7 Regionsykehustilbudet - behov for videre oppfølging
7.1 Nærmere om regionsykehustjenestene for de nye helseregionene på Sør-Østlandet
Regionsykehusfunksjonene omfatter:
pasientbehandling
fagutvikling
forskning
undervisning
spesialistutdanning
faglig veiledning til samarbeidende sykehus
Regionsykehusfunksjonene knyttet til pasientbehandlingen for nåværende helseregion 1 og 2 er dimensjonert med utgangspunkt i gjeldende inndeling. Enhver endring i regiongrensene skaper i utgangspunktet en ubalanse i forhold til den kapasiteten de enkelte regionsykehusene har bygget opp. Ullevål sykehus er dimensjonert for å ivareta regionsansvaret for til sammen ca 860.000 innbyggere fra Oslo, Hedmark og Oppland. Tilsvarende er Rikshospitalet dimensjonert for å kunne gi regionsykehustilbud til en befolkning på drøyt 1.500.000 fra Østfold, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder. I tillegg yter Rikshospitalet, etter avtale, visse lokal- og sentralsykehusfunksjoner for Akershus fylkeskommune.
Departementet legger ikke opp til at endringer i regioninndelingen på kort sikt skal medføre tilsvarende endringer i pasientunderlaget for de to regionsykehusene. Dette innebærer at de nye helseregionene må forholde seg til, og samarbeide om pasientbehandlingen, med begge regionsykehusene i Oslo. Når det gjelder øvrige regionsykehusfunksjoner knyttet til forskning, fagutvikling, rekruttering mv, vil helseregion 1 forholde seg til Ullevål sykehus og helseregion 2 fortsetter det etablerte regionsamarbeidet med Rikshospitalet. Begge regionene bør ta sikte på å videreføre det forpliktende samarbeid med Radiumhospitalet. Dette sykehuset har etablert seg som et landsdelssykehus innen behandling av pasienter med kreftsykdommer.
Når det gjelder det forhold at helseregion 2 ikke vil ha sitt regionsykehus geografisk lokalisert i egen region, skal det vises til at dette har vært tilfelle for helseregion 2 helt siden dagens helseregioninndeling ble fastlagt. Det foreslåtte opplegget innebærer altså ingen endring av denne situasjonen. Det vises for øvrig til punkt 3.5 hvor denne problemstillingen også kommenteres.
Forslaget til ny inndeling av helseregion 1 og helseregion 2 bidrar langt på vei til å skape de samme rammebetingelser og forutsetninger for regional helseplanlegging som gjelder i de øvrige tre helseregioner. Sammen med forslaget til nytt lovgrunnlaget for regional helseplanlegging (jfr. Ot.prp. nr. 48 (1997-98) Sterkere nasjonal styring og regionalt samarbeid), vil den nye inndelingen av helseregionene på Sør-Østlandet kunne bidra til bedre samordning og styring av sykehustilbudet til beste for pasientene.
Det er tidligere vist til at samordningspotensialet er særlig stort i hovedstadsområdet, hvor sykehustettheten er høy og hvor det er mange sykehus med heldøgns akuttberedskap innenfor et forholdsvis begrenset geografisk område. Med den nye regioninndelingen er det lagt godt til rette for at samordning og oppgavefordeling mellom sykehusene i hovedstadsområdet kan skje innenfor rammene av det regionale helsesamarbeidet. Oslo kommune og Akershus fylkeskommune inngår sammen med Hedmark, Oppland og Østfold i den nye helseregion 1. Med et befolkningsgrunnlag på ca 1,5 mill innbyggere og i overkant av 20 somatiske sykehus vil det være en betydelig utfordring for det regionale helseutvalget å se på hvordan de samlede sykehusressursene i denne helseregionen kan utnyttes på best mulig måte. Ved dette kan kvaliteten på pasientbehandlingen bli god og den samlede kapasiteten bedres, slik at pasienter unngår å måtte vente unødvendig lenge for å komme til kvalifisert vurdering og behandling i spesialisthelsetjenesten.
7.2 Iverksetting av ny regioninndeling - Konsekvenser for den regionale helseplanleggingen i helseregion 1 og 2
Det nye lovgrunnlaget for den regionale helseplanleggingen er foreslått å tre i kraft fra 1. januar 1999. Departementet legger derfor opp til at ny regioninndeling på Sør-Østlandet får virkning fra samme dato. Dette innebærer at det fra denne dato etableres nye regionale helseutvalg for disse to regionene i tråd med den sammensetning som det nå legges opp til gjennom ny regioninndeling på Sør-Østlandet. En viktig oppgave for de nye regionale helseutvalgene blir, med utgangspunkt i nåværende forslag til regionale helseplaner, å revidere og konkretisere gjeldende regionale helseplaner. Dette planarbeidet vil måtte skje etter nærmere retningslinjer fra departementet og med de tidsfrister og rammebetingelser for øvrig som det vil bli lagt opp til og som må være felles for samtlige helseregioner fra 1/1-99.
7.3 Videre oppfølging av samarbeidet om å integrere regionsykehustjenestene i Oslo
Departementet legger altså ikke opp til at ny regioninndeling på kort sikt skal medføre vesentlige endringer i nåværende pasientstrømmer fra fylkene til de respektive regionsykehus. Kapasiteten ved Ullevål sykehus og ved Rikshospitalet er dimensjonert med utgangspunkt i nåværende inndeling av helseregionene.
Det har fra flere hold, blant annet fra fylkesordførerne i de 10 fylkeskommunene på Sør-Østlandet, blitt tatt til orde for at det bør skje en nærmere samordning og integrering av regionsykehustjenestene i Oslo. Det antas å være et ikke utnyttet samordningspotensiale, utover de formelle og uformelle avtaler som i dag er inngått, mellom de to sykehusene. Departementet har blant annet i kapittel 5 vist at endringer i regioninndelingen i seg selv ikke påvirker betingelsene eller mulighetene for en bedre integrering av regionsykehustjenestene. Hovedgrunnen til dette er at staten, som sykehuseier, ikke er part i de regionale helseutvalgene
Departementet legger vekt på at det med basis i den koordineringen som vil skje innad i de to helseregionene og mellom regionene også bør settes i gang et arbeid for å oppnå en hensiktsmessig koordinering mellom regionsykehusene. Det legges ikke opp til endringer som vil innebære at sykehusenes karakter på vesentlig måte forandres. Imidlertid er det et mål å etablere en institusjonell ordning som kan sørge for en kontinuerlig og systematisk gjennomgang av funksjoner, funksjonsfordelinger og samarbeidsmåter innen regionsykehustjenestene for å gi mulighet for en mer pasientrettet og bedre utnyttelse av regionsykehusenes ressurser. Departementet vil ta kontakt med Oslo kommune for å invitere til og for å avklare opplegg for en slik ordning. I og med at funksjonsfordelinger mellom regionsykehusene gir konsekvenser for tilbudet i de to regionene, vil det bli lagt vekt på at de to helseregionene og de tilknyttede fylkene trekkes inn i arbeidet. For å sikre at universitetsfunksjonene ivaretas på en tilfredsstillende måte må også universitetet i Oslo trekkes inn. Departementet legger for øvrig opp til at arbeidet skal skje gjennom drøftinger og samarbeid mellom parter som har en likeverdighet i egenskap av sykehuseiere.
Departementet vil i statsbudsjettforslaget for 1999 orientere om oppfølgingen så langt og om planene for det videre arbeidet i forhold til samordning av regionsykehustjenestene på Sør-Østlandet.