra i Trondheim og Sandnes nedlegges. Det anbefales at hele bygningsmassen avhendes, og at sivilforsvarsdistriktene Sør-Trøndelag og Rogaland leier passende lokaler i de aktuelle distriktene. Beregning av årlig innsparing tar høyde for kostnader ved leie av nye lokaler til sivilforsvarsdistriktene i Trondheim og Sandnes.
Justisdepartementet foreslår at innsparinger ved omstilling og nedlegging av to skoler og fem leirer stilles til disposisjon for Sivilforsvaret for å styrke øving og opplæring av mannskaper samt gi etaten handlingsrom for utskiftning av sivilforsvarsmateriell. Dette omfatter ikke salgsinntekter ved avhending.
Det kartlagte behovet for investeringer i materiell og utstyr i Sivilforsvaret gjelder engangsinvesteringer. Samlede kostnader for modernisering av Sivilforsvaret beløper seg til 162 mill. kroner over to år. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med konkrete forslag i de årlige forslagene til statsbudsjett.